Početna » Muzika » Muzičke vesti »

Paco de Lucia na Guitar Art festivalu

 
Detalji

Virtuozni španski gitarista Pako de Lusija nastupiće 12. februara u Sava centru na 11. Guitar Art festivalu.

 
 

De Lusija je dvogodišnju koncertnu pauzu iskoristio za rad na novom albumu koji se očekuje još od 2004. godine.

Pored večnog vokala, Pako je na albumu otvorio vrata za sve aktuelnijeg pevača Dijega Sigalu za kojeg mnogi veruju da bi mogao da bude kantaor i na novom albumu španskog gitariste.
Virtuozni španski gitarista Pako de Lusija nastupiće 12. februara u Sava centru na 11. Guitar Art festivalu. Verovatno najveći flamenko umetnik svih vremena upravo će iz Beograda i zvanično otvoriti svoju novu svetsku turneju!

Priznat kao jedan od najvećih evropskih umetnika današnjice, Pako de Lusija se smatra za najuniverzalnijeg flamenko autora i jednog od najboljih gitarista svih vremena. Svoje tradicionalno umeće sviranja andaluzijske muzike, De Lusija je decenijama širio na fuzije sa džezom i širom svetskom tradicijom, učinivši da flamenko danas bude planetarno voljen muzički izraz, pa i više od same muzike.

Svedočanstvo toj poluvekovnoj misiji danas predstavlja njegovih 27 albuma, kako studijskih, tako i onih verovatno popularnijih – koncertnih bravura. Fransisko Sančez Gomez, kako je puno ime španskog gitariste i kompozitora, rođen je 1947. godine u Alhesirasu, primorskom gradu u španskoj južnoj pokrajini Andaluzuji. Umetničko ime, kako je to karakteristično za andaluzijske muzičare, uzeo je po imenu svoje majke Lusije.

Umetnikov otac, takođe flamenko gitarista, razvio je Pakovu ljubav prema gitari još od njegove šeste godine, da bi već u dvanaestoj osvojio svoju prvu veliku nagradu na flamenko takmičenju. Pako se dobro seća tih dana: "Otac bi me pitao koliko sam vežbao i kada bih odgovorio deset ili dvanaest sati, samo da vidim njegovu sreću bilo je sve što mi treba da nastavim. A onda već sa dvanaest godina sam počeo i da zarađujem".

Sam Pako se takođe pojavljivao u nekoliko filmova, ali u videografskom smislu njegovi ljubitelji najviše pamte dokumentarni film "Light and Shade" u kojem je umetnik ovekovečen još 1994. godine. Film se pojavio u isto vreme kada je španski skulptor Načo Falheras otkrio grandiozni spomenik Paku de Lusiji u njegovom rodnom gradu ispod kolosalne Gibraltarske stene. U seriji priznanja, još jedno među veoma izuzetnim je međunarodna nagrada za umetnost Princa od Asturije kojom je španska kruna nagradila svog planetarnog ambasadora kulture.

Bez obzira na sva postignuća i kreativni kapital koji ga odavno svrstava u jednog od najvećih umetnika našeg doba, Pako je veoma aktivan i trenutno priprema novi studijski album, prvi nakon poslednjeg "Cositas Buenas" iz 2004. godine. Na tom albumu lakonski pozitivnog naslova (Dobre male stvari) pažnju vatrenih flamenkista svakako je privukao Kamaronov glas iz jednog od zapisa dok je famozni pevač bio živ.

Pored večnog vokala, Pako je na albumu otvorio vrata za sve aktuelnijeg pevača Dijega Sigalu za kojeg mnogi veruju da bi mogao da bude kantaor i na novom albumu španskog gitariste. Posle dve godine koncertne pauze, Pako je i definitivno opet u studiju sa sekstetom koji se ujedno sprema za novu svetsku turneju čije će zvanično otvaranje upravo pripasti Beogradu i 11. po redu Guitar Art festivalu. (izvor: http://www.kontraweb.net ) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Korešpodencija
Korešpodencija - je rađena prema tekstu Borislava Pekića, čiju dramatizaciju je radio Borislav Mihajlović Mihiz, a sve to u režiji Gorčina Stojanovića koji je u Zvezdara teatru prvi put režirao pre 20 godina....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Svi na Pod i Mravi u Letnjoj Šikari

Grupa Svi na Pod i Mravi održaće u subotu, 28. juna, koncert u Beogradu u klubu Letnja Šikara....

Nišville Jazz festival 2010

Više od 20.000 posetilaca očekuje se u niškoj Tvrđavi tokom četiri dana 27. internacionalnog džez festivala "Nišvil" k...

The Raconteurs novi album

Sastav The Raconteurs objaviće svoj drugi studijski album sledeće nedelje, 25. marta. Izdanje, koje nosi naziv "Consolers O...