Početna » Fit » Saveti »

Kad zaboli grlo usred leta

 
Kad zaboli grlo usred leta
Saveti | dodato 16.08.2010.
Detalji

Dišite na nos. To je jedini zdrav način disanja, jer disanje na usta u značajnoj meri oštećuje sluznicu grla. Za ispravno disanje na nos najvažnija je redovna toaleta nosa, jer sluznica mora biti zdrava, a nosni hodnici prohodni.

 
 

Letnje upale grla uglavnom su akutne i mogu da budu virusne i bakterijske.

Zaštitite sluznicu grla - u ovome vam može pomoći islandski lišaj, koji se nalazi u Isla pastilama.
Rashlađivanje hladnim, a naročito gaziranim pićima, sladoledom, kao i boravak u veoma rashlađenoj prostoriji - najčešći su uzroci letnjih bolova u grlu.

Previše rashlađena pića temperaturni su šok za sluznicu ždrela i glasnice, pa se javljaju promuklost, grebuckanje u grlu i bol pri gutanju.

Lekari kažu je zbog visoke spoljne temperature ždrelo leti suvlje nego inače, što pogoduje virusima i bakterijama. Letnje upale grla uglavnom su akutne i mogu da budu virusne i bakterijske.

Simptomi virusne upale su blago povišena temperatura i žarenje u ždrelu pri gutanju, dok se kod bakterijske upale javlja visoka telesna temperatura, više od 38 stepeni, malaksalost, bol pri gutanju, uvećani limfni čvorovi.

Dr Slobodan Savović, ORL specijalista, savetuje kako da izbegnete ove probleme:

Rashlađujte se umereno. Pijte tečnost sobne temperature, sveže isceđene sokove od voća i povrća, mineralnu vodu i mlake nezaslađene čajeve.

Poseban oprez savetuje se osobama koje pate od čestih upala krajnika, vraćanja želudačne kiseline u ždrelo, alergija i pušačima. Svi koji imaju osetljivo grlo treba da izbegavaju hladne i gazirane napitke i sladoled. Hladno piće, posebno ako se konzumira brzo i u velikim količinama, iritira grlo, može da izazove pravi temperaturni šok na sluzokoži ždrela i da dovede do upale. Umesto sladoledom bolje je da se rashlađuju i osvežavaju voćem.

"Štedite grlo“ - ukoliko vas grlo boli i grebe, dajte mu malo predaha. Manje pričajte, kada govorite pravite duže pauze, govorite ravnim tonom, piše "Novosti".

Izbegavajte boravak u zadimljenim i zagušljivim prostorima. Alkoholna pića i duvanske proizvode, ukoliko ne možete bez njih, svedite na najmanju moguću meru.

Zaštitite sluznicu grla - u ovome vam može pomoći islandski lišaj, koji se nalazi u Isla pastilama. Ova, za grlo blagotvorna biljka, sadrži sluzi koje oblažu i štite sluznicu, a samim tim poboljšavaju i njene lokalne odbrambene moći, eliminišu osećaj bola i nadraženosti.

Dišite na nos. To je jedini zdrav način disanja, jer disanje na usta u značajnoj meri oštećuje sluznicu grla. Za ispravno disanje na nos najvažnija je redovna toaleta nosa, jer sluznica mora biti zdrava, a nosni hodnici prohodni. Uzimajte preparate morske vode sa dodatkom natrijum-hidrogenkarbonata, jer on stvara blago alkalnu sredinu koja ne oštećuje treplje u nosu. Ispravna funkcija treplji od značaja je i za sprečavanje nagomilavanja i slivanja sekreta niz zid ždrela, koji može poremetiti funkciju donjih disajnih puteva.

Održavajte redovnu toaletu grla ispiranjem čajevima od žalfije i drugih biljaka.

U slučaju dugotrajnih jačih bolova u grlu, obratite se lekaru. 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Elixir - vitamin bar

"Elixir" je otvoren početkom 2009. godine na ovoj lokaciji, a od skoro se nalazi i u tržnom centru "Ušće". Obzirom da "ju...

Sirće - zdravlje i lepota

Kiselkasto, ono upotpunjuje ukus jela i omogućava konzerviranje namirnica. Međutim, od davnina su poznata i njegova lekovit...

Srebrna voda - prirodni antibiotik

Dokazi izgleda da podržavaju teoriju o koloidnom srebru kao veoma efikasnom protiv svih vrsta patogenh bakterija, dok su ant...