Početna » Specijal » Sport DANA »

LP Duo na Kolarcu

 
LP Duo na Kolarcu
ARHIVA
Sport DANA | dodato 29.09.2007.
Detalji

Vreme: 10. jun
Mesto: Kolarceva zaduzbina

 
 

Klavirski duo LP, koji čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović, nastupiće 10. juna u Kolarčevoj zadužbini.

Završili su i postdiplomske specijalističke studije savremene kamerne muzike na FMU u Beogradu.
A tim koncertom biće završen prvi deo ovogodišnjeg Post-piano programa inicijative Chinch i festivala Dis-Patch, nakon gostovanja Stephana Mathieua i Kevin Blechdom u aprilu i maju.
LP duo održao je nedavno i dva veoma uspešna koncerta u okviru Festivala minimalne muzike u katedrali u Culemborgu kod Utrehta, gde je 5. juna premijerno izveo dela holandskog kompozitora Chila Meijeringa, a dan kasnije su na programu bile kompozicije srpskih autora Božidara Obradinovića, Vladimira Pejkovića, Milimira Draškovića i Miroslava Savića, takođe izvedene premijerno u Holandiji.
Sonja Lončar i Andrija Pavlović već nekoliko godina su među retkim domaćim sastavima koji se bave afirmacijom savremene klasične muzike i popularizacijom avangardnih kompozicija srpskih i stranih autora.
Gotovo svaki njihov koncert ima poseban vizuelni identitet, u saradnji sa rediteljem Nikolom Zavišićem, a tako će biti i na koncertu na Kolarcu u okviru serijala Post-Piano.
Najavljene su čak četiri beogradske premijere, a na programu su i dela beogradskih kompozitora - postavangarda i minimalizam Miroslava Savića i Milimira Draškovića, kao i muzika Božidara Obradinovića i Vladimira Pejkovića, u procesu koji se proteže od kućnih računara do koncertnih klavira - spoj minimalne muzike i gospela Johna Adamsa, kompozicija Georgea Crumba, čiji način upotrebe klavira sve više koriste i džez pijanisti, bluz u muzici za dva klavira najaktuelnijeg danskog kompozitora Kim Helwega, ili akustična pop muzika trenutno najproduktivnijeg holandskog kompozitora Meijeringa.
Sonja Lončar i Andrija Pavlović formirali su LP duo 2004. godine, kada su premijerno izveli dela francuskog kompozitora Oliviera Messiaena u okviru Beogradskog letnjeg festivala (BELEF).
Oboje su diplomirali klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i magistrirali klavirski duo na Visokoj školi za muziku i pozorište u Rostoku, u klasi prof. Hans-Petera Stenzla i Volkera Stenzla, gde trenutno pohađaju doktorske studije, na jedinoj katedri za klavirski duo u Evropi.
Završili su i postdiplomske specijalističke studije savremene kamerne muzike na FMU u Beogradu.
Njihova međunarodna aktivnost dovoljno govori o tome koliko korespondiraju sa savremenim svetskim tokovima: do sada su nastupali u Srbiji, Nemačkoj, Poljskoj, San Marinu, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, Holandiji, Bosni i Hercegovini i SAD, kao i na brojnim domaćim i stranim festivalima.
Osvojili su nekoliko nagrada u Rimu i Krakovu, a dobitnici su i ovogodišnje nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih i godišnje nagrada Udruženja muzičkih umetnika Srbije.
Već početkom sledeće nedelje LP duo odlazi u Poljsku, gde će održati dva koncerta u gradovima Bjalistok i Lomza, a početkom jula slede nastupi na Siciliji.
Ulaznice za beogradski koncert LP dua moguće je nabaviti na blagajni Kolarca, po ceni do svega 200 dinara.
Serijal Post-Piano Chincha (www.chinch.org) i Dis-patcha (www.dis-patch.com) biće nastavljen u jesenjoj sezoni.
(SEEcult.org)
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Čajanka sa kraljicom Natalijom
Muzej Dom Jevrema Grujića, Turistička organizacija Beograd i Udruženje turističkih vodiča Srbije predstavili su najnoviji program......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Toby Sims opera show

Zbog velikog interesovanja publike Little Bay organizuje seriju od tri koncerta britanskog operskog umetnika Toby Simsa. On j...

Reggae Serbia festival

Ovogodišnji Reggae Serbia Festival trajaće od 17. do 20. novembra u Pančevu. Neke od živih legendi rege zvuka, među koj...

Ashley Thomas

Summer Stage Bitefartcafe-a sa velikim zadovoljstvom predstavlja koncert Ashley Thomas benda, u subotu, 4.7, od 23h!...