Početna » Specijal » Ostalo »

Gradska knjižnica

 
Gradska knjižnica
ARHIVA
Ostalo | dodato 13.02.2010.
Detalji

Kulturni centar Grad
Književno veče
9 i 23. februar 2010. god.

 
 

Nakon uspešne prve večeri "Gradske knjižnice", kada je pisac Zvonko Karanović uz čitanje poezije i odlomaka iz svojih romana zagrejao veliki broj znatiželjnih posetilaca, u goste dolazi Milena Marković.

Krajem februara u "Knjižnici" nas očekuje jedno sasvim posebno veče, u okviru kog će se predstaviti trojica autora nove izdavačke kuće "Algoritam media" - Daniel Kovač, Selvedin Avdić i Bojan Babić.
U februarskom izdanju Gradske knjižnice 9. februara će se predstaviti Milena Marković, a 23. februara Daniel Kovač, Selvedin Avdić i Bojan Babić.

Milena Marković

Njene drame "Paviljoni", "Šine", "Brod za lutke", "Šuma blista", "Nahod Simeon" pored najznačajnijih domaćih pozorišnih scena igraju se i u teatrima Austrije, Slovenije, Makedonije i odskora Poljske, a za svoja dela dobila je i brojne nagrade, među kojima su specijalna nagrada u Beču za najbolje drame sa ex-Yu prostora, specijalna nagrada Sterijinog pozorja, nagrada "Borislav Mihajlović-Mihiz", kao i nagrada "Miloš Crnjanski".

Tokom večeri u "Gradu", publika će imati prilike da upozna i drugu, ličniju stranu ove autorke, i čuje izbor pesama iz njene najnovije zbirke "Ptičje oko na tarabi" (2009), koju je objavila izdavačka kuća "LOM".

Nakon razgovora biće prikazan i dokumentarni film"Rudarska opera" iz 2005. godine, koji je snimljen u autorskom tandemu Milena Marković - Oleg Novković, poznatom po ostvarenju "Sutra ujutru". Muzičku pozadinu tokom večeri činiće songovi iz predstave "Brod za lutke", koje je komponovao Darko Rundek.

Daniel Kovač, Selvedin Avdić i Bojan Babić

Krajem februara u "Knjižnici" nas očekuje jedno sasvim posebno veče, u okviru kog će se predstaviti trojica autora nove izdavačke kuće "Algoritam media" - Daniel Kovač, Selvedin Avdić i Bojan Babić.

Daniel Kovač domaćoj publici je najpoznatiji kao pevač "Jarbola" i "Jesenjeg orkestra", ali za sve to vreme on je aktivan i kao pisac. Njegov novi roman "Uzvodni bluz" pripoveda o dvojici junaka koji beže pred zakonom, samo što u domaćoj verziji stare bluzerske teme deltu Misisipija i Luizijane zamenjuju istočni tok Dunava i banatska peščara, a otpadnici nisu Crnci sa plantaža već fabrički radnici: jedan Ciganin-Vlah i jedan inženjer koji u slobodno vreme piše pesme i svira gitaru.

Bosanski pisac i glavni urednik online magazina "Žurnal", Selvedin Avdić, skrenuo je pažnju na sebe već zbirkom priča "Podstanari i drugi fantomi", a njegov novi roman "Sedam strahova" izazvao je nepodeljeno oduševljenje u svim zemljama bivše Jugoslavije.

Treći pisac koji će gostovati u "Knjižnici" je Bojan Babić, koji je do sada objavio nekoliko zbirki pesama i kratkih priča, a ovom prilikom će predstaviti svoj novi roman "Neljudska komedija".

U razgovoru će učestvovati i dvojica urednika - Kruno Lokotar iz zagrebačkog "Algoritma" i Miloš Živanović iz beogradskog ogranka ove izdavačke kuće, a kao i inače u "Gradskoj knjižnici", za muzički izbor pre i posle promocije biće zaduženi gostujući pisci.

"Jednom kad smo plivali po kanalu, video sam taj drugi ožiljak. Sve mi je bilo jasno, gledao sam filmove. Čoveče, tad sam shvatio da je Inženjer popio metak! Pod rebrima je imao jednu rupu i to, pogađaš, na levoj strani. Ili beše desna... Samo da znaš, nije mi bilo svejedno. Jesam možda đavo. Svetac, bogu hvala, skoro sto posto nisam i svašta sam video do tad, ali kad sam ovo shvatio sav sam premro......

Tada mi je Inženjer izgledao kao uklet. Nekako sjeban i strašan i, čoveče, veličanstven. Ništa mu nisam mogao, ništa od njega nisam ni tražio. Ništa ga nisam više pitao, bar neko vreme. Mislio sam o malim životima, jer njegov, makar ništa tada nisam znao o njemu, izgledao je velik kao planina. Inženjer je za mene bio Brus Li, Džon Vejn, King Kong i Fantom, sve zajedno."Pogledaj i:

grad

,

knjizevno vece

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Kad su cvetale tikve
Roman Dragoslava Mihajlovića, „Kad su cvetale tikve“ prvi put je objavljen 1968. godine i izazvao je u to vreme značajnu reakciju socijalističkog režima....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Amphora

Amphora, restoran i konoba, u prelepom rustičnom ambijentu oslikava vreme naših predaka. Drvene grede na tavanici, zidana c...

Buke bar

Buke bar se nalazi u samom centru Beograda, na Trgu republike. Od svog postanka je nosio ime "Buka bar", zbog "vremena protes...

"Hoćemo cveće, nećemo smeće"

UG OVO JE MOJ GRAD i SUPERSTAR WORLD WIDE Vas sa velikim zadovoljstvom pozivaju na prvu u nizu planiranih akcija za lepši ...