Početna » Specijal » Ostalo »

Koviljska rakijada

 
Koviljska rakijada
ARHIVA
Ostalo | dodato 12.07.2007.
Detalji

Vreme: 18. jul
Mesto: Kovilj

 
 

Manifestacija Koviljska rakijada “ Parastos dudu “ odrzava se tradicijalno vec 13 godina, prve nedelje posle Petrovdana, jer to je period kada su dudovi zreli i spremni za pecenje rakije.

Manifestacija je dobila naziv “ Parastos dudu “, jer je pored ostalih rakija, dudara stavljena u prvi plan.
Cilj manifestacije je da kroz organizovanje takmicenja za izbor najbolje prirodne, domace rakije, afirmise tradicionalan nacin proizvodnje ovog pica,pre svega rakije od duda.
Pocelo je davne 1996 godine, sad mozemo reci u proslom veku, kada je grupa ljudi na celu sa Savom Graorcem, inace poznavaoci domacih rakija, odlucila da skrene paznju javnosti na potrebu da se zastite i promovisu kvalitetne rakije koje se proizvode u Vojvodini. Manifestacija je dobila naziv “ Parastos dudu “, jer je pored ostalih rakija, dudara stavljena u prvi plan. Ideja je bila da se ova rakija, izuzetno jakog mirisa i ukusa, koja je karakteristicna za vojvodjansko podneblje, spasi od polaganog nestajanja.Dudara se moze smatrati vojvodjanskim brendom. Nekada je Vojvodina bila puna dudova, sad je ostalo par starih preko 200 godina i obima od 4 metra koji su zakonom zasticeni kao spomenici prirode. Vekovima je dud bio simbol vojvodjanske ravnice i brizljivo je cuvan od nestanka. Na teritoriji Vojvodine , 1772. godine ugarske vlasti na celu sa Marijom Terezijom, zasadile oko dva miliona sadnica duda, jer je lisce duda korisceno kao primarna sirovina za izradu tkanine svile.
Mnogobrojni dudovi su masovno poseceni 1955 sa pojavom gusenice, koja je pustosila lisce na dudovim granama, a u narodu poznata pod imeno dudovac.Kako je nekada najrasprostranjenije drvo u Vojvodini postalo retkost, tako je i najpopularnija “ sirotinjska “ rakija postala raritet na ovim prostorima.
Program pocinje u subotu 18.07.09. u 14.00 casova, pecenje rakije, kuvanje paprikasa i pasulja, spremanje rostilja. U 15.00 degustacija rakije, od 16 do 20.00 kulturno umetnicki program koji vodi Rasa Popov. U 20.00 proglasenje pobednika na ocenjivanju rakija. aukciska prodaja ocenjenih rakija i druzenje sa tamburasima.
Manifestacija se odrzava ispred Koviljskog manastira i na Dunavcu.
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Opel Insignia sa najmodernijim IntelliLux LED® Pixel svetlima
Nova adaptivna IntelliLux LED® Pixel svetla sada imaju 84 LED elementa po jednom faru...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Novogodišnja moda za poneti

Kulturni centar Grad svojoj publici poklanja finalno ovogodišnje izdanje Mode za poneti....

Predstava “Rođendan gospodina Nušića”, 50. izvođenje.

Predstava “Rođendan gospodina Nušića”, pedeseto izvođenje Beograd......

BDP na gostovanju

Kraj aprila rezervisan je za mini-turneju predstave "Moj sin samo malo sporije hoda" Ivora Martinića, u režiji Predraga Sto...