Početna » Specijal » Ostalo »

Festival svetla

 
Festival svetla
ARHIVA
Ostalo | dodato 05.05.2008.
Detalji

Vreme: Od 15. septembra do 21. septembra
Mesto: Poslovni centar “Usce”, Arhitektonski fakultet, Magacin u Kraljevica Marka i galerija O3one

 
 

Beogradski simpozijum, kao susret “svetlosnih detektiva”, okupice svetske strucnjake i dizajnere svetla koji ce predstaviti radove na temu “Lighting identity of city” (Svetlosni identitet grada).

Grupu je osnovao japanski dizajner svetla Kaoru Mende 1991. godine, u okviru svoje firme Lighting Planners Associates.
Festival “Beograd svetlosti” bice odrzan od 15. do 21. septembra u Poslovnom centru “Usce”, na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, Magacinu u Kraljevica Marka i galeriji O3one, a obuhvatice i simpozijum “Transnational Lighting Detectives Forum 08”, predstavljanje cetiri evropska festivala svetla iz Slovenije, Francuske, Estonije i Holandije, kao i pratece izlozbe, najavio je Kulturni front.
Beogradski simpozijum, kao susret “svetlosnih detektiva”, okupice svetske strucnjake i dizajnere svetla koji ce predstaviti radove na temu “Lighting identity of city” (Svetlosni identitet grada).
Prezentacije su posvecene Tokiju (Saiko Tanuma), Njujorku (Eleni Savvidou), Kopenhagenu (Katja Bülow), Pekingu (Tewa Srilaklang), Singapuru (Reiko Kasai) i Hamburgu (Ulrike Brandi), a bice odrzana i javna panel diskusija na temu: “Lighting Identity of Belgrade”.
“Transnational Lighting Detectives” je forum za studiranje kulture svetla na lokalnom i globalnom nivou. Clanovi su iz raznih delova sveta, kultura i socijalnih okruzenja.
Grupu je osnovao japanski dizajner svetla Kaoru Mende 1991. godine, u okviru svoje firme Lighting Planners Associates. Od 2001. godine grupa je dobila medjunarodni karakter otvaranjem ogranaka u Stokholmu, Njujorku, Singapuru, Hamburgu, Kopenhagenu, Beogradu… U toku je formiranje centara u Helsinkiju, Pekingu, Sao Paolu, Hongkongu, Lisabonu…
Osnovna ideja je studiranje kulture svetla i to prakticnim metodom kroz angazovanje na terenu, neoslanjajuci se na postojece teorije, ideologije ili predrasude. Analiziraju se situacije urbanih sredina, studira se osvetljenje, iskustva razmenjuju u interesu negovanja i promovisanja kulture svetla.
U okviru “Beograda svetlosti”, bice odrzana i radionica “Lighting Identity of Belgrade”, koju ce sa studentima sa tokijske Musashino umetnicke skole, stokholmske Laboratorije svetla i beogradskim studentima voditi profesori Kaoru Mende (Musashino Art University), Christof Fielstette (hamburski Arhitektonski fakultet) i Jan Ejhed (stokholmska Laboratorija svetla).
Deo programa posvecen je predstavljanju cetiri evropska festivala svetla u formi izlozbe i predavanja samih organizatora.
U okviru tog dela programa, ljubljanski festival svetla “Svetlobna Gverila” (Svetlosna gerila) izlozice u Magacinu u Kraljevica Marka instalaciju slovenackog dizajnera Andreja Stulara.
“Svetlobna gverila” odrzava se godisnje u organizaciji Katerine Mirovic (Forum Ljubljana). Festival angazuje umetnike, arhitekte i dizajnere koji stvaraju i eksperimentisu sa svetlom u gradskom ambijentu, na odredjenu temu.
Bice predstavljen i Superflux festival koji se odrzava u Lionu, u organizaciji galerije Roger Tator, a koordinator je Roxana Ploestean. Superflux je deo velikog lionskog festivala svetla (Lyon Fête des Lumières) i predstavlja kontratezu i dopunu monumentalnom karakteru maticnog festivala. Superflux paralelno intervenise u javnom prostoru Liona mikro - svetlom i instalacijama intimnijih dimenzija.
Odrzava se svake godine i ukljucuje vise od 40 dizajnera, vizuelnih umetnika, video umetnika, arhitekata, grafickih dizajnera, pejzaznih arhitekata i fotografa koji stvaraju na temu mikro-svetla.
Bice predstavljen i Hansaflux festival svetla koji se odrzava u Talinu, u organizaciji Veronike Valk. Odrzava se svake godine i angazuje veliki broj umetnika, dizajnera i arhitekata koji intervenisu u zimskom pejzazu Talina. Osnovna ideja Hansafluxa je saradnja i razmena evropskih festivala svetla povezanih u fluxmrezu, cime se organizatori veoma aktivno bave u cilju koordiniranja akcije sa partnerima u Lionu, Lisabonu, Ljubljani, Aindhovenu, Helsinkiju, Briselu…
Publika beogradskog festivala svetla upoznace i “Glow”, prvi medjunarodni festival svetla u Holandiji, ciji su kustosi Bettina Pelz i Tom Groll.
Projektima na javnim prostorima grada oni uspesno povezuju i kombinuju umetnike i dizajnere svetla iznoseci na videlo “nevidljive” delove grada. Takodje, organizuju festival ”LichtRouten” u Nemackoj, saradjuju sa Superfluxom, Hansafluxom, Luzboa.

Program:

* 16. septembar, Arhitektonski fakultet u Beogradu
- Predavanje “Lighting Design for Environments and Architecture” dizajnera Kaoru Mendea (Japan)
* 16 -18. septembar, Arhitektonski fakultet u Beogradu
- Radionica na temu ”Lighting Identity of Belgrade”
* 19. septembar, PC Ušće
- Simpozijum ”Transnational Lighting Detectives Forum 08”
* 20. septembar, Magacin u Kraljevića Marka
- ”Glow / Holandija”, ”Hansaflux / Estonija”, ”Superflux / Francuska” i ”Svetlobna Gverila / Slovenija”, predstavljanje evropskih festivala svetla

Pogledaj i:

festival

,

svetlost

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Korešpodencija
Korešpodencija - je rađena prema tekstu Borislava Pekića, čiju dramatizaciju je radio Borislav Mihajlović Mihiz, a sve to u režiji Gorčina Stojanovića koji je u Zvezdara teatru prvi put režirao pre 20 godina....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Liquidozza turneja

Odgovorni su za talas uspesnih zurki u vodecem zagrebackom klubu Aquarius, koji je vrhunac dostigao kada se DJ/MC tim pojavio...

7. Međunarodni festival SLAVIJA 08

Učesnici Sedmog međunarodnog pozorišnog festivala "Slavija 2008" najznačnija su pozorišta – nacionalni teatri, poznata...

Vejn Šorter otvara 26. džez festival

Vejn Šorter (Wayne Shorter), najuticajniji džez muzičar današnjice, otvoriće 26. Beogradski džez festival 28. oktobra o...