Početna » Specijal » Sport DANA »

Interferenicja

 
Interferenicja
ARHIVA
Sport DANA | dodato 07.05.2008.
Detalji

Vreme: Od 6. do 8. maja
Mesto: DKSG
Ulaz slobodan

 
 

Interaktivni medijski projekat u kome se susreću dva medija - nemi film i savremena muzika.

Cilj je nastanak, javno izvođenje i objavljivanje umetničkog dela novonastalog u interakciji i simbiozi dva medija u umetničke, kulturološke i edukativne svrhe.
Nekoliko recentnih muzičkih sastava raznih žanrova (Silard Mezei, Ljuba i Goran Tomanović, Orfarion) izvode improvizovanu muziku uživo uz projekciju remekdela nemog filma, kao što su Poslednji čovek, Stradanje Jovanke Orleanke, Snimatelj. Misija projekta je kako popularizacija jedne zapostavljene, mnogima nepoznate, istorije medija u ekspanziji kao što je filmski, tako i istraživanje na planu ontologije, estetike filma i muzikologije. Projekat ispituje i interferenciju slike i zvuka kroz različite mogućnosti povezivanja filmskih artefakata iz određene epohe s različitim muzičkim stilovima, od kojih ni jedan ne pripada epohi nemog filma. Cilj je nastanak, javno izvođenje i objavljivanje umetničkog dela novonastalog u interakciji i simbiozi dva medija u umetničke, kulturološke i edukativne svrhe.

Projekat INTERFERENCIJA doprinosi višeplanskom istraživanju filmskog i video medija u odnosu na elektronsko formiranje pokretne zvučne slike, na šta se usredsređuju savremena istraživanja i promišljanja o filmu/videu, na prelasku iz kinematografskog u digitalni medij, koji više ne sadrži fotografski zabeleženu sliku (otisak predmeta na fotosenzibilnoj traci), nego uređen sistem binarnih informacija. Takođe smatram da je projekt Interferencija kompatibilan s neminovnom potrebom za otkrivanjem novog načina umetničkog izražavanja u oblasti pokretne zvučne slike. Nastojanje da se na nov način sučeljavaju/amalgamišu vizuelno-zvučni signali s auditivnim, predstavlja put kojim savremeni video stvaraoci treba da idu ukoliko žele da prevaziđu kinematografsku formu i otkriju nove estetske principe koji odgovaraju prirodi elektronskog medija. Vlada Petrić (profesor, reditelj i osnivač Harvardovog filmskog arhiva)
* Pojava superpozicije (zbrajanja, slaganja) talasa koji se susretnu u jednoj tački prostora.

Sreda 6. 5.
POSLEDNjI ČOVEK
(Der Letzte Mann)
r: Fridrih Vilhelm Murnau
ul: Emil janings, Maks Hiler
Nemačka, 1925, 87'
Poslednji čovek (ili Poslednji smeh) je dirljiv film o sudbini jednog hotelskog vratara koji, ne svojom greškom, biva smenjen i imenovan za radnika u toaletu, kada njegov dotadašnji život počinje da se ruši, a porodica i prijatelji počinju da ga ismevaju. Reditelj Murnau je, kao inovativan stvaralac, u ovom filmu primenio mnoge eskperimentalne postupke (u sekvenci sna, npr.) koji su godinama kasnije postali standard u igranom filmu. Takođe, ceo film je snimljen pokretnom kamerom bez stativa, a naracija je veoma fluentna, bez obzira na odsustvo tabloa s natpisima, koji su do tada bili obavezni u nemom filmu. U glavnoj ulozi je jedan od najvećih glumaca tog doba i Nemačkog ekspresionizma pogotovo – Emil Janings, najpoznatiji po ulozi u filmu Plavi anđeo.
Muziku uživo izvodi
SILARD MEZEI REED TRIO

Četvrtak 7. 5.
STRADANjE JOVANKE ORLEANKE
(La Passion de Jeanne D’Arc)
r: Karl Teodor Drejer
ul: Marija Falkoneti, Ežen Silven, Antonen Arto
Francuska 1928, 82' (restarurirana DVD verzija filma)
Jedan od najčudesnijih filmova u istoriji. Stradanje Jovanke Otrleanke ne preispituje da li je ova srednjovekovna herojina stvarno bila inspirisana svojim vizijama, niti je opterećen religioznim ili političkim pitanjima tog doba. Drejer je stvorio snažnu psihološku dramu, delikatnog vizuelnog stila koji se uklapa u definiciju onoga što Pol Šreder u svovoj studiji Transcedntni stil naziva duhovnim progresom jedne duše. Za reditelja, prozor u ljudsku dušu predstavlja lice, tačnije njegov krupni plan, pa tako ovaj film predstavlja jednu od najcelovitijih studija ove vrste u epohi nemog filma. Kritičar Tom Miln smatra ovo delo Simfonijom lica. U glavnoj ulozi je Marija Falkoneti, manje poznata glumic,a do tada poznata po teatarskim ulogama u bulevarskim komedijama. Njen izbor od strane Karla Teodora Drejera opravdavan je čistotom duše koja se pojavljuje iza fasade šminke i maske i na najbolji način transcendira ideju.
Muziku uživo izvodi Sekstet ORFARION

Petak 8. 5.
SNIMATELj
(The Cameraman)
r: Edvard Sedžvik
ul: Baster Kiton, Marselina Dej
SAD, 1928, 75'
Muziku uživo izvode
Ljuba i Goran Tomanović
Snimatelj je poslednji nemi film Bastera Kitona i ne zaostaje po inventivnosti od njegovih poznatijih filmova. Do 1968. se smatralo da je originalni negativ zauvek izgubljen, dok iznenada nije pronađena jedna kopija pozitiva u Parizu i konačno je film postao dostupan na video formatu 1991. Tada je nekompletna master pozitiv kopija spojena s ranije pronađenom i napravljena verzija koja je prikazivana i predstavlja najpribližniju originalnom filmu.
 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Skunk Anansie u SKC-u

Skunk Anansie, predvođeni fantastičnom Skin (Deborah Dyer) možda i najboljim ženskim vokalom u alternativnoj rok muzici, ...

Gala zatvaranje - B. Berezovski

Jedan od najboljih pijanista današnjice, Boris Berezovski nastupiće na gala zatvaranju ovogodišnjeg 43. BEMUS-a koje će s...

Takmičenje mladih violinista

Nacionalno takmičenje mladih violinista Srbije biće održano u decembru u Centru lepih umetnosti Guarnerius u Beogradu, na ...