Početna » Fit » Saveti »

Sok od višanja za dobar san

 
Sok od višanja za dobar san
Saveti | dodato 19.07.2010.
Detalji

S obzirom na to da lekovi za spavanje imaju i neželjene efekte, naučnici sok od višanja preporučuju kao zdraviju, prirodnu alternativu.

 
 

Ako loše spavate, pre nego što posegnete za lekovima, probajte uveče da pijete sok od višanja - možda će vam pomoći da lepo zaspite.

Naučnici sa Univerziteta u Ročesteru koji su sproveli istraživanje kažu da sok od višnje ima uspavljujuće dejstvo.
Lečenje nesanice postalo je jedan od najvećih izazova modernog doba. Statistike pokazuju da u proseku svaka četvrta odrasla osoba ima problema sa spavanjem, a čak petina ljudi spava manje od pet sati u toku noći.

Tokom nedavno sprovedenog istraživanja, dobrovoljci koji su svakog dana ujutru i uveče pili po jednu čašu nezaslađenog soka od višanja prijavljivali su mirniji i duži san nego oni koji su pili druge vrste soka.

Naučnici sa Univerziteta u Ročesteru koji su sproveli istraživanje kažu da sok od višnje ima uspavljujuće dejstvo najverovatnije zbog toga što višnje sadrže veliku količinu melatonina, hormona koji utiče na biološki časovnik i cikluse uspavljivanja i buđenja.

Rezultati istraživanja pokazali su da sok od višanja poboljšava kvalitet spavanja, a ispitanici koji su konzumirali ovaj napitak spavali su u proseku 17 minuta duže od onih iz kontrolne grupe.

S obzirom na to da lekovi za spavanje imaju i neželjene efekte, naučnici sok od višanja preporučuju kao zdraviju, prirodnu alternativu. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
ARZAMAS
„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Nesanica izazvana nerešenim brigama

I dok se većina nesanica pojavljuje zajedno s nekom drugom bolešću ili poremećajem, kod svake četvrte osobe koja ne mož...

Lagani voćni kolač

Keks kratko potopite u mleko i poređajte na dno četvrtastog pleha, koji je dubok nekoliko cm. Ocedite višnje. U oceđeni s...

Mobilni ne izaziva rak

Pokazalo se da su dosadašnje tvrdnje bile preuveličane, ali je najnovije istraživanje, u kojem je obuhvaćeno 13 zemalja, ...