Početna » Fit » Saveti »

Migrena smanjuje rizik od raka dojke

 
Detalji

Rak dojke je širom sveta vodeći uzrok smrti žena od kancera.

 
 

Žene su dva do tri puta više izloženi takvim glavoboljama od muškaraca.

Kod migrenoznih žena rizik je smanjen za one vrste raka dojke čiji su uzroci preterani nivo hormona estrogena ili progesterona.
Žene koje pate od migrena izložene su za 30 odsto manjem riziku da obole od raka dojke, nego one koje nemaju takve glavobolje, zaključili su stručnjaci sa Instituta za rak „Fred Hačinson” u Sijetlu.
Kod migrenoznih žena rizik je smanjen za one vrste raka dojke čiji su uzroci preterani nivo hormona estrogena ili progesterona.
Hormoni imaju značajnu ulogu i kod migrena, teških oblika glavobolje, koje često prate muka, povraćanje i povećana osetljivost na svetlost i zvuk. Žene su dva do tri puta više izloženi takvim glavoboljama od muškaraca.
Napadi migrene često su podstaknuti niskim nivoom estrogena u nekim periodima menstrualnog ciklusa. Nasuprot tome, žene koje imaju visok nivo ovog hormona u krvi izložene su većem rizku od raka dojke.
„Moguće je da žene koje pate od migrena imaju hronično nizak bazični nivo estrogena. Ta razlika mogla bi da predstavlja zaštitni faktor od raka dojke”, spekuliše dr Kristofer Li sa američkog instituta.
Dr Li i njegove kolege su obavili studiju na 3.412 žena koje su prošle menopauzu, od kojih je 1.938 imalo dijagnozu raka dojke, a 1.474 ne. Sve one su, između ostalog, odgovorile i na pitanje da li im je ikad klinički utvrđena migrena.
Budući da su migrene najjače kod žena pre menopauze, a sve ispitanice su prošle menopauzu, dr Li zaključuje da protektivni efekat manjka estrogena od raka dojke, koji je bio uzrok migrene, deluje dugoročno, odnosno i znatno posle prestanka menstrualnog ciklusa.
Rak dojke je širom sveta vodeći uzrok smrti žena od kancera. Prema podacima Američkog društva za rak, od ove vrste kancera u svetu godišnje umre 465.000 žena. (Tanjug/Rojters)Pogledaj i:

rak

,

kancer

,

dojka

,

migrena

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
“Best Buy Automobil u Evropi 2020.”: Opel Corsa
Opel Corsa osvojio prestižnu nagradu „Best Buy Automobil godine u Evropi 2020.”...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Nov način lečenje raka dojke

Nova manje agresivna operacija raka dojke, koju još ispituju američki hirurzi, verovatno će izmeniti način na koji hirurz...

10 saveta za vitalnost

Za svaki od ovih deset recepata za vitalnost vezali smo po jedan broj, da biste ih lakše zapamtili. Pogledajte preporuke do ...

Kanabis za bolji apetit obolelih od raka

Psihoaktivna supstanca kanabisa "delta-9-tetrahidrokanabinol" (THC) popravlja apetit i ukus za hranu kod obolelih od raka pos...