Početna » Specijal » Ostalo »

18. festival pozorišta za decu

 
18. festival pozorišta za decu
ARHIVA
Ostalo | dodato 05.04.2011.
Detalji

Osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu održaće se od 15. do 21. maja 2011. u Subotici, uz gostovanja festivalskih predstava širom Vojvodine i drugih krajeva Srbije i reprizu Festivala u Segedinu, u susednoj Mađarskoj.

 
 

Osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu održaće se od 15. do 21. maja 2011. u Subotici, uz gostovanja festivalskih predstava širom Vojvodine i drugih krajeva Srbije i reprizu Festivala u Segedinu, u susednoj Mađarskoj.

U okviru zvanične selekcije biće prikazano 20 predstava za decu iz 18 zemalja.
Tokom sedam dana, Festival će ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola sa raznih strana Evrope i sveta, i zemlje domaćina, Srbije.

Težište Festivala biće na rumunskom lutkarstvu koje će biti predstavljeno kroz izložbu lutaka, kostima, scenografije i plakata rumunskih umetnika u Subotici, Novom Sadu i Vršcu, naučni skup na datu temu, učešće studenata lutkarstva iz Bukurešta i Tirgu-Mureša u programu svečanog otvaranja Festivala i kroz učešće pozorišta iz Rumunije u takmičarskom i pratećem programu Festivala.

U okviru zvanične selekcije biće prikazano 20 predstava za decu iz 18 zemalja. Predstave će se igrati na dve različite lokacije (Narodno pozorište - scena "Jadran" i Pozorište "Deže Kostolanji") od 16. do 21. maja. Kreiranje repertoara zasnovano je na visokim profesionalnim standardima, a naglasak je na raznovrsnosti formi i pristupa. Svaka od predstava izvodi se na izvornom jeziku, dok se prednost, prilikom selekcije, daje lutkarskom pozorišnom izrazu.

Predstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za sledeće nagrade:

1. Grand Prix za najbolju predstavu u celini
2. Specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju
3. Nagradu za najbolju režiju
4. Nagradu za najbolju originalnu muziku
5. Nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka
6. Nagrade za glumačko majstorstvo (7 ravnopravnih nagrada)
7. Nagradu za najbolju scenografiju (opciono - nagrada se dodeljuje samo u slučaju da se pojavi predstava sa izuzetnim scenografskim dometima) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
ARZAMAS
„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Nagrađeni "Mister Dolar" iz Subotice

Subotičko Narodno pozorište izvešće komad „Mister Dolar“ Branislava Nušića, u režiji Snežane Trišić, 25. maja n...

Don Paskvale

U stvaralastvu italijanskog kompozitora Gaetana Donicetija, komicna opera Don Paskvale zauzima najistaknutije mesto. Publika ...

7. Međunarodni festival SLAVIJA 08

Učesnici Sedmog međunarodnog pozorišnog festivala "Slavija 2008" najznačnija su pozorišta – nacionalni teatri, poznata...