Početna » Fit » Saveti »

Yoga: vežbe za duh i telo

 
Yoga: vežbe za duh i telo
Saveti | dodato 09.08.2012.
Detalji

Joga je drevna metoda samorazvoja koja podrazumeva upotrebu različitih tehnika kooje su danas važne u zdravstvenoj preventivi, kao i rehabilitaciji, prisutne su u psihoterapeutskim metodama, kao vid relaksacionih vežbi, kao nezavisni terapeutski metod, kao sredstvo za postizanje vrhunskih rezultata u sportu i umetnosti.

 
 

Joga je inteligentan sistem vežbi i fizička terapija koja sagledava zdravlje iz šire, celovite prerspektive.

Joga je inteligentan sistem vežbi i fizička terapija koja sagledava zdravlje iz šire, celovite prerspektive.

Oslobađa od stresa: Joga oslobađa od fizičkih posledica stresa koji se nataložio u telu:putem relaksacije i smanjenja nivoa kortizola – hormona stresa. Na to se nadovezuju pozitivni efekti koji se iskazuju smanjivanjem visokog krvnog pritiska i broja otkucaja srca, poboljšavaju se digestivne funkcije i jača imunološki sistem, smanjuju se simptomi anksioznosti, depresije, vrtoglavice, astme i nesanice.

Smanjuje bol: Ispitivanja su pokazala da joga položaji – asane, kao i meditacija ili njihova kombinacija, smanjuju bol kod obolelih od raka, multipleks skleroze, autoimunih oboljenja, artiritisa, bolova u leđima, vratu i kod drugih hroničnih oboljenja.

Bolje disanje: Joga nas uči da pravilno dišemo. Lagano i duboko disanje pospešuje vitalnost i funkciju pluća i olakšava opuštanje.

Gipkost: Joga daje gipko telo, veću pokretljivost, usklađenost pokreta i smanjuje bolove u zglobovima.

Daje snagu: Joga položaji – asane, aktiviraju svaki mišić, od ''od glave do pete'' i na taj način jačaju celo telo. Takođe, smanjuju mišićnu tenziju.

Reguliše telesnu težinu: Čak i veoma lake vežbe utiču na nivo kortizola u telu, brže se sagoreva višak kalorija i redukuje nagomilani stres što pospešuje smanjenje telesne težine. Joga podstiče zdrav način ishrane i pomaže u stvaranju zdravih navika i samopouzdanja.

Pospešuje cirkulaciju: Podstiče cirkulaciju krvi i povećava oksigenizaciju ćelija u organizmu.

Kardiovaskularna poboljšanja: Lake vežbe joge mogu poboljšati kardiovaskularnu kondiciju smanjenjem broja otkucaja srca, povećanjem izdržljivosti, kao i povećanjem nivoa kiseonika koji se jogičim tehnikama disanja unosi u telo.

Bolje držanje tela: Joga popravlja i ispravlja nepravilno držanje tela, dok stojimo, hodamo ili sedimo, što oslobađa tenzije i neprijatnosti.


Razvija osećaj sadašnjeg trenutka: Svesniji smo sebe i onoga što se dešava u nama, kao i svoje okoline. Na taj način joga nas osposobljava da pravilno reagujemo na stresne situacije u životu. Omogućava nam bolju koordinaciju i brzinu reakcija i pospešuje memoriju.

Vežbanje asana, doprineće da kičma, zglobovi i mišići ostanu gipki i u dobrom stanju. Asane su fizicki položaji u kojima ostajemo izvesno kraće vreme i za to vreme su žlezde sa unutrašnjim lučenjem stimulisane i uravnotežene.

Masaža na tačkama gde se nalaze endokrine žlezde stvara stabilan endokrini sistem čije nepravilno funkcionisanje dovodi do fizioloških smetnji. Svaka asana ima svoj poseban uticaj na telo:

bhujangasana - kobra, je dobra za jetru i slezinu;

sarvangasana - sveća, je dobra za štitnu žlezdu i abdomen;

halasana - plug I paschimottanasana - preklop, stimulišu pankreas. Neke asane poboljšavaju vid, neke varenje, dok neke unose red u um što je veoma važno za mlade naraštaje. Asane ne treba izjednačavati i upoređivati sa fizičkim vežbama, jer su one terapeutske po svojoj prirodi i deluju na unutrašnje organe čime popravljaju sveopšte stanje i zdravlje unutrašnjih organa u čitavom telu.

Pozdrav Suncu, deluje na sve sisteme u telu: endokrini, na sistem cirkulacije, disajni, digestivni i t.d., i unosi ravnotežu u telu. Mnoge bolesti su upravo posledica neravnoteže u telu. Za vreme izvođenja Pozdrava Suncu angažuju se svi glavni mišići u telu a telo se održava zdravim i vitkim. Revitalizira se telo i um. Masiraju se abdominalni organi, uspostavlja duboko i ritmično disanje i pozitivno se deluje na čitav nervni sistem.

Vežbe disanja imaju direktan uticaj na mozak i na emocije kao i na oslobađanje mentalne i kreativne energije što daje samopouzdanje, svesnost i samokontrolu.ŠTA MOŽETE POSTIĆI VEŽBAJUĆI:

· Postati snažniji i gipkiji
· Naučiti držati se opušteno i uspravno
· Osloboditi se telesne i duševne napetosti
· Uvesti smirenost u svoju svakodnevnicu
· Smanjiti stres i razviti vedriji odnos prema životu
· Pronaći izvore svoje vlastite energije
· Povećati sposobnost koncentracijeSAVETI ZA TRENING :

Ako imate problema sa zdravljem, krivu kičmu, visoki krvni pritisak ili vrtoglavicu, pre učenja joge obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.

Vežbe joge savladajte isključivo uz stručno vođstvo iskusnog trenera i ni u kom slučaju se ne upuštajte u samostalno učenje uz pomoć DVD izdanja i knjiga, kako bi ste izbegli mogućnost usvajanja pogrešne tehnike.

Željeni rezultati se mogu postići samo redovnim i doslednim vežbanjem na duži period.

Nemojte jesti bar dva sata pre treninga.

Vežbajte bosi ili u toplim pamučnim čarapama, u udobnoj pamučnoj odeći koja ne sputava pokrete i na prostirki koja se ne gužva.

Vežbe izvodite pažljivo, odmereno i strpljivo uz koncentrisano disanje.

Ne forsirajte se i ne činite nepotrebne pritiske na telo dok se rastežete i savijate. Mora Vam biti ugodno jer se u jogi do cilja dolazi malim i telu primerenim koracima, dakle, polako ali sigurno.

Dok vežbate, udišite i izdišite duboko i koncentrisano isključivo kroz nos, pa će tako vazduh koji udišete biti pročišćen, ovlažen i ugrejan.

Znojenje za vreme vežbanja je dobar znak, posebno kad se izvode vežbe koje podstiču cirkulaciju.

Izvor: Kodren.comPogledaj i:

joga

,

vezbe

,

fitnes

,

zdravlje

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
16. Beogradski salon vina
16. Beogradski salon vina, biće održan 6. i 7. decembra 2019. u hotelu Hyatt Regency...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Da li su žuti zubi snažniji?

Najsnažniji su, naravno, zdravi zubi, a to nisu beli zubi. Makar ne oni koji se bele kao hartija ili tipke klavira. Zdravi z...

Maslinovo ulje za zdravlje i dugovečnost

Korišcenje maslinovog ulja datira još 4 - 5 000 godina pre nove ere u oblasti Egipta i Mediterana. 60-tih godina ovoga veka...

Čudesnih 5 Tibetanaca

Vezbe za podmladjivanje, koje izuzetno povoljno uticu na zdravlje i dugovecnost....