Početna » Muzika » Muzičke vesti »

Drugoaprilsko duvanje

 
Drugoaprilsko duvanje
ARHIVA
Muzičke vesti | dodato 27.03.2015.
Detalji

Zadužbina Ilije M. Kolarca


Četvrtak, 2. april u 20 č.

Velika dvorana.

 
 

Koncert je osmišljen kao svojevrsni scenografski i dramaturški performans, sačinjen od kompozicija zapadnoevropske klasične muzike, etno muzike, popa, filmske muzike, baletske muzike, itd.

Kvartet klarineta "Nevski" nastao je 2004. godine u Beogradu.
“Drugoaprilsko duvanje”! Molim? Imate neki problem sa “duvanjem”? Zar vas to ne čini žrtvom kolokvijalnog, stečenog značenja reči? Duvanje je glagol koji označava kretanje vazduha, takođe ispuštanje vazduha iz pluća, a potom i usta sa svrhom naduvavanja balona, dušeka… ili u pisak instrumenta: frule, trube, flaute, klarineta, oboe, roga… Odvajkada, od kada postoji muzika i duvački instrumenti. Međutim, u svakodnevnom govoru glagol “duvanje” ima stečeno značenje i označava konzumiranje nelegalne psihoaktivne supstance. Otuda kod mnogih koji “ne duvaju” i ne duvaju, zaziranje od korišćenja glagola duvati.

Koncert je osmišljen kao svojevrsni scenografski i dramaturški performans, sačinjen od kompozicija zapadnoevropske klasične muzike, etno muzike, popa, filmske muzike, baletske muzike, itd. Tokom performansa izvođači kroz niz skečeva, putem mimike, pokreta, glume i plesa na komičan način predstavljaju muziku publici. Cilj ovog performansa je da približi umetničku muziku publici, pogotovo mladima, korišćenjem popularnih izvođačkih formi i estetike. Takođe, ovaj koncert ima za cilj da: promeni način slušanja klasične muzike; podstakne kritičko promišljanje o estetici estrade i reality shows; isprovocira kreativno razmišljanje; i pokaže da zabava ne mora da bude vulgarna, a još manje vezana za upotrebu narkotika. Ovaj performans izvode profesionalni, afirmisani muzičari iz Kvarteta klarinetista Nevski, uz pratnju perkusionista Aleksandra
Radulovića i Aleksandra Petrovića i kamernog gudačkog orkestra “Mosaic String Band” iz Beograda. Režiju koncerta potpisuje Igor Vuk Torbica, nagrađivani mladi reditelj. U novija Torbičina rediteljska ostvarenja između ostalih su ubrajaju predstave: “Pokojnik” i “Razbijeni Krčag” u Jugoslovenskom Dramskom Pozorištu, i “Don Žuan” u Atelju 212.

Kvartet klarineta Nevski nastao je 2004. godine u Beogradu i sačinjavaju ga: Miloš Bjelica (Dipl. Prof. klarineta), Adam Bou (Dipl. Prof. klarineta), Nikola Ulemek (Dipl. Prof. Klarineta) i Đorđe Jovanović (student klarineta). Kvartet Nevski može da se uvrsti u visoko profesionalne kamerne ansamble, što su dokazali svojim scenskim performansom i specifičnom bojom i kvalitetom zvuka.

Kvartet je učestvovao na renomiranim festivalima kako u zemlji, tako i u inostranstvu: Bemus 2012; ClarinetFest 2013 (Italija); 4th Europen Clarinet Congress 2014 (Poljska). Mnogobroji koncertni nastupi uključuju izvođenja u Austriji, Švajcarskoj, Rusiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovni i Bugarskoj. Kvartet je dve puta za redom nastupao u okviru Nacionalne koncertne sezone u Srbiji 2008 i 2009 godine.
Kvartet je bio finalista TV emisije “Ja imam talenat” 2011. godine. Prvi veliki solistički koncert Kvarteta Nevski održan je u sali Beogradske Filharmonije u decembru 2011 godine.

Prvog aprila 2013. godine u Kolarčevoj Zadužbini kvartet izvodi koncert pod nazivom
“Prvoaprilsko duvanje”, a “Prvoaprilsko duvanje 2” u Ustanovi Kulture Palilula 2014.
godine. “Drugoaprilsko duvanje” u Kolarčevoj Zadužbini 2015. je treći koncert posvećen promovisanju umetničke muzike i zdravog života.
Kvartet Nevski je zvanični umetnik/promoter čuvenog proizvođača duvačkih instrumenata Selmer Co. iz Francuske.

Gudački orkestar “Mosaic String Band”osnovan je 2014. godine. Orkestar je nastao na incijativu gudačkog kvartata “Mosaic”, koji čine Slavica Perić, Martina Dimić Radovanović, Tamara Marinković Tomić i Mima Vrbanić.Pogledaj i:

kolarac

,

kvartet nevski

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Moj deda je aut
Komad "Moj deda je aut" dekonstruiše porodične odnose i ispituje granice isključivosti i razumevanja....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Bisera Veletanlić 2011.

Nakon veoma uspešnog prošlogodišnjeg, solističkog koncerta Bisere Veletanlić, u zadužbini Ilije M. Kolarca, za koji se...

Divna Ljubojević i hor Melodi

Pred prepunom velikom dvoranom Kolarčeve zadužbine, Divna Ljubojević i hor Melodi obeležili su dvadeset godina postojanja...

Mineo Hayashi

Jedan od najboljih japanskih čelista, muzičar svetske slave Mineo Hayashi, je pre više od 30 godina pobedio na Međunarodn...