Početna » Fit » Saveti »

Kako da ne zakačite grip

 
Kako da ne zakačite grip
Saveti | dodato 24.11.2008.
Detalji

Pomoću naših jednostavnih saveta pobedite ove respiratorne infekcije.

 
 

Promene temperature koje su aktuelne poslednjih dana posebno pogoduju virusima, tako da je počela i sezona gripa.

Malaksalost, osećaj jeze i blagi bol u zglobovima i glavi prvi su znaci prehlade.
Malaksalost, osećaj jeze i blagi bol u zglobovima i glavi prvi su znaci prehlade. Promene temperature koje su aktuelne poslednjih dana posebno pogoduju virusima, tako da je počela i sezona gripa. Pomoću naših jednostavnih saveta pobedite ove respiratorne infekcije.
Doktorka Nada Macura iz Hitne pomoći naglašava da još uvek nema gripa, iako smo često skloni da običnu prehladu nazovemo gripom.
„Grip može da izazove ozbiljnije komplikacije u odnosu na prehlade, kao što su brojne infekcije sa kojim se oslabljeni organizam teško bori. Simptomi nazeba obično traju dva do tri dana, dok je kod gripa to obično nedelju dana. U slučaju gripa uobičajeni su jaki bolovi u mišićima i zglobovima, kao i visoka temperatura. Neki od ovih simptoma ponekad su karakteristični i za prehladu, pa ih zato često i nazivamo gripom”, objašnjava Macura.
Ipak, bez obzira na to da li se radi o običnoj prehladi ili gripu lečenje je isto, a najvažnije je unošenje vitamina C i dosta napitaka.
„Preporuka je da u toku dana popijemo jedan do dva litra čaja, poželjno je bez šećera. U borbi protiv virusa veoma je značajan i stari dobri vitamin C. Zato je veoma važno da u toku lečenja, ali i preventivno, unosimo dosta prirodnog vitamina C kojeg ima u limunu, pomorandžama i ostalim agrumima. Od lekova se obično koriste paracetamoli, a ukoliko je temperatura niža od 38 stepeni, ne bi je trebalo skidati lekovima. U slučaju curenja iz nosa trebalo bi biti umeren sa korišćenjem kapi za nos jer one isušuju sluzokožu nosa”, kaže Nada Macura, i dodaje:
„U sezoni virusnih infekcija veoma je važno da prostorije u kojima boravimo često provetravamo. Poželjno je da ukoliko posećujemo ili boravimo u istoj prostoriji sa starijim osobama, trudnicama, porodiljama ili bebama koristimo maske za lice, koje nisu skupe, a mogu da spreče prenošenje virusa. Osnovna preventivna mera su ishrana bogata vitaminima, pojačana higijena i posebne redovno pranje ruku”, kaže naša sagovornica.
Prema njenim rečima, iako virus gripa još uvek nije izolovan, u toku je vakcinacija koja se preporučuje svim osobama oslabljenog imuniteta kako bi se sprečile komplikacije.
„Vakcinacija je poželjna za sve hronične bolesnike, starije osobe, kao i one sklone alergijama. Deci se takođe savetuje vakcinacija jer su oni zbog boravka u kolektivu, u vrtićima i školama, i vrlo bliskih kontakata sa vršnjacima skloniji prenošenju virusa. Relativno zdravim odraslim osobama vakcina nije potrebna, a ukoliko ipak žele da je prime, neophodno je da se prethodno posavetuju sa svojim lekarom”, kaže Macura.
Pomoćne metode
U sezoni gripa i prehlada u borbi protiv njih pomažu i prirodne metode. Tako, na primer, ukoliko imate ovlaživač vazduha, stavite u njega eterično ulje eukaliptusa jer dvopostotni rastvor uništava 70 odsto virusa. Mogu da posluže i posude na radijatorima i aroma-lampe.
Istraživanja su pokazala da ljudi koji popiju dva jogurta na dan tokom dve nedelje imaju 30 odsto više T-limfocita, ćelija koje se bore protiv izazivača bolesti.
Najbolje odbrambeno sredstvo protiv prehlade je toplota, ali i čaj od đumbira, tvrdi bečki zdravstveni stručnjak, profesor Hademar Bankhofer. Čaj pripremite tako što ćete oljuštiti komad svežeg korena đumbira i isecite pet tankih listova. Sve stavite u šolju i prelijte vrelom vodom i držite poklopljeno deset minuta, a potom zasladite medom. Takođe, i toplotna terapija banjanjem nogu je veoma korisna. U lavor sipajte veoma vruću vodu, stavite šaku soli. pa noge, uključujući listove, držite u vodi 20 minuta. Takva terapija daje imunom sistemu novu snagu da se bolje izbori sa virusima i bakterijama. (PressOnline)Pogledaj i:

grip

,

zdravlje

 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Koštunjavo voće

Ove prirodne "grickalice" su veoma zdrave, nasuprot brojnim veštačkim. Ali, i one sadrže dosta kalorija i veliki procenat ...

Izlečite letnji nazeb

Sve počinje grebanjem i bolovima u grlu, zapušenim nosom i blago povišenom temperaturom - simptomima infekcije gornjih res...

Kad zaboli grlo usred leta

Letnje upale grla uglavnom su akutne i mogu da budu virusne i bakterijske....