Početna » Specijal » Ostalo »

Apsolutni biser u Smederevu

 
Apsolutni biser u Smederevu
ARHIVA
Ostalo | dodato 12.07.2005.
Detalji

Vreme: 17. avgust
Mesto: Smederevo

 
 

Australijska kompanija Strange Fruit gostuje 17. avgusta na festivalu Tvrđava teatar u Smederevu.

Predstava “Absolute Pearl” izvođena je i u Holandiji, Irskoj, Londonu, Njujorku.
Plesnim spektaklom na otvorenom “Apsolutni biser”, u režiji Phillipa Gleesona, koji je i jedan od izvođača tog vizuelno bogatog i emocionalno izazovnog komada, premijerno izvedenog u maju 2007. godine u Melburnu.
Scenskom kontemplacijom koja slavi prelaz iz carstva zemaljskog na drugi svet, predstava “Apsolutni biser”, koja će biti izvedena na Gradskom trgu, omogućava publici da uđe u snoliku dimenziju koja transcendira granice smrtnosti.
Sa originalnom muzikom Deana Lingueya, predstava “Apsolutni biser”, kako je navela australijska kritika, predstavlja čudesnu zabavu na otvorenom koja udružuje evropski senzibilitet sa mimom, komedijom del arte, plesom i majstorski prikrivenim atletskim veštinama.
Britabnski kritičari opisali su je kao “vazdušni balet”, a nemački kao komad sa očaravajućim slikama, zadivljujućom dinamikom, atletskim kretanjem, izazovnim pokretima i ozarenim licima, koja kao da nastoje da zarobe i ukrote sam vetar.
Predstava “Absolute Pearl” izvođena je i u Holandiji, Irskoj, Londonu, Njujorku...
Na Tvrđava teatru, koji je ustanovljen ove godine prema ideji Vide Ognjenović, do završnice 20. avgusta biće izvedena i predstava “Bura” Narodnog pozorišta u Nišu, u režiji Andraša Urbana, kao i ulični performans “Iluminacije” beogradskog Mimarta, koji slavi 25 godina rada, a uoči svečanog zatvaranja i dodele nagrada, nastupiće Ansambl Renesans.
U selekciji umetničke direktorke Branislave Liješević, publika je imala priliku da vidi na otvaranju “Odiseja” Teatra Titanik iz Nemačke, predstave “Grad” i “Mali princ” smederevskog Patos teatra, “Godo na usijanom limenom krovu” novosadskog Srpskog narodnog pozorišta, te “Dundo Maroje” Kruševačkog pozorišta.
Prema rečima Branislave Liješević ove godine zbog krize nije bilo moguće realizovati festivalsku produkciju, ali za sledeću je planirana koprodukcija s nekim domaćim ili stranim pozorištem, koja će posebno biti prilagođena prostoru Smederevske tvrđave.
Međunarodni žiri Tvrđava teatra čine glumica Đurđija Cvetić (predsednica), reditelj i profesor glume iz Splita Goran Golovko i umetnički direktor Užičkog pozorišta Nemanja Ranković.
Festival se održava pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu Srbije i grada Smedereva, a jedan od ciljeva je i oživljavanje Smederevske tvrđave i sređivanje tog značajnog kulturno-istorijskog spomenika.
(SEEcult.org)
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Korešpodencija
Korešpodencija - je rađena prema tekstu Borislava Pekića, čiju dramatizaciju je radio Borislav Mihajlović Mihiz, a sve to u režiji Gorčina Stojanovića koji je u Zvezdara teatru prvi put režirao pre 20 godina....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Jagode i špargle u restoranu Diva

Smeo i kreativni tim kuvara Grand kazina ponovo se poigrava sa aromama i ukusima. Od 17. do 23. maja 2010. godine svi ljubite...

Festival kreativnosti

BelgrADe Festival kreativnosti koji će trajati od 17. jula do 25. septembra okupiće kreativce iz oblasti dizajna, advertajz...

Modna revija Vere Radanović

Modna kreatorka i model Vera Radanović održaće u petak, 4. decembra 2009. godine svoju, treću po redu, samostalnu modnu r...