Početna » Specijal » Ostalo »

Ljubičasti kaput

 
Ljubičasti kaput
Ostalo | dodato 07.03.2019.
Detalji

Mirjana Nikić

 
 

Promociju ovogodišnjeg međunarodnog zbornika poezije „Božanstvena ženo”,

koji je na zahtev i uz pomoć svetskih udruženja pisaca organizovao kulturni centar „Mesopotamija” u Beogradu, u hotelu „N”.

Čitanju zbornika pesnika koji dolaze u Beograd iz raznih zemalja, od amerike do daleke azije, prisustvovali su predstavnici drzava iz kojih dolaze, naši zvaničnici, pisci i novinarske ekipe iz sveta i okruženja.

U ovogodišnji zbornik uvršćeni su i stihovi novinarke „politike” Mirjane Nikić,što je bio podsticaj za dopunjeno reizdanje zbirke „plašljiva reč”.

Tim povodom, uoči promocije zbornika, u biblioteci „Petar Kočić” na Vračaru održano je književno veče „Ljubičasti kaput”, nazvano po pesmi iz autorkine zapažene zbirke o kojoj je kritičar profesor dr. Svetozar Ignjačević napisao da „unosi u našu poeziju jedan svež i nov, autentičan glas”, a Miroslav Nikolić recenzent da je u njoj nastalo nekoliko „izbrušenih poetskih minijatura”.

Veče je bilo mali performans osobenog duha, kako ga je okarakterisala predstavnica biblioteke Radmila Kuncer, a osim predsednice književnog kluba „Skadarlijska boemija” Katarine Branković-Gajić i pesnika Vukomana Rakočevića koji su govorili o Mirjaninoj poeziji, nastupili su čitajuci stihove i mladi glumci studija „Centar”, Nina i Nikola Đorđević, kao i kantautorka Biljana.

Predstavljajući te večeri i svoje priče „Mudrost iz bačije” i roman „Izlet ptice iz tvrđave”, Mirjana Nikić pozvala je na povratak pisanoj reči kao pobedonosnoj u ovom instant vremenu otuđenja, zavisti i podela. 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Igra sveta u svetu igre

Preokretanjem smisla određenih društvenih igara (šah, puzzle, karte, domine...) umetnica teži da istraži odnos čoveka ...

Mudrost iz bačije

Knjiga „Mudrost iz bačije” novinarke ,„Politike” Mirjane Nikić....

Ljubičasti kaput

U ovogodišnji zbornik uvršćeni su i stihovi novinarke „politike” Mirjane Nikić....