Početna » Fit » Saveti »

Namirnice koje kvare zube

 
Namirnice koje kvare zube
Saveti | dodato 02.06.2010.
Detalji

Da biste imali blistav osmeh perite često zube, a naročito posle kafe, gaziranih pića i alkohola

 
 

U ustima postoji 700 vrsta različitih klica koje uzrokuju karijes. Kada jedemo određenu vrstu hrane, dolazi do reakcije, stvara se mlečna kiselina koja u roku od sedam minuta počne da šteti zubima.

Pročitajte spisak namirnica posle kojih odmah treba da uzmete četkicu i pastu u ruke.

ČIPS, PERECE, KOKICE
Zašto je štetno: Ove namirnice sadrže šećer i karbohidrate koji u kombinaciji sa bakterijama u ustima počinju fermentaciju i proizvode mlečnu kiselinu. Tako se oštećuje zubna gleđ. Kokice su najgora i najštetnija slana grickalica. Pljuvačka često može da pomogne, ali nikada pouzdano ne znate kolika je njena zaštita.

Šta je zamena: Voće, povrće, jogurt, sir, badem.
Kako da smanjite štetnost: Operite zube čim pojedete neku od ovih namirnica. Kada jedete kokice odmah iščačkajte ostatke iz zuba, jer ostaci utiču na pojavu karijesa i bolesti desni.

GAZIRANA PIĆA
Zašto je štetno: U gaziranim pićima ima dosta fosforne kiseline. Nju često koriste automehaničari da očiste rđu, pa zamislite kako je vašim zubima, desnima i vilici.

Šta je zamena: Obična voda, biljni čajevi.
Kako da smanjite štetnost: Pijte sok na slamčicu, najčešće pre podne i posle odmah usta promućkajte običnom vodom.

KAFA
Zašto je štetno: Neke vrste kafe u sebi sadrže kiseline iz zemlje, odnosno tla, sa kojeg su potekle.

Šta je zamena: Crni i biljni čajevi.
Kako da smanjite štetnost: Uz kafu uvek pijte vodu. Žvaćite posle ispijanja žvakaću gumu bez šećera.

ALKOHOL
Zašto je štetno: Česta upotreba oštećuje ćelije epitela i jednjak. Ćelije epitela mutiraju, menjaju se, pa mogu da vode i u mnogo ozbiljnije bolesti kao što je rak. Alkohol uništava zubnu gleđ i njegovu kompletnu strukturu.

Šta je zamena: Ne morate da se odreknete alkohola - dozvoljena je čaša crnog vina dnevno.
Kako da smanjite štetnost: Uz alkohol uvek pijte vodu, a kada završite operite zube.

CITRUSI
Zašto je štetno: Ove vrste voća prirodno u sebi sadrže visok nivo kiselina. Oštećuju desni. Čim pojedete pomorandžu pljuvačka pokušava da neutrališe štetno dejstvo, ali često nije u mogućnosti da preradi loš uticaj.

Šta je zamena: Ne postoji.
Kako da smanjite štetnost: Isperite usta odmah posle jela. Izmerite kolika je Ph vrednost u vašim ustima, pa ćete znati koliko ste podložni karijesu. U skladu sa tim birajte da li ćete imati sjajne zube ili ćete stalno jesti kiselo voće.

PRELIVI ZA SALATE
Zašto je štetno: U mnogim prelivima osnovni sastojak je sirće uz dodatak šećera. Iako je sirće zdravo za ljudski organizam, zubi od njega postaju tanji.

Šta je zamena: Ne postoji. Jedini lek je da sipate što manje preliva.
Kako da smanjite štetnost: Ispirajte usta dva puta dnevno sa fluorom.

PARADAJZ I KEČAP
Zašto je štetno: Kečap, kao i paradajz u sebi ima kiselost koja šteti zubnoj gleđi. Bez nje zubi su ogoljeni u borbi sa klicama, bakterijama...

Šta je zamena: Za paste koristite prelive sa maslinovim uljem, umesto kečapom, ali zbog vitamina i hranljivosti nemojte da izbacite paradajz iz dnevne upotrebe.
Kako da smanjite štetnost: Jedite više piletine, lososa, jaja da biste imali jače zube i više potrebnog fluora.

HLEB I TESTENINE

Zašto je štetno: Zbog ugljenih hidrata ove namirnice su nepoželjne u ishrani.

Šta je zamena: Jedite hleb i rezance od integralnog brašna.
Kako da smanjite štetnost: Uz pastu jedite i malo spanaća ili blitve. Koristite tečnost fluora za dnevno ispiranje usta. (Blic žena) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
16. Beogradski salon vina
16. Beogradski salon vina, biće održan 6. i 7. decembra 2019. u hotelu Hyatt Regency...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Kafa „priziva” duhove

Mnogi ne mogu da zamisle jutro bez šoljice iz koje se širi neodoljivi miris... Ali, ljudi koji piju velike količine kafe m...

Kako "uraditi" trbusnjake kod kuce ?

Cvrsta volja - bez ovoga nema nista. Morate cvrsto da odlucite da cete se truditi i crkavati dok ne uspete da "uradite" trbus...

Pileće ćufte

Hleb potopite u mleko i ocedite ga. Crni luk iseckajte i propržite na puteru dok ne požuti. Sve to pomešajte sa pripremlje...