Početna » Muzika » Muzičke vesti »

Preminuo Rick Wright

 
Preminuo Rick Wright
Muzičke vesti | dodato 16.09.2008.
Detalji

 
 

Rick Wright, Nick Mason, Roger Waters i Syd Barrett su zajedno osnovali sastav Pink Floyd koji je jedan od najuticajnijih bendova svih vremena.

Rick Wright je preminuo 15. septembra od posledica raka sa kojim se kratko borio. U izjavi se navodi da njegova porodica moli za "poštovanje privatnosti u ovom teškom trenutku".
Rick Wright, jedan od osnivača i klavijaturista sastava Pink Floyd, preminuo je u 65. godini, saopštila je njegova porodica. Rick Wright je preminuo 15. septembra od posledica raka sa kojim se kratko borio. U izjavi se navodi da njegova porodica moli za "poštovanje privatnosti u ovom teškom trenutku".

Pored toga što je bio klavijaturista benda Wright je učestvovao i u pisanju nekih od pesama benda kao što su "Shine On You Crazy Diamond", "The Great Gig In The Sky", "Summer '68", "Remember A Day", "Paintbox", "Astronomy Domine" i "Matilda Mother". Wright je bend napustio 1979. godine za vreme snimanja albuma "The Wall" da bi se kasnije ponovo pridružio bendu koji je napustio Roger Waters. U bend se vratio početkom osamdesetih kada je nastupao kao plaćeni session muzičar na koncertima benda ali nije učestvovao u pravljenju albuma "The Final Cut". Ponovo se pridružio bendu kao stalni član po odlasku Waters-a iz benda.

Wright je učestvovao u ponovnom okupljanju benda 2005. godine na Live 8 koncertu. Redovno je nastupao i sa David Gilmour-om a učestvovao je i u snimanju njegovog poslednjeg albuma "On an Island" 2006. godine i to na dve numere, "On an Island" i "The Blue". Objavio je dva solo albuma "Wet Dream" 1978. godine i "Broken China" 1996. godine. Sa Syd Barrett-om je snimio dva albuma "The Madcap Laughs" i "Barrett" oba objavljena 1970. godine. Wright je 1984. godine zajedno sa Dave Harris-om osnovao bend Zee sa kojim je objavio jedan album "Identity". 2006. godine Wright je odbio ponudu da učestvuje na turneji The Dark Side of the Moon Live Roger Waters-a i Nick Mason-a kako bi radio na svom novom albumu. Ovaj album je trebalo da bude objavljen do kraja ove godine. (izvor: http://www.kontraweb.net ) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
16. Beogradski salon vina
16. Beogradski salon vina, biće održan 6. i 7. decembra 2019. u hotelu Hyatt Regency...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Leonard Cohen kolabirao na koncertu

Leonard Cohen je kolabirao na koncertu u Valensiji u petak, 18. septembra....

Uz kupljene dve ulaznice poklon DVD

Od 8. jula počinje posebna letnja akcija na blagajni Beogradske arene. Svaki kupac 2 ulaznice za koncert Leonarda Koena dobi...

Leona Lewis i Timberlake snimaju duet

Leona Lewis i Justin Timberlake zajedno će snimiti obradu pesme "I Will Always Love You" koju je proslavila Whitney Houston,...