Početna » Specijal » Ostalo »

Evropa u rimsko doba

 
Evropa u rimsko doba
ARHIVA
Ostalo | dodato 26.01.2007.
Detalji

Vreme: Od 4. do 20. juna
Mesto: Galerija Stara kapetanija

 
 

Zemunski međunarodni salon karikature posvećen je u 14. izdanju temi “Evropa u rimsko doba”, povodom dva milenijuma od osnivanja grada Taurunuma na mestu današnjeg Zemuna, a tim povodom obuhvatiće i arheološku izložbu.

Obe izložbe u galeriji “Stara kapetanija” biće otvorene do 20. juna.
Tim povodom, osnivač Salona Branko Najhold pripremio je i obimnu monografiju “Taurunum Romanum” koja bi trebalo da popuni praznine u literaturi o najstarijem urbanom naselju na području današnjeg Zemuna.
Taurunum je četiri veka bio važan rimski grad na granici s varvarskim svetom i jedan od najvažnijih centara rimske panonske rečne flote.
Posle slamanja velikog ustanka panonskih plemena, 9. godine naše ere, Rimljani su prvi put zaposeli oblast donjeg Dunava i tada je, među većim brojem vojnih logora, iz kojih su se vrlo brzo razvili urbani centri, osnovan i Taurunum. To ime Rimljani su preuzeli od Kelta, čiji se utvrđeni opidum nalazio na platou Gardoša, a Rimljani su ga pokorili i potpuno pacifikovali.
Prijem radova za 14. Salon karikature, na osnovu pozivnog konkursa, okončan je u martu, kada je održano i žiriranje, a odazvalo se stotinak majstora karikature iz 32 evropske države.
Najbolje radove za izložbu i dobitnike nagrada odredio je međunarodni žiri, koji su činili direktor Festivala humora i satire iz Salerna u Italiji Emanuela Marmo, zatim Francuz Žan-Mari Bertin, jedan od najvećih poznavalaca svetske karikature, beogradski arheolog i umetnik Aleksandar Palavestra, teoretičar karikature Slobodan Ivkov i osnivač i organizator Salona Branko Najhold.
Pobednici će biti proglašeni na svečanom otvaranju 14. Salona, kada će tradicionalnu nagradu za sveukupan doprinos srpskoj karikaturi dobiti Dušan Petričić, Zemunac koji već godinama živi i radi u Kanadi.
Svi nagrađeni, koji su iz Srbije, Bugarske, Rumunije i Luksemburga, uz još nekoliko eminentnih zemunskih karikaturista, učestvovaće 5. i 6. juna na tradicionalnoj koloniji karikature “Široka staza” na bivšoj zemunskoj dunavskoj plaži.
Obe izložbe u galeriji “Stara kapetanija” biće otvorene do 20. juna.
Prema navodima organizatora, za izložbu karikatura postoji veliko interesovanje i u zemlji i u svetu, pa će posle Zemuna biti predstavljena i na jednom od najznačajnijih arheoloških lokaliteta iz rimskog doba u Srbiji, Gamzigradu kod Zaječara, a zatim i u Salernu i Rimu i verovatno i u Atini. (SEEcult.org)
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
64. Međunarodni beogradski sajm knjiga
Beogradski sajam knjiga, 64. po redu, uz učešće oko 500 izlagača, održan je od 20. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Pismo=Glava“. ...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Peti internacionalni Pančevački karneval

Asocijacija Prijatelji Pančeva – Pančevački karneval organizator je Internacionalnog pančevačkog karnevala, pod pokrov...

ЧУКАРИЧКА ФЕРИЈАЛНА РОШТИЉИЈАДА

Такмичење у прављењу најукуснијег роштиља и најбоље декорације......

Otvaranje Kluba čitalaca u NS-u

Svečano otvaranje kluba, planirano je za 16. maj 2008. godine, sa početkom od 17 časova.
Prva dva sata sa najmlađim...