Početna » Fit » Saveti »

Kanabis za bolji apetit obolelih od raka

 
Detalji

Iako su obe grupe unosile otprilike podjednaku količinu kalorija, oni koji su primalo THC su konzumirali više proteina.

 
 

Psihoaktivna supstanca kanabisa "delta-9-tetrahidrokanabinol" (THC) popravlja apetit i ukus za hranu kod obolelih od raka posle hemoterapije, poručuju kanadski stručnjaci s Univerziteta Alberte.

Vizmerova sada savetuje lekarima da razmotre tretman THC-om kod obolelih od raka kojima se izmenilo čulo mirisa i ukusa i koji nemaju apetit.
Oni su tokom 18 dana 21 pacijentu sa uznapredovalim kancerom, koji su prošli hemoterapiju, davali bilo kapsule koje su sadržale THC, bilo placebo. Od ispitanika je traženo da popune upitnik u vezi s ishranom.

Od onih koji su dobijali THC njih 73 odsto su prijavili da jedu s više volje, a 55 odsto da je hrana postala ukusnija. U grupi na placebu, ovako je odgovorilo samo 30, odnosno 10 odsto ispitanika.

Iako su obe grupe unosile otprilike podjednaku količinu kalorija, oni koji su primalo THC su konzumirali više proteina. Osim toga, oni su prijavili i da bolje spavaju i da se kvalitetnije relaksiraju nego ranije.

Vođa istraživanja, profesor Vendi Vizmer, ističe kako su ovi nalazi veoma značajni zato što rak i njegovo lečenje mogu da dovedu do velikog opadanja apetita i opasnog gubljenja telesne težine.

Mnogi oboleli od raka se, na primer, žale da im meso smrdi i ima neprijatan ukus pa ga manje i jedu. Ranije se mislilo da tome nema pomoći, a pacijentima je savetovano da se pomire s tim hemosenzornim problemima i da jedu izmešanu, hladnu i bezličnu hranu.

Vizmerova sada savetuje lekarima da razmotre tretman THC-om kod obolelih od raka kojima se izmenilo čulo mirisa i ukusa i koji nemaju apetit.

Kanadsko istraživanje je pokazalo da se THC dobro podnosi - nije bilo nikakve razlike u neželjenim propratnim pojavama među ispitanicima iz dve grupe. To ukazuje da se može razmatrati i opcija dugotrajnijeg uzimanja THC preparata.


(Tanjug) 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Salata od jabuka začinjena slaninom

Trudite se da u Vašoj ishrani budu zastupljene sveže namirnice pune vitamina. Salate su idealne. Evo jedne pomalo neobične...

Fitness mućkalica

Ovaj ručak se brzo sprema, a sadrži sve ono što je neophodno za ishranu sportista....

10 saveta za vitalnost

Za svaki od ovih deset recepata za vitalnost vezali smo po jedan broj, da biste ih lakše zapamtili. Pogledajte preporuke do ...