Početna » Specijal » Sport DANA »

Jamato bubnjari u Beogradu

 
Jamato bubnjari u Beogradu
ARHIVA
Sport DANA | dodato 13.04.2010.
Detalji

Mesto održavanja: Sava Centar, Beograd
Vreme održavanja: 17. april 2010. god. 20.30h

 
 

Do sada su imali 200 nastupa u 45 zemalja. Godine 1994. u Kini su na četiri koncerta okupili 20.000 posetilaca.

Nastupili su na Edinburškom festivalu, najvećem umetničkom događaju u svetu, kako bi proširili vidike i upoznali ljude. Prodali su 23 koncerta, dobili nagradu Spirit of the Fringe.
Najatraktivniji japanski perkusionisti, Jamato bubnjari, nastupiće u Sava centru 17. aprila u 20.30 časova, u organizaciji Arene Beograd.

Nastupili su na Edinburškom festivalu, najvećem umetničkom događaju u svetu, kako bi proširili vidike i upoznali ljude. Prodali su 23 koncerta, dobili nagradu Spirit of the Fringe.

U britanskim medijima nazvali su ih "muzikom tela". Nakon takve odskočne daske počeli su svetske turneje, koje traju već 11 godina. Evropska turneja počinje u februaru u Nemačkoj, a obuhvatiće Srbiju, Austriju, Švedsku, Rusiju, Holandiju, Belgiju... Evropska turneja trajaće do septembra, kada kreću na petu turneju po SAD-u. U 2010. godini putovaće po Evropi i Japanu. Doslovno, po celom svetu.

Centralna stvar kod Jamato produkcije su naravno Vadaiko bubnjevi. Radi se o bubnjevima od životinjske kože i drveta drevnih stabala, od kojih su neki preko 400 godina stari, koji su kao ritam srca, ili puls (Šin-on). Srž života i izvor snage, koja vam pulsira u telu. Kao snažan i siguran ritam srca u snažnom telu trkača.

Jamato pokušava da stvori energiju života koja se prelije na publiku. A ono što osetite kad ste okruženi Vaidako zvukom, koji proizvode ta snažna tela, jeste ono što Japanci nazivaju „ Tamaši“, što se može prevesti kao duša, duh, psiha, a što je osnovni element života.

To je nešto nevidljivo i neopipljvo, ali čije se postojanje svakako oseća. Puls, koji se prenosi iz drevnih dana, trebalo bi da odzvanja u svim telima ljudi koji se okupljaju u dvoranama širom sveta. Imaju scenski nastup koji slavi život.

Japanske Taiko bubnjare „Jamato“ osnovao je 1993. Masa Ogava u Jamato-no-kuni (zemlje Jamato), današnjoj provinciji Nara. Sedište im je u selu Asuka u Nari, poznatom po brojnim drevnim spomenicima, a nazvanom po rodnom mestu japanske kulture.

U selu Asuka koje ima više od hiljadu godina staru tradiciju, Jamato traži nove načine izražavanju sa Vadaikom – japanskim bubnjevima, kao svojom okosnicom. Svoj dan počinju tako što trče 10km, zatim vežbaju u teretani. Sa bubnjevima vežbaju zajedno popodne, a pojedinačno nastavljaju do polaska na spavanje. Osim spavanja, jela i održavanja higijene, svo vreme je posvećeno vežbanju. Na stranim turnejama provedu od 6 do 10 meseci godišnje. Nemaju vremena za razgledanje gradova. Samo se pripremaju, nastupaju i pakuju ili putuju. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Sveti Trifun 2020.
Manifestacija "Sveti Trifun 2020", uz podršku Udruženja vinara Beograda......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Novogodišnja moda za poneti

Kulturni centar Grad svojoj publici poklanja finalno ovogodišnje izdanje Mode za poneti....

Ekstra Nena

Snežana Berić (umetničko ime Extra Nena), prva dama srpske šansone i pevačica izuzetnih vokalnih mogućnosti započela j...

Sengoku Basara - besplatno u DOB-u

U saradnji sa ambasadom Japana i Društvom ljubitelja japanske popularne kulture SAKURABANA....