Početna » Specijal » Ostalo »

Ljubičasti kaput

 
Ljubičasti kaput
Ostalo | dodato 07.03.2019.
Detalji

Mirjana Nikić

 
 

Promociju ovogodišnjeg međunarodnog zbornika poezije „Božanstvena ženo”,

koji je na zahtev i uz pomoć svetskih udruženja pisaca organizovao kulturni centar „Mesopotamija” u Beogradu, u hotelu „N”.

Čitanju zbornika pesnika koji dolaze u Beograd iz raznih zemalja, od amerike do daleke azije, prisustvovali su predstavnici drzava iz kojih dolaze, naši zvaničnici, pisci i novinarske ekipe iz sveta i okruženja.

U ovogodišnji zbornik uvršćeni su i stihovi novinarke „politike” Mirjane Nikić,što je bio podsticaj za dopunjeno reizdanje zbirke „plašljiva reč”.

Tim povodom, uoči promocije zbornika, u biblioteci „Petar Kočić” na Vračaru održano je književno veče „Ljubičasti kaput”, nazvano po pesmi iz autorkine zapažene zbirke o kojoj je kritičar profesor dr. Svetozar Ignjačević napisao da „unosi u našu poeziju jedan svež i nov, autentičan glas”, a Miroslav Nikolić recenzent da je u njoj nastalo nekoliko „izbrušenih poetskih minijatura”.

Veče je bilo mali performans osobenog duha, kako ga je okarakterisala predstavnica biblioteke Radmila Kuncer, a osim predsednice književnog kluba „Skadarlijska boemija” Katarine Branković-Gajić i pesnika Vukomana Rakočevića koji su govorili o Mirjaninoj poeziji, nastupili su čitajuci stihove i mladi glumci studija „Centar”, Nina i Nikola Đorđević, kao i kantautorka Biljana.

Predstavljajući te večeri i svoje priče „Mudrost iz bačije” i roman „Izlet ptice iz tvrđave”, Mirjana Nikić pozvala je na povratak pisanoj reči kao pobedonosnoj u ovom instant vremenu otuđenja, zavisti i podela. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
“Best Buy Automobil u Evropi 2020.”: Opel Corsa
Opel Corsa osvojio prestižnu nagradu „Best Buy Automobil godine u Evropi 2020.”...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Izložba rasplašenost tela

U ciklusu ovih digitalnih minijatura, autorka se poigrava sa formom i koreografijom ljudskih pokreta u plesu....

Mirjani Karanović statua slobode

Glumica Mirjana Karanović ovogodišnja je dobitnica nagrade "Osvajanje Slobode" koju tradicionalno dodeljuje fond "Maja Mar...

Ljubičasti kaput

U ovogodišnji zbornik uvršćeni su i stihovi novinarke „politike” Mirjane Nikić....