Početna » Specijal » Sport DANA »

I Ivo Pogorelić na KotorArtu

 
I Ivo Pogorelić na KotorArtu
ARHIVA
Sport DANA | dodato 05.07.2007.
Detalji

Vreme: Od 13. jula do 11. avgusta
Mesto: kotor

 
 

KotorArt festival svečano će biti otvoren 13. jula koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, pod vođstvom dirigenta Alekseja Šatskija.

Pogorelić će nastupiti 16. jula u Crkvi sv. Duha, a izvešće dela Šopena, Ravela i Sibeliusa.
Među učesnicima narednih mesec dana biće i hrvatski pijanista Ivo Pogorelić, koji se poslednjih godina ponovo koncertno aktivirao.
Pogorelić će nastupiti 16. jula u Crkvi sv. Duha, a izvešće dela Šopena, Ravela i Sibeliusa.
Program KotorArt festivala, čiji je osnivač i umetnički direktor crnogorski pijanista i profesor na novosadskoj Akademiji umetnosti Ratimir Martinović, obuhvata raznovrsne tematske koncerte, poput “Klasika alla džez”, “Muzika za film”, “Španska serenada”, “Jeste li za ples?”, “Elegancija zvuka”, “Povratak korenima”, “Srpska veza”...
Koncert “Klasika alla džez” održaće 15. jula sastav Ognjen (Popović) i prijatelji iz Srbije, dok će 19. jula nastupiti ruski violinista Valery Oistrakh i italijanski pijanista Francesco de Zan, a dva dana kasnije filmsku muziku na letnjoj pozornici izvešće francuski KFX Međunarodni orkestar.
Za 22. jul u Crkvi sv. Duha najavljeni su španski flautista Claudi Arimany i kanadski pijanista Eugen Skovorodnikov, koji će izvesti dela Mocarta, Šuberta i Betovena, a špansku serenadu za klavirom u četiri ruke predstaviće dva dana kasnije na istom mestu Carlos Lama i Sofia Cabruja iz Španije.
Festivalski orkestar KotorArt-a pozvaće publiku na ples 26. jula koncertom na Trgu katedrale sv. Tripuna, programom od Burea do čardaša, dok će elegancija zvuka biti tema nastupa italijanskog gitariste Eduarda Catemaria 29. jula u Crkvi blažene Ozane.
“Mendelsonovih 200”, povodom dva veka od rođenja Feliksa Mendelsona, naziv je koncerta koji će 30. jula održati Festivalski orkestar KotorArt-a u Katedrali sv. Tripuna, pod vođstvom francuskog dirigenta Franka Foncouberta. Nastupiće i violinistkinja Ksenija Akejnikova iz Rusije i pijanista Vladimir Bočkarjov (Rusija/Crna Gora).
Za 3. avgust najavljen je koncert “Povratak korenima” koji će na Pjaci od kina izvesti Larry-Lazar Vučković džez trio, sa gostujućim gitaristom Joshom Workmanom.
Bah i Hajdn biće u fokusu nastupa Festivalskog orkestra dva dana kasnije u Bogorodičinom hramu u Prčnju, pod vođstvom dirigenta Tomislava Fačinija iz Hrvatske, sa makedonskom oboistkinjom Gordanom Josifovom Nedelkovskom, italijanskim violinistom Francom Meženom i poljskim hornistom Dariuszom Mikulskim kao solistima.
Koncert “Srpska veza” najavljen je za 7. avgust u Crkvi sv. Matije-Dobrote, a nastupiće klarinetista Aleksandar Tasić i gitarista Zoran Krajišnik (BiH/Srbija), koji će izvesti dela Bariosa, Geršvina i Pjacole.
“Dama za klavirom” 9. avgusta biće turska pijanistkinja Gulsin Onay, koja će nastupiti u pratnji orkestra KotorArta, koji će nastupiti i u završnici festivala 11. avgusta u Crkvi sv. Nikole, povodom njene stogodišnjice.
Festivalskim orkestrom dirigovaće kompozitor i dirigent Ivana Moody (Velika Britanija/Portugal) i dirigent Bogdan Đaković iz Srbije.
Za završnicu je najavljena svetska premijera “Himne svetom Nikoli”, koju je komponovao Moody, kao porudžbinu KotorArta.
(SEEcult.org)
 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Festival Exit 09

Hip hop DJ i producent Grandmaster Flash, neo-hardkor pank sastav Fucked Up iz Toronta, engleska pevačica Ebony Bones, beogr...

Šinejd u Ljubljani, Puli, Beogradu.

Irska pevačica Šinejd O’Konor (Sinead O`Connor) gostuje 22. juna u Ljubljani, a 24. juna u pulskoj Areni, u okviru povrat...

Sabor izvorne narodne pesme

Sabor izvorne narodne pesme "Bez izvora nema vode" održaće se na Zlatiboru, u selu Rožanstvo, 19. avgusta 2010. godine. ...