Početna » Specijal » Ostalo »

Dani Evropske Baštine 2010

 
Dani Evropske Baštine 2010
ARHIVA
Ostalo | dodato 10.09.2010.
Detalji

„Open doors – open minds”
„25 years – 50 states”
25 godina Dana evropske baštine
Od 11. do 19. septembra 2010. u Beogradu

 
 

European Heritage Days u Beogradu

"Kulturna baština je kamen temeljac Evrope, a Dani evropske baštine su dragoceno oruđe da se ohrabre i unaprede poštovanje, ljubav i briga za naše zajedničko kulturno nasleđe kod najvećeg broja građana i na najširem mogućem prostoru evropskog kontinenta."

Teri Dejvis, generalni sekretar Saveta Evrope i Jan Figel, član Evropske komisije

Turističko-kulturna manifestacija „Dani evropske baštine” u Beogradu deo je velike evropske manifestacije kojom se svakog septembra predstavlja nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda, raznolikost kultura, tradicije, običaja. Ove godine Savet Evrope obeležava 25 godina od Evropske konferencije u Granadi u Španiji 1985. godine i prve ideje o potrebi boljeg upoznavanja šire javnosti sa kulturnim nasleđem, pod sloganom „Open doors – open minds” – 25 godina Dana evropske baštine – 25 years – 50 states”. Savet Evrope je preuzeo osnovnu ideju projekta „Otvoreni dani kulturnih spomenika”, održanog u Francuskoj 1984. godine, sa ciljem da spomenici kulture budu dostupni široj javnosti, proširivši je na zamisao o međusobnom zbližavanju stanovnika starog kontinenta boljim razumevanjem sopstvenog prirodnog i kulturnog nasleđa i raznolikosti nasleđa drugih naroda.

Kao koordinator programa koji će se odvijati u gradovima i opštinama Srbije, za 2010. godinu Ministarstvo kulture izabralo je temu: „Kulturno nasleđe i održivi razvoj”. Kulturna baština, sama po sebi, jedinstveno je i nezamenljivo bogatstvo i u kontekstu turističke delatnosti i lokalnog ekonomskog razvoja, a njena zaštita i unapređenje deo su procesa održivog razvoja. Kao inspiracija za raznovrsne programe prezentacije nasleđa, ne samo kao prošlost već i sadašnjost i budućnost, preporučena je Okvirna konvencija Saveta Evrope o vrednosti kulturnog nasleđa za društvo, koja ukazuje na značaj nasleđa u unapređenju kulturne raznolikosti i interkulturnog dijaloga, ali i kao resursa za održivi razvoj i ekonomski napredak. Centralna proslava za Srbiju biće održana 12. septembra u Muzeju u Zaječaru i na Arheološkom nalazištu Felix Romuliana.

„Dani Evropske Baštine” se u Beogradu održavaju redovno od 2002. godine. Svakog septembra raznovrsnim programima na čitavoj teritoriji grada predstavlja se nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda, raznolikost kultura, tradicije i običaja. Beograd je 2006. godine bio domaćin centralne manifestacije za Srbiju i seminara SE za zemlje jugoistočne Evrope, a 2007. godine u organizaciji sa Savetom Evrope, Evropskom komisijom i Ministarstvom kulture, domaćin centralne proslave za čitavu Evropu, u okviru predsedavanja Srbije u Komitetu ministara SE.

Svake godine sa drugom temom, manifestacija je u Beogradu postala svojevrstan praznik kulture i turizma. Za posetioce su otvorena gradska zdanja, kuće pod zaštitom, muzeji i druge ustanove kulture i dr.
Narodi i kulture koje su bogatom i burnom istorijom davale pečat ovom gradu doprinosile su bogatstvu, njegovoj raznolikosti, kulturnom identitetu i neponovljivom duhu Beograda. Poštujući preporuke Saveta Evrope, čitavog septembra organizuju se programi kojima se predstavlja nasleđe u Beogradu i ture razgledanja kao svojevrsni mostovi vremena prošlog, sadašnjeg i budućeg. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Crna kutija
Koliko poznajemo one najbliže sa kojima i pored kojih živimo? Šta je istina, a šta tajna?...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Prva beogradska Ulična galerija

Mladi fotograf Danilo Lučić predstaviće se izložbom "POKAZNE VEŽBE IZ ROTACIJA, TELA I PROSTORA" fotografija velikog fo...

Gotan Project

Incognito i Arena Beograd dovode Gotan Project u Beograd u sklopu nove turneje gde će predstaviti svoj treći studijski albu...