Početna » Specijal » Ostalo »

Karl Orf: Karmina burana

 
Karl Orf: Karmina burana
ARHIVA
Ostalo | dodato 14.03.2008.
Detalji

Dirigent: Bojan Suđić
Solisti: Sofija Pižurica sopran, Mark Fowler tenor...
Mesto održavanja Sava Centar, Beograd
Vreme održavanja: 27. mart 2008. god.
Cene ulaznica: 800, 1200 i 1500 dinara
foto: http://www.ballet-dance.com

 
 

Dvadeset pet starih tekstova i melodija koje je kompozitor izabrao iz zbornika Carmina burana, u njegovoj obradi zvuče savremeno i životno, naročito zahvaljujući majstorskoj upotrebi velikog orkestarskog ansambla.

Pesme su tematski raspoređene u tri velika odseka – Primo vere (U rano proleće), In taberna (U krčmi) i Cour d’amours (Sudnica ljubavi).
Carmina burana, zbornik sa oko 200 narodnih pesama iz 13. veka, pronađen je početkom 19. veka u jednom bavarskom samostanu. Autori pesama su bili studenti, skitnice, odbegli monasi, filozofi i pesnici, a u njima su obrađene raznovrsne teme iz života srednjovekovnog čoveka: ljubav, boemija, kritika crkve, odnos prema prirodi… Jezičko, muzičko i žanrovsko bogatstvo Carmine burane inspirisalo je nemačkog kompozitora Karla Orfa (1895-1982) da komponuje istoimenu kantatu za soliste, hor i orkestar 1936. godine.

Pesme su tematski raspoređene u tri velika odseka – Primo vere (U rano proleće), In taberna (U krčmi) i Cour d’amours (Sudnica ljubavi).

Ovom prilikom Orfovo remek-delo osveženo je vinjetama Ansambla Renesans koji muzički i vizuelno oživljava 13. vek, izvodeći najlepše pesme iz zbornika Carmina burana u autentičnom duhu epohe.
Pogledaj i:

balet

,

sava centar

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
64. Međunarodni beogradski sajm knjiga
Beogradski sajam knjiga, 64. po redu, uz učešće oko 500 izlagača, održan je od 20. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Pismo=Glava“. ...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Sava centar

Adresa: Milentija Popovića 9, 11070 BEOGRAD

Tel.: +381 11 220 60 60 (blagajna)
Radno vreme blagajne:

13. Guitar Art Festival

Festival pod sloganom „Kontinenti“ predstaviće više od 60 umetnika iz svih delova sveta, a posebno mesto u programu zau...