Početna » Specijal » Sport DANA »

Afro festival od 25. juna

 
Afro festival od 25. juna
ARHIVA
Sport DANA | dodato 24.06.2008.
Detalji

Vreme: Od 25. do 28. juna
Mesto: Muzej africke umetnosti

 
 

Izložba “AinB” fotografa Nebojše Babića i kustosa Ane Sladojević, predavanje o pesništvu Leopolda Sedara Sengora, koncert “Metamorfozis” pijanistkinje Branke Parlić, čine program Afro festivala.

Nakon Branke Parlić, najavljeni su Miša Savić i prijatelji na perkusijama.
Festival će početi razgovorom o projektu i otvaranjem izlzozbe “AinB”, na kojoj učestvuju prijatelji Afričkog muzeja koji su poreklom, jezikom ili porodično povezani sa Afrikom: Emma Ashiantide, Isaac Nana Amissah-Eshun, Alberto Dias, Arafan Djassi (in memoriam), Biradieye Fall, Ivon Jafali, Abdellatyf Kharmouch, Tarik Kharmouch, Hamadahamane Maiga, Mihajlo Idrisa Maiga, Tamara Kabangu Maiga, Alfaris Sajed, Hani Tajeb.
Kroz priče u prvom licu, koje prate portrete, rekonstruiše se njihov odnos prema sredini u kojoj žive. Video snimak na izložbi, urađen je u saradnji s rediteljem Aleksandrom Maričićem.
Za 26. jun najavljeno je predavanje o pesništvu Sengora, koje će održati Vesne Cakelić, koja je i priredila i prevela knjigu “Na poziv rase od Sabe”, u izdanju kuće Paidea. Njen teorijski rad otkriva kompleksno pesničko delo tog svetski značajnog autora, a posebnost knjige je prevodilački talenat uložen u traganje za izrazima na sprskom jeziku, koji odzvanjaju pođednakim zvukom i ritmom kao jezik Sengorove poezije.
Drugi dan Afro festivala obeležiće i 45-minutni koncert novosadske pijanistkinje Branke Parlić, na kojem će izvesti kompozicije Metamorphosis 1-5, Wichita Vortex Sutra, Modern Love Waltz slavnog Filipa Glasa (Philip Glass), nastale 70-ih i 80-ih godina 20. veka aditivno-repetativnom tehnikom, koja potiče od indijske i afričke tradicionalne muzike.
Nakon Branke Parlić, najavljeni su Miša Savić i prijatelji na perkusijama.
Za prvi dan poslednjeg junskog vikenda najavljen je tradicionalni Afrički bazar, a 28. juna biće održan Durbar, posevećen saradnji koju Muzej već godinama ima sa ambasadama afričkih zemalja u Beogradu.
Predstavnici Alžira, Angole, Egipta, Gane, Gvineje, Konga, Libije, Maroka i Tunisa, napravće izbor predmeta umetničkog i zanatskog stvaralaštva, kao i drugih reprezentativnih sadržaja kojima će se predstaviti tokom Durbara, afričkog dana “prijateljstva, muzike i plesa”.
Durbar će upotpuniti muzički nastupi i radionice, a među učesnicima su najavljeni senegalski muzičar Kemo Soundioulou Cissoko, perkusionista Igor Vincetić, Alberto Dias i “So Sabi”, kao i muzičari koji predstavljaju karakteristične angolske i libijske ritmove.
Program Afro festivala realizovan je zahvaljujući sredstvima Sekretarijata za kulturu Skupštine grada Beograda i učešću sponzora (Orange Studio, Mitros Music, ambasade afričkih zemalja u Beogradu, Belmedic). (SEEcult.org)
 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Dva predavanja prof.dr Petera Vikea

Gost Katedre za muzikologiju FMU u Beogradu, prof. dr Peter Vike održaće dva predavanja i u DOB-u....

DJ Martelo - muzika za hipstere

Britanski DJ Martelo nastupiće u subotu 27. februara u klubu Compressor u Novom Sadu na žurci u okviru serijala "Music for ...

Repetitor: "Sve što vidim je prvi put"

U pitanju je treće u nizu izdanja edicije "Nova srpska scena" kojom produkcijska kuća Digimedia, u saradnji sa izdavačkom ...