Početna » Specijal » Ostalo »

19. međ. festival pozorišta za decu

 
19. međ. festival pozorišta za decu
ARHIVA
Ostalo | dodato 09.04.2012.
Detalji

Mesto dešavanja: Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena „Jadran“i Pozorište "Deže Kostolanji"
Vreme dešavanja: od 21. do 25. maja 2012. godine

 
 

Obaveštavamo vas da će 19. Međunarodni festival pozorišta za decu biti održan od 20. do 26. maja 2012. u Subotici, uz gostovanja festivalskih predstava u Vojvodini i drugim krajevima Srbije i reprizu Festivala u Segedinu, u susednoj Mađarskoj.

U okviru zvanične selekcije biće prikazane 23 predstave iz 15 zemalja.
Tokom sedam dana, Festival će ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope i sveta, kao i zemlje domaćina, Srbije.

U fokusu Festivala biće poljsko lutkarstvo koje će biti predstavljeno kroz izložbu lutaka i plakata poljskih umetnika u Subotici, Novom Sadu i Beogradu, naučni skup na datu temu, učešće studenata lutkarstva iz Bjalistoka i Vroclava u programu svečanog otvaranja Festivala i kroz učešće pozorišta iz Poljske u takmičarskom programu Festivala.

Za učešće u takmičarskom programu ove godine prijavljeno je 204 predstave iz 41 zemlje: Albanija, Austrija, Belgija, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Češka, Čile, Egipat, Estonija, Francuska, Grčka, Gruzija, Hrvatska, Indija, Iran, Italija, Izrael, Japan, Jermenija, Kanada, Kina (Tajvan), Kolumbija, Koreja, Litvanija, Mađarska, Makedonija, Nemačka, Pakistan, Peru, Poljska, Rumunija, Rusija (43 predstave), Slovačka, Slovenija, Srbija, Španija, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Ukrajina.

U okviru zvanične selekcije biće prikazane 23 predstave iz 15 zemalja: Bosne i Hercegovine (Republike Srpske), Čilea, Egipta, Francuske, Hrvatske, Mađarske, Italije, Makedonije, Poljske, Rumunije, Rusije,Slovenije, Srbije, Španije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Iako uzrast publike nije strogo ograničen, moglo bi se reći da su ciljna publika deca uzrasta do osamnaest godina, pa su se tako na repertoaru i ove godine našle predstave koje nisu sve za sasvim malu decu, o čemu svedoče i imena autora po čijim delima su predstave rađene: od braće Grim i Andersena, preko Čukovskog, Vilhelma Haufa i Lajmana Frenka Bauma, sve do Šekspira i Čehova.

Predstave će se igrati na tri različite lokacije (Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište – scena „Jadran“i Pozorište "Deže Kostolanji") od 21. do 25. maja. Kreiranje repertoara zasnovano je na visokim profesionalnim standardima, a naglasak je na raznovrsnosti formi i pristupa. Svaka od predstava izvodi se na izvornom jeziku, dok se prednost, prilikom selekcije, daje lutkarskom pozorišnom izrazu.

Predstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za sledeće nagrade:
Grand Prix za najbolju predstavu u celini
Specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju (opcionalno)
Nagradu za najbolju režiju
Nagradu za najbolju scenografiju
Nagradu za najbolju originalnu muziku
Nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka
Nagrade za glumačko majstorstvo (5 ravnopravnih nagrada)

O nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa.

Pored takmičarskog, Festival će obuhvatiti i brojne prateće programe: 4. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti, Majsku škola lutkarstva, Festival na turneji, reprizu Festivala u Mađarskoj, izložbe, filmski program, programe na otvorenom, lutkarske, plesne i radionice vizuelnih umetnosti za decu, izdavaštvo i promocije knjiga.

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
57.Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije
Najznačajniji regionalni i evropski događaj u sferi dizajna, proizvodnje i distribucije nameštaja, drvne industrije i pratećih grana u jugoistočnoj Evropi...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Warrior’s Dance Festival 2012

Čuvena britanska grupa The Prodigy i AAA Production ekskluzivno i sa ponosom predstavljaju „Warrior’s Dance Festival...

Skindred na Exit festivalu

Spremite se za gitare, rifove, glasno ozvučenje i tvrđi zvuk. Publika na Exit festivalu oduvek je cenila kvalitetnu pank i ...

Beovizija 2008. Prvo veče

U velikoj dvorani Sava Centra održano je prvo, polufinalno veče Beovizije. Nastupilo je 20 pevača i grupa, od kojih se bir...