Početna » Specijal » Ostalo »

Humanitarna modna revija

 
Humanitarna modna revija
ARHIVA
Ostalo | dodato 10.02.2010.
Detalji

Mesto održavanja: Beli dvor, Beograd
Vreme održavanja: 14. februar 2010. god. u 19.30h

 
 

Ove godine će biti predstavljene najnovija kolekcija visoke mode renomiranog italijanskog dizajnera Renata Balestre, zatim Pret-a-Porter kolekcija srpskog kreatora Predraga Vukašinovića i prva dečja kolekcija.

Sva sredstva prikupljena na ovom događaju biće usmerena u Kampanju za Borbu Protiv Raka Dojke koju je Fondacija Princeze Katarine započela 2009. godine i do sada uspešno realizovala više projekata u korist borbe protiv ove opake bolesti.
Fondacija Nj.K.V. Princeze Katarine u saradnji sa g-đom Radmilom Hrustanović, pomoćnikom gradonačelnika Beograda će u nedelju, 14. februara sa početkom u Belom Dvoru prirediti šestu po redu Humanitarnu modnu reviju u organizaciji Modne agencije Fabrika, koja se tradicionalno održava za Dan zaljubljenih.

Sva sredstva prikupljena na ovom događaju biće usmerena u Kampanju za Borbu Protiv Raka Dojke koju je Fondacija Princeze Katarine započela 2009. godine i do sada uspešno realizovala više projekata u korist borbe protiv ove opake bolesti.

Rak dojke je najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji. Svake godine se registruje oko 4000 novootkrivenih slučajeva bolesti, što predstavlja više od četvrtine svih malignih bolesti kod žena. Od raka dojke godišnje umre 1600 žena, što čini 18% smrtnosti od kancera.

Kod žena u Srbiji rak se najčešće otkriva u odmakloj fazi. U trenutku postavljanja dijagnoze, kod više od polovine žena je došlo do širenja bolesti iz dojke u regionalne limfne žlezde, na kožu, ili već postoje udaljene metastaze, što značajno smanjuje njihove šanse za izlečenje. Meren godinama izgubljenog života, rak dojke je vodeći uzrok smrti kod žena u Srbiji starosti od 25-44 godine i na trećem je mestu kao uzrok smrti kod žena starosti od 45-64 godine.

Prosečna životna dob žena u trenutku postavljanja dijagnoze raka dojke je 57 godina, pri čemu je 29% žena mlađe od 50 godina, i to 21% starosti od 40-49 godina a 8% ispod 40 godina.

Skrining za rak dojke sprovodi se organizovanjem mamografskih pregleda kod zdravih žena određene starosne dobi. Otkrivanje raka dojke u ranoj fazi, pored visoke šanse za izlečenje, omogućava i primenu poštednih hirurških intervencija, brži oporavak, smanjenje invalidnosti, bolji kvalitet života kao i smanjenje troškova lečenja.

Ova humanitarna revija je jedna u nizu aktivnosti Fondacije Nj.K.V. Princeze Katarine koja su posvećene podizanju svesti javnosti o ranom otkrivanju i preventivnom lečenju raka dojke, kao i smanjenju broja obolelih i umrlih žena od ove bolesti, koja se može sprečiti ili izlečiti ukoliko se otkrije na vreme. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Put pod noge - 42. Međunarodni beogradski sajam turizma
Pod sloganom „Put pod noge“ od 20. do 23. februara 2020. godine u halama Beogradskog sajma...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Belgrade Clubbing Print Session

Noć muzeja u DOB-u...

A.F.W.: Moda briše granice

U Beogradu je počeo prvi Adria Fashion Week na kojem su se predstavile modne kuće i dizajneri iz regiona....

Grupa Trigger - ”Bejbi, bejbi”

Grupa Trigger je objavila svoj novi singl, obradu pesme ”Bejbi, bejbi” iz kultnog filma „Davitelj protiv davitelja“....