Početna » Specijal » Ostalo »

Ulysses na Pozorju

 
Ulysses na Pozorju
ARHIVA
Ostalo | dodato 03.06.2008.
Detalji

Vreme: Od 30. maja do 5. juna
Mesto: Novi Sad

 
 

Trostruki dobitnik Sterijine nagrade Rade Šerbedžija vraća se na Sterijino pozorje višednevnim gostovanjem svog teatra Ulisis (Ulysses) sa Briona, koje počinje 30. maja na Petrovaradinskoj tvrđavi predstavom “Kralj Lir”, u režiji Lenke Udovičk

Šerbedžija će nastupiti u naslovnoj ulozi u predstavi “Kralj Lir”, kojom je Ulisis i pokrenut 2001. godine, a koja postavlja i danas aktuelno pitanje o ludilu i vlasti.
A biće završeno 5. juna u Srpskom narodnom pozorištu predstavom u čast nagrađenih “Pijana noć 1918” Miroslava Krleže i Ive Štivičića.
Lenka Udovički režirala je, osim te dve predstave, i komad “Romeo i Julija 68.”, koji će biti izveden 4. juna u Pozorištu mladih, u okviru posebnog programa 54. Pozorja “Kulturni most Novi Sad - Brioni”.
Šerbedžija i njegova supruga Lenka Udovički predstaviće iz repertoara Ulisisa i Krležinu dramu “Moj obračun s njima”, u režiji Dina Radojevića, koja je najavljena za 1. jun na gradskoj plaži Štrand, kao i predstavu “Balade Petrice Kerempuha” koju su, prema Krležinom tekstu, režirali poznati hrvatski muzičar Darko Rundek i sam Šerbedžija. Obojica i igraju u toj predstavi.
Šerbedžija se na konferenciji za novinare prisetio ranijih učešća na Sterijinom pozorju, u čijem je takmičarskom programu prvi put nastupio 1969. godine kao Fra Ivan u “Heretiku” Ivana Supeka, u režiji Georgija Para i izvođenju Zagrebačkog dramskog kazališta.
Bio je svojevremeno i član žirija, ali je dao ostavku zbog neslaganja sa tadašnjom pozorišnom politikom i ocenom da Dušanu Jovanoviću i Slovenskom mladinskom gledališču ne treba dati nagradu.
Prisetio se i drugih ideoloških intervencija, odnosa prema KPGT-u, kao i ne tako davnog vremena kada je Pozorje izgubilo neka važna narečja i dijalekte, što je doživeo i kao ličnu tragediju.
Navodeći da mu se čini da Pozorje opet postaje mesto pravih pozorišnih susreta, Šerbedžija je rekao i da mu je taj novosadski festival možda i draži od beogradskog BITEF-a i Dubrovačkih letnjih igara, jer je negovao savremenu domaću dramu koja je pokazatelj i odnosa jednog naroda prema teatru.
Šerbedžija će nastupiti u naslovnoj ulozi u predstavi “Kralj Lir”, kojom je Ulisis i pokrenut 2001. godine, a koja postavlja i danas aktuelno pitanje o ludilu i vlasti.
Početak predstave, čija se radnja dešava u vreme formiranja nove karte Evrope nakon Prvog svetskog rata, najavljen je za 21 sat, umesto u 21.30, kako je ranije predviđeno.
Organizatori su savetovali svima da se toplo obuku zbog nestabilnog i prohladnog vremena.
Publika će ulaziti na Petrovaradinsku tvrđavu iz pravca "Lovotursa", a predstava će biti igrana na četiri lokacije, u trajanju od tri i po sata.
Teatar Ulisis je, posle “Kralja Lira”, postavio 2002. i “Medeju”, a godinu kasnije realizovao je i projekat “Mara/Sad” Petera Vajsa.
Usledila je 2004. godine predstava “Play Beckett” (2004) Šerbedžije i Borislava Vujčića, kao i teatarskaj radionica “Core Sample - Goli otok 1949-1956”, koja je okupila međunarodne zvezde, uključujući oskarovku Vanesu Redgrejv (Vanessa Redgrave).
Šekspirov “Hamlet” premijerno je izveden 2005. godine, a 2006. koprodukcija sa Pandur teatrom “Tesla Electric Company” Darka Lukića, povodom 150-godišnjice čuvenog naučnika sa ovih prostora Nikole Tesle.
Ulisis je sezonu 2007. posvetilo Krleži, a uz forum posvećen tom najvećem hrvatskom piscu premijerno je prikazan dokumentarni film “Predvečerje puno skepse”, u režiji Eduarda Galića, objavljen zbornik radova svih učesnika Foruma i premijerno izvedena dva Krležina naslova “Pijana noć 1918.” i “Balade Petrice Kerempuha”, kao i rimejk monodrame “Moj obračun s njima” u Šerbedžijinom izvođenju.
Prošle godine, uz reprize repertoarskih predstava, Ulisis je premijerno izveo i “Kaligulu”, u režiji Tomaža Pandura, i “Romeo i Julija '68”, povodom 40 godina od 1968. godine.
Šerbedžija je prvu Sterijinu nagradu dobio 1977. za ulogu Melkiora u “Kiklopu” Ranka Marinkovića, u dramatizaciji i režiji Koste Spaića i izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba. Predstava je igrana u hali Novosadskog sajma, a jednom izvođenju prisustvovao je i tadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom i čitavim tadašnjim partijskim vrhom.
Drugu Sterijinu nagradu dobio je za ulogu Georgija u “Oslobođenju Skopja” Dušana Jovanovića, u režiji Ljubiše Ristića i izvođenju Radne zajednice "Oslobođenje Skopja" (Centar za kulturnu djelatnost Zagreb).
Sterijinu nagradu dobio je i za ulogu Leonea Glembaja u Krležinoj drami “Gospoda Glembajevi”, koju je režirao Petar Veček, a izvelo Dramsko kazalište Gavella Zagreb (1984). (SEEcult.org)
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
ARZAMAS
„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Cirque Du Soleil Saltimbanco

Arena Beograd dovodi nešto sasvim drugačije, donosi svet izvan okvira, svet mašte, magije i kreativnosti koja nema granica...

60. Dubrovačke igre

Jubilarne, 60. Dubrovačke letnje igre svečano su otvorene 10. jula nastupom Zagrebačke filharmonije i tradicionalnim podiz...

Vikend u M. pozorištu „Duško Radović“

Posle zvaničnog otvaranja nove scene Malog pozorišta „Duško Radović“ u petak 21. januara, Pozorište je krenulo sa sv...