Početna » Specijal » Sport DANA »

LP Duo na Kolarcu

 
LP Duo na Kolarcu
ARHIVA
Sport DANA | dodato 29.09.2007.
Detalji

Vreme: 10. jun
Mesto: Kolarceva zaduzbina

 
 

Klavirski duo LP, koji čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović, nastupiće 10. juna u Kolarčevoj zadužbini.

Završili su i postdiplomske specijalističke studije savremene kamerne muzike na FMU u Beogradu.
A tim koncertom biće završen prvi deo ovogodišnjeg Post-piano programa inicijative Chinch i festivala Dis-Patch, nakon gostovanja Stephana Mathieua i Kevin Blechdom u aprilu i maju.
LP duo održao je nedavno i dva veoma uspešna koncerta u okviru Festivala minimalne muzike u katedrali u Culemborgu kod Utrehta, gde je 5. juna premijerno izveo dela holandskog kompozitora Chila Meijeringa, a dan kasnije su na programu bile kompozicije srpskih autora Božidara Obradinovića, Vladimira Pejkovića, Milimira Draškovića i Miroslava Savića, takođe izvedene premijerno u Holandiji.
Sonja Lončar i Andrija Pavlović već nekoliko godina su među retkim domaćim sastavima koji se bave afirmacijom savremene klasične muzike i popularizacijom avangardnih kompozicija srpskih i stranih autora.
Gotovo svaki njihov koncert ima poseban vizuelni identitet, u saradnji sa rediteljem Nikolom Zavišićem, a tako će biti i na koncertu na Kolarcu u okviru serijala Post-Piano.
Najavljene su čak četiri beogradske premijere, a na programu su i dela beogradskih kompozitora - postavangarda i minimalizam Miroslava Savića i Milimira Draškovića, kao i muzika Božidara Obradinovića i Vladimira Pejkovića, u procesu koji se proteže od kućnih računara do koncertnih klavira - spoj minimalne muzike i gospela Johna Adamsa, kompozicija Georgea Crumba, čiji način upotrebe klavira sve više koriste i džez pijanisti, bluz u muzici za dva klavira najaktuelnijeg danskog kompozitora Kim Helwega, ili akustična pop muzika trenutno najproduktivnijeg holandskog kompozitora Meijeringa.
Sonja Lončar i Andrija Pavlović formirali su LP duo 2004. godine, kada su premijerno izveli dela francuskog kompozitora Oliviera Messiaena u okviru Beogradskog letnjeg festivala (BELEF).
Oboje su diplomirali klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i magistrirali klavirski duo na Visokoj školi za muziku i pozorište u Rostoku, u klasi prof. Hans-Petera Stenzla i Volkera Stenzla, gde trenutno pohađaju doktorske studije, na jedinoj katedri za klavirski duo u Evropi.
Završili su i postdiplomske specijalističke studije savremene kamerne muzike na FMU u Beogradu.
Njihova međunarodna aktivnost dovoljno govori o tome koliko korespondiraju sa savremenim svetskim tokovima: do sada su nastupali u Srbiji, Nemačkoj, Poljskoj, San Marinu, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, Holandiji, Bosni i Hercegovini i SAD, kao i na brojnim domaćim i stranim festivalima.
Osvojili su nekoliko nagrada u Rimu i Krakovu, a dobitnici su i ovogodišnje nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih i godišnje nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije.
Već početkom sledeće nedelje LP duo odlazi u Poljsku, gde će održati dva koncerta u gradovima Bjalistok i Lomza, a početkom jula slede nastupi na Siciliji.
Ulaznice za beogradski koncert LP dua moguće je nabaviti na blagajni Kolarca, po ceni do svega 200 dinara.
Serijal Post-Piano Chincha (www.chinch.org) i Dis-patcha (www.dis-patch.com) biće nastavljen u jesenjoj sezoni.
(SEEcult.org)
 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Festival zabavne muzike „Stari grad"

Organizacioni odbor Festivala „Stari grad“ i Turistička organizacija Novog Pazara organizuju Festival zabavne muzike „...

Festival Stari dani

Muzički program dešavaće se od 4. do 7. septembra u srcu starog gradskog jezgra Vranja - odmah pored nekadašnjeg sedišta...

Tisa Fiesta

Festival world muzike bice odrzan na dva stejdza - Central Stageu u uzem centru grada, ispred gradske kuce i Main Stageu na o...