Početna » Fit » Saveti »

Užvaj u letu, misli na jesen

 
Užvaj u letu, misli na jesen
Saveti | dodato 16.08.2010.
Detalji


Što se boravka na suncu tiče, doktorka kaže da ono može biti veoma korisno, ali da treba biti oprezan i pratiti indeks UV zračenja.

 
 

Bez obzira na to da li letujemo na moru, odmaramo se na planini ili kod svojih kuća, leto je period koji bi svakako trebalo iskoristiti za jačanje organizma kako bismo jesen i velike temperaturne promene dočekali spremno.

Mahunasto povrće obiluje biljnim proteinima koji su takođe važni za jačanje odbrambenih snaga organizma, a kao začin najbolje je koristiti maslinovo ulje.
"Zdrava i raznovrsna ishrana je vrlo važna za ljudsko zdravlje pa treba unositi što više svežeg voća i povrća koga sada ima u izobilju. Ove namirnice obiluju vitaminima koji su rastvorljivi u vodi, na primer, vitamini B-grupe, zatim C-vitamin, provitamin A, neki minerali i oligoelementi.

Provitamin A se nalazi u obojenom voću i povrću pa i njega treba konzumirati što više. Vitamini nisu samo važni za imunitet, već su bitni i kao antioksidansi koji smanjuju nivo štetnih masti u organizmu. Tako je, na primer, paprika veoma bogata vitaminom C i mnogo ga više ima u ovom povrću nego u limunu.

Zato je najbolje ovu namirnicu da jedete svežu, jer se termičkom obradom, na temperaturi višoj od 100 stepeni Celzijusa, vitamin C gubi",
kaže za "Blic" doktorka Gordana Čabrić, specijalista opšte medicine.

U namirnice bitne za jačanje imuniteta, on svrstava i žitarice koje su bogate vitaminima B-grupe koga naročito puno ima u omotaču, dok je sredina zrna bogata skrobom, to jest, ugljenim hidratima.

Doktorka Čabrić napominje da ne treba zaboraviti ni ribu koja obiluje proteinima. Stoga je treba jesti bar jednom nedeljno, a ako je to moguće, na vašem stolu trebalo bi da se nađe tri do četiri puta sedmično.

Mahunasto povrće obiluje biljnim proteinima koji su takođe važni za jačanje odbrambenih snaga organizma, a kao začin najbolje je koristiti maslinovo ulje.

"Pored zdrave i redovne ishrane, jačanju organizma pomaže umerena fizička aktivnost koja troši višak masnih naslaga, poboljšava prokrvljenost tkiva i organa, povećava disajni volumen i deluje povoljno protiv kardiovaskularnih i reumatskih oboljenja. U poslednje vreme naročito se govori o povoljnom dejstvu fizičke aktivnosti na osteoporozu, jer se na taj način stimuliše jačanje kostiju i ugrađuje se kalcijum."

Što se boravka na suncu tiče, doktorka kaže da ono može biti veoma korisno, ali da treba biti oprezan i pratiti indeks UV zračenja.

"Tokom dana obavezno treba naći vremena za odmor i zdrav san jer oni posebno okrepljuju organizam. Nagomilani stres tokom dana veliki je faktor rizika za skoro sve bolesti kako fizičke, tako i mentalne, pa je leto period kada treba da zaštitite organizam od svakodnevnih napetosti i tako ga ojačate.

Boravak na planini, na velikoj nadmorskoj visini može da bude veoma okrepljujući. Takođe se tada stimuliše organizam da se adaptira na razređeni vazduh. To znači da se u organizmu povećava broj eritrocita, crvenih krvnih zrnaca, popravlja se krvna slika i štiti i čuva organizam od štetnih uticaja."


U određenim fiziološkim stanjima kao što je, na primer, trudnoća ili dojenje ili, s druge strane, kod nekih bolesti, potrebno je dodavati vitamine u obliku tableta. To se naravno radi isključivo uz konsultacije s izabranim lekarom koji će da odredi koji vitamin treba pojačati i u kojoj dozi.

Ovo je vrlo važno, jer neki vitamini mogu da se nagomilaju u organizmu i dovedu do hipervitaminoze, što nije dobro. To se uglavnom dešava sa liposolubilnim, to jest, vitaminima rastvorljivim u mastima. Vitamin C ne može da se predozira i možete ga uzimati u većim količinama.

Ovaj vitamin je, takođe, i antioksidans koji smanjuje nivo štetnog holesterola u organizmu, ali ima moć i da stabilizuje membranu krvnih sudova i na taj način štiti od kardiovaskularnih oboljenja. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
ARZAMAS
„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Indijski orah: vitaminska bomba

Da li ste znali da indijski orah sadrži pet puta više vitamina C od pomorandže?...

Kriju se, a spavaju u istoj sobi

Nataša i Vlada pobegli u Hrvatsku!...

Ozdravite pomoću bakinih lekova

Mnogi domaći lekovi su podvrgnuti detaljnom naučnom ispitivanju. ...