Početna » Muzika » Muzičke vesti »

"Rimsko veče" u Viminaciumu

 
Detalji

Mesto održavanja: lokalitet antičkog grada Viminacium, Stari Kostolac
Vreme održavanja: 30. avgust 2008.god.

 
 

Inspirisan koncertom francuske dive Emme Shapplin održanom u Cezareji, antičkom gradu u Judeji (Izrael) iz 2003. godine, Dr Korać je zamislio da ovaj andjeoski sopran obasja i ambijent Viminaciuma.

Emma Shapplin je prihvatila umetnički izazov i pristala da peva po prvi put u Srbiji, ali ne u ambijentu klasične koncertne dvorane, već u Viminaciumu.
Po ideji arheologa Dr Miomira Koraća, čoveka koji je na mapu kulturne baštine Srbije i Evrope postavio antički grad Viminacium, na tom lokalitetu pored Starog Kostolca 30. avgusta održaće se "Rimsko veče".

Od ideje do realizacije je često dug i komplikovan put, ali uz razumevanje i dobru volju umetnice i njenog menadžera jedan san će 30. avgusta postati java. Emma Shapplin je prihvatila umetnički izazov i pristala da peva po prvi put u Srbiji, ali ne u ambijentu klasične koncertne dvorane, već u Viminaciumu.

Pratiće je Hor RTS i ansambl sastavljen od domaćih i stranih muzičara pod voćstvom našeg Ognjana Radivojevića. Pozornica na kojoj će se odvijati muzički program biće integrisana u antički mauzolej, a ograničeni broj mesta (oko 300) u mauzoleju je predvidjen za VIP goste i sponzore. Međutim, koncert je namenjen i publici, koja će moći da ispuni plato oko mauzoleja. Očekuje se poseta od oko pet hiljada ljudi, a koncert je za sve besplatan. Uz večernji koncertni program, prostor Viminaciuma će biti dostupan posetiocima i u toku dana, uz druge atraktivne prateće manifestacije za publiku svih uzrasta.

Ideja Dr Koraća je ne samo da se u Viminaciumu održi jedan neobičan koncert, već da se na taj način skrene pažnja domaće i svetske javnosti na jedan mnogo veći i važniji pan-evropski projekat, nazvan "Putevina kulture rimskih imperatora". Kao aktuelni pomoćnik ministra kulture Srbije za kulturnu baštinu, on je u saradnji sa stručnjacima i poslovnim partnerima iz više evropskih zemalja osmislio koncept koji će Viminacium i Srbiju staviti na kulturnu mapu Evrope, uz ideju vodilju da kultura može da bude i ekonomski održiva.

Sedmog jula 2007. godine u Viminaciumu je održan koncert domaćih grupa Van Gogh i Ekatarina Revisited, kao srpski doprinos globalnoj manifestaciji Live Earth. Ova manifestacija je imala za cilj da se kroz nastupe muzičkih zvezda podiže svest o globalnom otopljavanju kao opasnosti za opstanak sveta.

Kao firma koja se bavi muzičkom produkcijom, Multimedia Concerts je rešila da se svojim poslovnim iskustvom i ljudskim resursima uključi u realizaciju koncerta Emme Shapplin, kao prvog koraka jedne velike kulturne priče. Za vizuelnu dimeziju koncerta, dizajn ambijenta i televizijsku sliku zadužena je firma Dizzy Desire reditelja Srdjana Radosavljevića.

Imajući u vidu da je na lokalitetu Viminacium u toku iskopavanje rimskog amfiteatra kapaciteta preko 10 hiljada ljudi, možemo očekivati da muzičko-scenski program u 2009. godini bude još atraktivniji. (Kontra) 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Rundek na proslavi u Obrenovcu

Darko Rundek i Cargo orkestar za posetioce na glavnom gradskom trgu u Obrenovcu održaće 2. oktobra besplatan koncert povodo...

Eminem i Bruno iscenirali svađu

Eminem i Sacha Baron Cohen su zajednički radili kako bi iscenirali sukob na dodeli MTV filmskih nagrada u nedelju u Los Ange...

Reptrospektiva karijere Metallice

Metallica je objavila da će na proleće ove godine objaviti digitalni box set koji će obuhvatiti celokupnu karijeru benda. ...