Početna » Specijal » Ostalo »

Šta smo naučili od Hirošime?

 
Šta smo naučili od Hirošime?
ARHIVA
Ostalo | dodato 12.07.2007.
Detalji

Vreme: 25. jul
Mesto: Kalemegdan
Cena karte za GINKGO je 500 dinara, a prodajna mesta su Bilet servis i mesto dešavanja - Kalemegdan, donji grad.

 
 

Nemački teatar Antagon izvešće 25. jula na Kalemegdanu predstavu “Ginkgo”.

Drvo gingko je bilo ugljenisani panj koji je ponovo procvetao i oživeo nakon što je atomska bomba bačena na Hirošimu.
Spektakl na otvorenom sa mnogo pirotehnike, vazdušnim instalacijama, živom muzikom i akrobacijama, čija je tema odnos ljudske destruktivnosti i stvaranja, a nazvana je prema drvetu koje je izraslo u Hirošimi posle nuklearnog bombardovanja.
Predstava “Ginkgo” biće izvedena na Donjem gradu Kalemegdana u okviru Beogradskog letnjeg festivala (BELEF), postavljajući pitanje da li smo naučili nešto od Hirošime, šta se promenilo od tada i da li živimo u čistom, civilizovanom svetu sa dostojanstvenim ubicama.
Drvo gingko je bilo ugljenisani panj koji je ponovo procvetao i oživeo nakon što je atomska bomba bačena na Hirošimu.
Antagon theaterAKTion na futurističnoj bini predstavlja u produkciji “Gingko” ljudska bića koja se bore za opstanak i otkrivaju silu koja afirmiše snagu života - seme nade i izvor procvata i rasta.
S obzirom na trenutno stanje u svetu, u kojem mnoge promene ugrožavaju opstanak ljudi, Antagon pokušava da reflektuje poslednjih 60 godina, a čineći to, dolazi do nepojmljive realnosti Hirošime.
Smatrajući da je bacanje atomske bombe na Japan 1945. godine bilo jedan od najrcnjih momenata ljudske civilizacije, koja je spremna da ubija iz strateških razloga u vezi sa egocentrizmom i pohlepom, Antagon teatar predstavom “Ginkgo” postavlja pitanje da li je iskustvom iz proteklih 60 godina od Hirošime moguće stremiti dostojnom postojanju i nastanjivoj planeti, jer prirodna katastrofa više nije pitanje vremena - ona je već stvar našeg vremena.
Takođe, dok jedna polovina sveta živi u blagostanju i luksuzu, hiljade ljudi u drugim delovima sveta umiru od neuhranjenosti, gladi, nedostatka zdravstvene nege i ratova.
Zbog opadajućih prirodnih resursa, vlade "civilizovanih" zemalja koriste rat kao sredstvo za pokrivanje svojih deficita, a bombardovanje civilne populacije je postala uobičajena strategija.
Ni pijaća voda nije dostupna svima, već se njom trguje kao proizvodom na svetskom tržistu, a to dovodi do masovnog ubistva siromašne populacije koja bukvalno umire od žeđi.
Karte za predstavu koštaju 500 dinara. (SEEcult.org)
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
“Best Buy Automobil u Evropi 2020.”: Opel Corsa
Opel Corsa osvojio prestižnu nagradu „Best Buy Automobil godine u Evropi 2020.”...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Nedelja Animanga kulture

Za zimski raspust Sakurabana Beograd i klub C22, uz podršku Sekretarijata za omladinu i sport grada Beograda, organizuje Ani...

Raškolovano znanje

Partnerski projekat “Raškolovano znanje” Teorije koja hoda iz Beograda i Kontrapunkta iz Skoplja, koji promoviše kolekt...

Sajam vina u Skadarliji

Ugostiteljsko preduzeće Stari grad, u čijem sastavu posluju najstariji i najpoznatiji beogradski ugostiteljski i hotelski o...