Početna » Specijal » Ostalo »

Sajam knjiga 2010

 
Sajam knjiga 2010
ARHIVA
Ostalo | dodato 22.10.2010.
Detalji

55. Međunarodni sajam knjiga
Vreme otvaranja sajma: 25. oktobar 2010. godine
Vreme trajanja sajma: 25 - 31. oktobar 2010. godine

 
 

Ove godine, 55. međunarodni beogradski sajam knjiga organizuje se po konceptu koji je prošle godine, kada je prvi put primenjen, pokazao brojne prednosti, kako za izlagače tako i za posetioce.

Na površini od 31.055 kvadratnih metara, predstaviće se preko 800 izdavača iz zemlje i inostranstva.
Savremena svetska i domaća izdavačka produkcija, predstavljanje pisaca, promocije i drugi prateći programi izdavača koncipirani su po izložbenim celinama. Ovim konceptom razdvojeni su izdavači od knjižara, a on podrazumeva i pregledniju sajamsku prezentaciju i veći izložbeni prostor.

U hali 1 Beogradskog sajma, pored zemlje počasnog gosta, nalaziće se domaći i strani izdavači - isključivo sa sopstvenim izdanjima. Domaći i strani izdavači, distributeri i knjižare nalaziće se u parteru hale 4 (bivša hala 14), dok će na galeriji ove hale biti antikvarne i korišćene knjige.

Državne institucije i ustanove svoju izdavačku produkciju i projekte predstaviće u hali 1a (bivša hala 5). Nacionalne prezentacije i strani izdavači, izdavači koji za osnovnu delatnost imaju obrazovanje, izdavači školske i stručne literature nalaziće se u hali 2a.

Na površini od 31.055 kvadratnih metara, predstaviće se preko 800 izdavača iz zemlje i inostranstva.

U ovoj godini knjige i jezika, jubileji su prilika za podsećanje na slavne pisce i njihova dela koje bezvremeno povezuju niti sadašnjeg trenutka sa iskustvima prošlosti. Uspomenom na njih, pruža se istovremeno i šansa svakoj generaciji da preispita opus i život svakog autora i njegovo mesto u zajedničkom identitetu.

Sajam će otvoriti Laslo Vegel, najznačajniji pisac savremene mađarske i srpske književnosti. Vegel je prozni i dramski pisac, esejista, kritičar rođen u Srbobranu 1941. godine. Književnu karijeru započeo je 1965. godine, od kada je intenzivno prisutan u literaturi bivše Jugoslavije.

Najpoznatiji romani su Memoari jednog makroa (1967), Dupla eksplozija (1983), Pareneza (1987), Novosadska trilogija, Exterritorium (2000), knjige eseja Vitgenštajnov razboj (1993), Judita i druge drame (2005). Romani i eseji Lasla Vegela prevedeni su na više evropskih jezika. Vegel je dobitnik nekoliko nagrada, među kojima i najprestižnije priznanuje u Mađarskoj, regionalnu Pulicerovu nagradu (2005) i Nagrade Košut (2009).

U ime zemlje počasnog gosta Sajam će pozdraviti Osa Lind švedska književnica za decu. Osa Lind je godinama radila kao novinar, ali se posvetila pisanju dečjih knjiga.

Spisak izlagača možete pogledati u delu multimedia. 
 
 

LOKACIJA I VREME

Nema unosa u repertoaru za ovaj objekat
Za Vašu pažnju
 
Čajanka sa kraljicom Natalijom
Muzej Dom Jevrema Grujića, Turistička organizacija Beograd i Udruženje turističkih vodiča Srbije predstavili su najnoviji program......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Izložba: We do - Milan Cvetković

Suočeni smo sa dve mogućnosti: Ili zaokružiti trenutak koji okleva između još nepostojećeg i već doživljenog, poseban...

Slika u ogledalu - Katarina Ivanović

Obeležavanje 200 godina od rodjenja velike umetnice...

Fotografije

Izložba Gorana Mičevskog...