Početna » Specijal » Ostalo »

Performance "Shoot me" u Beogradu

 
 Performance
ARHIVA
Ostalo | dodato 16.07.2010.
Detalji

Mesto održavanja: Galerija O3ONE
Vreme održavanja: Ponedeljak, 19. jul 2010. u 19h
Autor: Marta Jovanović
Kustos: Jovana Stokić

 
 

Nakon video prenosa rimskog performansa, multimedijalni ongoing projekat Dance Rehearsal Project, nastavlja svoj život u Beogradu.

SHOOT ME! je performans u kome je umetnik iza foto aparata kojim fotografiše (engl. shoot) improvizovanu generalnu probu (dress rehearsal) u kojoj ucestvuju volonteri, koji se odazivaju na javni otvoreni poziv (open call).
SHOOT ME! je performans u kome je umetnik iza foto aparata kojim fotografiše (engl. shoot) improvizovanu generalnu probu (dress rehearsal) u kojoj ucestvuju volonteri, koji se odazivaju na javni otvoreni poziv (open call).

Kao što sam naslov, Dance Rehearsal (Plesna proba) najavljuje, SHOOT ME pretvara probu (rehearsal), u predstavu. Mala, improvizvana bina i improvizovani, baletski tutu su elementi koje autorka nudi volonterima. Volonteri, kao klasicne balerine i baletani pred izlazak na pozornicu, treba da stanu u red, da bi se u tom redu osetili strah, nervoza i konkurencija, kao da se radi o dugo i vredno pripremanom komadu, a ne o delu koje nije ni napisano. Cilj je da se što bolje i autenticnije izgleda na fotografiji. Od volontera se ocekuje da se udube u ulogu klasicnog baletana ili balerine i da slobodno interpretiraju momenat kako ga zamišljaju.

"Tela u opusu Marte Jovanović su slobodna na mnogo nacina. Slobodna su od konvencija, kanona lepote, rodnih stereotipa i modnih diktata. Njen zadatak je težak: da oslobodi svoje modele nemoguceg rigoroznog standarda klasicnog baleta i modne fotografije. Marta pocinje od demokratskog, sveobuhvatnog stava: svako zaslužuje da bude predstavljen. Martini protagonisti ne deluju nikada kao da su tretirani eksploativno. Radije, ove slike imaju za cilj da daju snagu protagonistima i, samim tim, posmatracu. Podrazumeva odredenu kamaraderiju izmedu umetnice, njenih modela i njene publike. Umetnica sve nas poziva da ne brinemo o ocekivanjima i o standardima izvrsnosti, nego da uživamo u cinu – pozirajuci kao balerine u baletskoj suknjici. Marta se fokusira na žanr portreta i koncept lepote u savremenoj fotografiji." Jovana Stokić

OTVOREN POZIV
http://www.youtube.com/watch?v=Ayk1dhqN1Gs

Potrebene osobe za internacionalni umetnički projekat koji će se dogoditi u Beogradu, Rimu i New Yorku. Traže se osobe svih uzrasta, nacionalnosti, polova, boja kože.

USLOVI: potrebno je da si NEVIÐEN lik, ORIGINALAN, NEZAVISTAN, JASAN i GLASAN, ENERGIČAN i PONOSAN.

Pozvani ste da pozirate umetnici u slobodnoj interpretaciji klasicnog baleta. Bice vam dat improvizovani tutu (baletska suknjica), ostatak vašeg izgleda je prepušten vašoj mašti. Na nekoliko minuta, koliko traje fotografisanje, bicete na improvizovanoj bini. Šminku i brzu frizersku uslugu ce vam pružiti profesionalci koji ce biti prisutni da bi vam pomogli da dodete do najboljeg i željenog izgleda. Pored cinjenice da je otvoren za javnost, performans/photo shoot ce se prenositi live na umetnicinom web siteu www.m-art-a.net.

Frizura: Danilo Mataruga
Šminka: Milica Jevtic Kozmara

Performans/photo shoot je 19. jula 2010. u 19h (ako ucestvujete, molimo vas da dodete najmanje jedan sat ranije) u O3?N?-u, Andrićev venac 12.

Ako želite da se odazovete na otvoren poziv, molimo vas da nam pošaljete e-mail na studiomartajovanovic@gmail.com. Na istu e-mail adresu nam se možete javiti u slucaju da imate pitanja, bice nam drago da na njih odgovorimo.

“Prethodnica ovom performansu je serija fotografija pod naslovom Fuck Art Let's Dance, slikana u Beogradu, Rimu, New Yorku i Briselu 2008, 2009. i 2010. godine. Snimanja tih fotografija su sama po sebi bila toliko uzbudljiva, da sam zajedno sa kustoskinjom Jovanom Stokic, koja je imala ideju da to što se dešava iza bine pretvorimo u glavni dogadjaj, odlucila da fotografišem javno i da isto tako koristeci nove internet mogucnosti videoprenosa, transmitujem performans iz prostora u kome ce se glavni dogadjaj odvijati u druge prostore od interesa širom sveta u isto vreme. Ovaj dogadaj je efemeran, kao i svaki drugi performans, kao talk show ili fudbalska utakmica, i cak i ako se ponovi nikada nece biti isti. Iz tog razloga, prenosom, pokušavam da produžim njegov kratak život i da ucinim da emociija putuje širom sveta. Miks klasicnog baleta sa visoko stilizovanom modnom fotografijom, filozofijom Velikog Brata i novim medijima je veliki izazov za mene da se razvijam kao umetnik, poigravajuci se klasicnim kanonima i super savremenim izazovima lepote, umetnosti i društva”. Marta Jovanović 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije posetili Surčin
Članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije i ekipa portala „Kuda za vukend” posetili su opštinu Surčin....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Plesni spektakl

Najveće internacionalno takmičenje u sportskom plesu kod nas WDSF International Beo Dance Open 2012....

Raskinuli Željko i Jovana

Pop pevač i dugonoga voditeljka nedavno prekinuli trogodišnju romansu....

Duo violina "Bellezza del Suno"

Marija Mihajlović i Jovana Trifunović diplomirale su na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Fern Ra...