Početna » Specijal » Ostalo »

26. Beogradski maraton

 
26. Beogradski maraton
ARHIVA
Ostalo | dodato 06.04.2013.
Detalji

Beogradski maraton d.o.o.
Humska 4.
11000 Beograd,
tel/fax: (+381 11) 369-0709; 306-5720
E-mail: office@bgdmarathon.org

 
26. bm - trasazivotlogo_26bm_k26.bm_p_kZivot1
 

„Beogradski maraton” je održan 1988. godine, na inicijativu Đoke Vještice, novinara radio stanice „Studio B” i atletskog radnika Brane Radovića, u organizaciji grada Beograda.

U nedelju, 21. aprila 2013. godine, održaće se “26. Beogradski maraton”
Ime „maraton“ dolazi od legende o Filipidesu, grčkom vojniku, koji je, prema legendi, trčao od grada Maratona do Atine da javi da su Persijanci poraženi u Maratonskoj bici, a odmah potom izdahnuo.

Maraton je trka na 42.195 m (26 milja i 385 jardi).

Dužina maratona nije isprva bila standardizovana, važno je bilo samo da se svi atletičari takmiče na istoj stazi. Tačna dužina olimpijskog maratona je varirala u zavisnosti od rute koja je određivana za svako takmičenje.

1908. olimpijski maraton u Londonu je trebalo da startuje kod Vindzorskog dvorca, a da se završi na olimpijskom stadionu, ali su organizatori trke odlučili da se trka završi ispred kraljevske lože (Royal Box). Ovo je stazu učinilo dugom 42,195 km.
Fiksirana dužina od 42,195 km je usvojena 1921, od strane Međunarodne Amaterske Atletske Federacije (IAAF) kao zvanična dužina maratona.
Ideja organizovaanja trke je potekla od Mišela Breala (Michel Bréal), čija je želja bila da se maraton uvrsti u program prvih modernih Olimpijskih igara, održanih 1896. u Atini. Ovu ideju su snažno podržali Pjer de Kuberten, osnivač modernih Olimpijskih igara, kao i Grci.

O Beogradskom maratonu

„Beogradski maraton” je održan 1988. godine, na inicijativu Đoke Vještice, novinara radio stanice „Studio B” i atletskog radnika Brane Radovića, u organizaciji grada Beograda. Staza je bila - ni maratonska i polumaratonska. Bila je duga 23 km, a učestvovali su samo domaći takmičari.

Organizaciju maratona, 1990. godine preuzima JSD Partizan i poverava je poslovnoj jedinici u okviru Agencije Partizan. U januaru u Beograd dolazi Fred Libou, predsednik AIMS, direktor „Njujorškog maratona” i predsednik Njujorškog trkačkog kluba (NYRRC) i daje značajan doprinos prvoj svetskoj verziji beogradske maratonske trke. Trasirana je i izmerena nova (današnja) staza za koju je dobijen sertifikat. „Beogradski maraton” je postao član AIMS, a u Beograd dolaze takmičari iz petnaestak zemalja. Prvi oficijelni rekorderi staze postali su Kenijac Džozef Nzau sa 2:19,32 i Jugoslovenka Suzana Ćirić sa 2:45,09. Uz maratonsku trku u program su uvršteni polumaraton i „Trka zadovoljstva” na 5.000 m.

1993. godine prvi put je održan “Dečji maraton” na Terazijama u centru grada, a veliko interesovanje uverilo je organizatore da se na ovom uvodu u veliki maraton treba maksimalno angažovati. Učesnici maratonske trke, zbog sankcija i blokade zemlje, koja je pogodila i Beogradski aerodrom, dočekivani su na aerodromima u susednim zemljama i dovoženi u Beograd.

Prvi put pobednicima maratona u muškoj i ženskoj konkurenciji, 1995. godine dodeljeni su trofeji „Fred Libou”, ustanovljeni u znak sećanja na velikog prijatelja „Beogradskog maratona”. Osvojili su ih Belorus Vladimir Kotov i Poljakinja Izabela Zatorska.

Pod sloganom „Zaustavite rat – trčite svetom”, 1999. godine održan je prvi maraton na svetu u uslovima ratnog stanja, iako se zbog bombardovanja odustalo od svih programa. Bez poziva u Beograd su došli trkači iz sedam zemalja, kao i mnogobrojni prijatelji ove priredbe iz inostranstva pa je održana manifestaciona maratonska trka u kojoj je 39 maratonaca složno pretrčalo celu stazu za 3:17,00 ušavši zajedno u cilj visoko podignutih ruku. Bio je to prvi i jedini maraton u kom su svi učesnici bili pobednici.


U nedelju, 21. aprila 2013. godine, održaće se “26. Beogradski maraton”, najveća i najmasovnija sportska manifestacija u našoj zemlji koja je, odlukom Skupštine grada Beograda, proglašena za događaj od posebnog značaja za grad Beograd.

Beogradski maraton u sebi sadrži Trku zadovoljstva na 5 km, polumaraton i maraton. Po mnogim ocenama to je najveći sportski i promotivni događaj koji se tradicionalno održava u našoj zemlji. Kao jedinstvena celina, Dečji maraton i Beogradski maraton, početkom svakog proleća, privlače veliki deo domaće medijske pažnje...

Pozivamo sve dobre ljude da se uključe u humanitarnu akciju koju organizuju Beogradski sindikat, Beogradski maraton i Udruženje građana za borbu protiv retkih bolesti kod dece “Život”!
Tokom 26. Beogradskog maratona, koji će se održati 21. aprila, biće sprovedena humanitarna akcija pod naslovom “Trčimo za Život”! Cilj akcije je prikupljanje novčanih sredstava za pomoć deci oboleloj od Batenove bolesti.

Sredstva će se prikupljati na sledeće načine:
- kupovinom majice koju su dizajnirali momci iz Beogradskog sindikata, naše najveće rep grupe: cena majice je 990 din i može se kupiti u prodavnicama Sport Visiona i to u Knez Mihajlovoj, i u tržnom centrima Delta i Ušće;
- drugi način je kupovinom učesničkog broja. Učešće na maratonu je besplatno kao i do sada, ali kupovinom učesničkog broja po ceni od 300din Vi podržavate Udruženje građana Život i pomažete borbu dece obolele od Batenove bolesti.
 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Beogradizacija Beograda 2011

Pozivamo sve Beograđane i goste Beograda da u subotu 26.3. u 12 časova prisustvuju velikom beogradskom karnevalu, kojim u o...

Veče Sdand up komedije

Poslednje veče stand up komedije na otvorenom u ovoj sezoni....

26. Beogradski jazz festival

Želimo da vas iznova uverimo da je jazz i ozbiljan i zabavan, da oduševljava i zanosi, provocira, uzbuđuje telesno ali i i...