Početna » Specijal » Ostalo »

Wiki Loves Monuments 2012

 
Wiki Loves Monuments 2012
ARHIVA
Ostalo | dodato 03.09.2012.
Detalji

Prijavljivanje i prikupljanje fotografija počelo je 01. septembra, a traje do 30. septembra.
Za više informacija posetite zvanični sajt
http://www.wikilovesmonuments.org/

 
 

Globalni foto-konkurs

Srbija će ove godine po prvi put učestvovati u velikom svetskom “Wiki Loves Monuments” foto-konkursu, u Srbiji organizovanom od strane Vikimedije Srbije. Žiri sastavljen od stručnjaka iz relevantnih oblasti, kao što su fotografija, arhitektura i istorija, odabraće 15 najboljih autorskih fotografija nepokretnih kulturnih dobara Srbije pod Creative Commons slobodnom licencom.

Cilj konkursa je podsticanje učesnika da svojim doprinosom obogate multimedijalnu bazu nepokretnih kulturnih dobara, kojih u našoj zemlji trenutno ima preko 2400 zavedenih. Najuspešniji će osvojiti vredne nagrade, i ući će u uži izbor za najbolje fotografije na globalnom Wiki Loves Monuments konkursu. Selekciju i odabir najboljih fotografija vršiće šestočlani žiri, među kojima će se naći uvaženi fotografi: Dragoljub Zamurović, Goran Malić i Miloš Jurišić.

Inicijator i jedan od osnivača Wiki Loves Monuments takmičenja, Lodevajk Gelauf, izjavio je:

“Postoje milioni istorijski i kulturno značajnih spomenika i građevina širom sveta, a ipak, za mnoge od njih na internetu ne postoje fotografije koje su slobodne za korišćenje. Ove važne strukture su često nepoznate većini ljudi koji ni nemaju priliku da ih posete. Wiki Loves Monuments pruža način pomoću koga volonteri širom sveta mogu da prikažu kulturna dobra svojih zemalja i, putem Vikipedije, sa svima podele ove slike.”

O samom uspehu i značaju Wiki Loves Monuments projekta, najvernije govori podatak da je 2011. godine u njemu učestvovalo 18 zemalja i da je tom prilikom prikupljeno 168.000 fotografija. Ove godine, broj zemalja učesnica je udvostručen, a broj očekivanih fotografija je daleko veći.
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Moj deda je aut
Komad "Moj deda je aut" dekonstruiše porodične odnose i ispituje granice isključivosti i razumevanja....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

"Norveška šuma"

Izložba fotografija Jelene Mijić i Luke Knežević - Strike ...

Izložba Branimira Karanovića

Ciklus crno-belih i kolor fotografija u kojima se Karanović pozabavio fenomenom preterane eksploatacije fotografije u savrem...

Izlozba fotografija Sanje Veljkovic

Subjekat njenog posmatranja nisu javne i estradne ličnosti, već „obična devojka“ izvan javnih branši....