Početna » Specijal » Sport DANA »

Izlozba koja svira

 
Izlozba koja svira
ARHIVA
Sport DANA | dodato 22.07.2008.
Detalji

Vreme: Od 02. septembra do 06. septembra
Mesto: Guarnerius u Dzordza Vasingtona 12

 
 

Ovi virtuozi svetskog renomea će na koncertima u Guarneriusu svirati i na nekim od izloženih violina a nastupiće uz klavirsku saradnju CHRISTIE JULIEN iz Francuske.

Posetioci Guarneriusa će imati jedinstvenu priliku da se upoznaju sa originalima i kopijama izuzetno vrednih francuskih i italijanskih majstorskih violina.
Posetioci Guarneriusa će imati jedinstvenu priliku da se upoznaju sa originalima i kopijama izuzetno vrednih francuskih i italijanskih majstorskih violina.
U čast „IZLOŽBE KOJA SVIRA“ gosti Beograda će biti i violinisti JEAN-MARC PHILLIPS-VARJABEDIAN iz Francuske koji je nedavno dobio nagradu za životno delo „ŽORŽ ENESKU“ Francuskog udruženja kompozitora i izdavača (SACEM) i poljski muzičar JAN ORAWIEC koji je proglašen za umetnika godine u Poljskoj. Ovi virtuozi svetskog renomea će na koncertima u Guarneriusu svirati i na nekim od izloženih violina a nastupiće uz klavirsku saradnju CHRISTIE JULIEN iz Francuske. Svecano otvaranje postavke "IZLOZBE KOJA SVIRA" je u utorak 2. septembra (19 casova), koncert Jean-Marc Phillips-Varjabediana je u sredu 3. septembra (20 casova) a Jan Orawiec ce se publici u Guarneriusu predstaviti u petak 5. septembra (20 casova).
JEAN-MARC PHILLIPS- VARJABEDIAN (Francuska) je rođen u Parizu u porodici muzičara. Sa 13 godina upisuje Višu nacionalnu muzičku akademiju u Parizu u klasi Gerard-a Poulet-a. Tada dobija i I nagradu za kamernu muziku u klasi J. C. Bernede-a. Učio je i kod Salvatore-a Accardo-a u Kremoni, kao i kod Dorothy Delay na Džulijardu u Njujorku.
Među mnogobrojnim nagradama koje je osvojio, ističu se one sa međunarodnog takmičenja Douai, C. Flesch u Londonu, Z. Francescatti, R. Lipizer u Gorici i I nagradu na međunarodnom takmičenju u Palm Biču (Majami).
Brojni uspesi su mu omogućili da nastupa u pratnji orkestara u najvećim koncertnim dvoranama kao što su Barbican Hall sa Londonskim simfonijskim orkestrom, Karnegi Hall i Casals Hall u Tokiju (gde nastupa uz dirigenta Jehudija Menjuhina koji ga nakon ovog koncerta poziva da postane član njegove fondacije).
Redovno nastupa u Parizu u dvorani Pleyel, dvorani Gaveau, sa orkestrima poput Pasdeloup, orkestar Lamoureux, orkestar Colonne, Nacionalni orkestar Francuske, Nacionalni orkestar Ile de France, Filharmonija Radio Francuske, orkestar Nancy, orkestar Cannes i orkestar Bretagne.
Od 1995. godine Jean-Marc Phillips-Varjabedian se pridružuje Triju Wanderer sa kojim nastavlja brilijantnu internacionalnu karijeru (gostuju u preko 70 zemalja). Jedan od njihovih diskova-Trio Dvorak „Dumky“ i Smetana (izdanje Sony Classical) je dobio I nagradu za kamernu muziku u Victoires de la Musique u Francuskoj 1997. i 2000. godine, a novu nominaciju dobija 2002. godine. Trio Wanderer je do sada snimio sedam diskova za HARMONIA MUNDI.
Jean-Marc je sa Richard-om Galliano-m osnivač septeta koji je svoj program bazirao na delima Astora Pjacole. Ovaj ansambl je nastupao u Francuskoj, Evropi, Argentini i u Karnegi Holu u Njujorku.
Jean-Marc Phillips-Varjabedian je nedavno dobio nagradu za životno delo „ŽORŽ ENESKU“ Francuskog udruženja kompozitora i izdavača (SACEM).
Snimio je veliki broj diskova.
JAN ORAWIEC (Poljska) potiče iz umetničke porodice i u sedmoj godini se upisuje na Konzevatorijum u Gdanjsku (klasa Marije Langwoske).
1988. godine, sa 10 godina, dobija I nagradu na nacionalnim takmičenjima Malbork i Olsztin. Nakon toga, dobija prve nagrade na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima „W.A.Mozart“ (Gdanjsk), B. Dvarionas (Viljnus), muzičko takmičenje Wroclaw, Eurovision (Varšava), kao i specijalnu nagradu na takmičenju S. Serwaczynski (Lublin).
1993. godine se usavršavao kod Itzhak-a Perlman-a, Stanislaw-a Skrowaczewsky-og, John-a Williams-a i Neeme Jarvi na Muzičkoj akademiji u Mičigenu.
Diplomirao je na Konzervatorijumu u Gdanjsku 1995. godine, a 1996. godine se upisuje na Višu muzičku akademiju u Gdanjsku (klasa Jadwig-a Kaliszewsky-og).
Iste godine Orawiec dobija I nagradu na međunarodnom takmičenju „Famille Groblicz“ kao i specijalnu nagradu Poljskog radija u Krakovu. Gradonačelnik grada Gdanjska mu dodeljuje nagradu Umetnika godine.
1997. godine se usavršava na CNSM u Parizu kod Borisa Garlitsky-og, a 1998. godine pod pokroviteljstvom Shlomo Mintz-a održava koncert u Jerusalimu.
2001. godine Jan se usavršavao u klasi Maxim-a Vengerov-a u Nemačkoj.
Nastupao je na festivalima: „Festival Paques de Deauville“, „ Les Folles Journees de Nantes et de Tokyo“, „Young Euroclassic Berlin“, „ Le Forum Musical de Normandie au Moulin Ande“, „Royaumont“, „Festival Presence“...
Jan Orawiec nastupa širom sveta, kao solista i kamerni muzičar.
Diskografija
- Olivier Greif / D.Shostakovitch Trios (Février 2003): 5 Diapasons (Diapason) Cinq/cinq (Classica), Coup de Coeur (Piano), 4 étoiles (Monde la Musique)
- Philippe Hersant Duos de violons: 5 Diapason (Diapason), 4 étoiles (Monde de la Musique)
CHRISTIE JULIEN (Francuska) je počela svoju karijeru kao solista u SAD-u sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom interpretirajući Bartokov koncert br. 3, pod dirigentskom palicom Leonarda Slatkina u Kenedi Centru (Vašington).
Nakon dobijanja nagrade Steinway za mlade pijaniste Francuske, Christie započinje karijeru u Evropi nastupom u Philharmonic Hall-u u Berlinu. Usavršavala se na Nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u Parizu, kao i kod slavnog pijaniste Leon-a Fleisher-a na Peabody konzervatorijumu. Christie dobija stipendiju Vlade Francuske koja joj pomaže da završi studije i stekne diplomu muzičkog soliste „Artist Diploma“.
Pored brojnih nastupa u koncertnim salama širom sveta, kao i na međunarodnim festivalima, Christie često drži i majstorske kurseve na svetskim konzervatorijumima- u Pekingu, Japanu, Las Vegasu, Nju Džersiju i Kanadi.
Juna 2007. godine, Christie Julien postaje član žirija međunarodnog takmičenja za klavir i violinu Marguerite Long-Jacques Thibaud.

 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

EXIT 08

EXIT FESTIVAL je najveći muzički festival na području jugoistočne Evrope. Exit se organizuje na prelepoj i magičnoj Petr...

Prvi festival horova: „Glas Beograda"

Prvi međunarodni festival horova,,Glas Beograda” ima za cilj da okupi veliki broj ljubitelja horske muzike iz celog sveta,...

Streets festival 01

Obaveštavamo vas da se 02. i 03. jula 2009. u atrijumu Omladinskog kulturnog centra, sa početkom u 20.00h održava prvi po ...