Početna » Specijal » Sport DANA »

Dom za vešanje

 
Dom za vešanje
ARHIVA
Sport DANA | dodato 28.02.2012.
Detalji

Punk opera Emira Kusturice
Mesto dešavanja: Velika dvorana Sava Centra
Vreme dešavanja: 24. i 25. mart 2012. godine u 20.00

 
 

Punk opera Emira Kusturice "Dom za vešanje" ("Time of the Gypsies"), na muziku Dejana Sparavala, Neleta Karajlića i Stribora Kusturice.

Mladić ubija ujaka, žena mu rodi sina, ali umire. Mladić ispunjava svoje obećanje. Ne uzima dete.
Glavne uloge - Perhana i lepu Azru igraju mladi Stevan Andjelković i Milica Todorović, negativca Ahmeda - Ivan Jevtović a Perhanovu babu poznata glumica - Gorica Popović.
U ansamblu su i Ognjen Šućur, Mirjana Bizumić, Dejan Sparavalo, Stanko Tomić, Zlatko Sakulski, Nataša Tomić i drugi.

Muziku izvodi "The No Smoking Orchestra".
Autor libreta je Nenad Janković.

Sinopsis:
U malom ciganskom naselju žive dvoje dece koja nemaju roditelje, već žive sa bakom i ujakom. Mladić je simpatičan, zaljubljen u jednu devojku koju "napada" njegov ujak, ženskaroš. Njegova sestra je teški invalid u kolicima. Ljubav između mladića i devojke iz komšiluka ometa njena majka, želeći da kćerku uda za nekog ko je mnogo bogatiji.

U naselje se vraća veliki biznismen, čiji je veliki imetak sumnjivog porekla. U okviru svoje kampanje, podizanja spomenika njegovoj majci, drži konferenciju za štampu. Njegov govor se završava pijanstvom koje je prekinuto informacijom da mu je dete bolesno.
Mladićeva baka je jedina osoba koja detetu može pomoći. Ona to i čini, a biznismen obećava da će njeno dvoje unučadi odvesti u svet, sestru izlečiti, a mladića učiniti bogatim. Uz suze oni odlaze u Italiju.

No, umesto obećanja, biznismen sestru u kolicima predaje makrou koji od nje pravi prosjaka, a mladića pretvara u kriminalca. Mladić u jednoj uspešnoj akciji krade umetnička dela iz velikog muzeja. U međuvremenu njegov ujak napada njegovu devojku i uz silna obećanja zadobija njeno srce i telo. Mladić se vraća kući, bogat i moćan, ali umesto obećane kuće i verne ljube koja ga čeka, zatiče svoju straćaru i trudnu devojku. Na nagovor babe, ipak se ženi ali ne priznaje dete. Svadba počinje tužno, a završava tragično.

Mladić ubija ujaka, žena mu rodi sina, ali umire. Mladić ispunjava svoje obećanje. Ne uzima dete.

Godinama kasnije, mladić postaje veliki kriminalac, i u svom kampu za prosjake prepoznaje vlastito dete. Policija mu dovodi sestru koju godinama nije video. Ona je bez ruku. Jasno mu je da iza tog čina stoji Biznismen koji ga je odveo u beli svet. Mladić odlučuje da se osveti.

Uz pomoć svog kuma, kepeca, s kojim je u prijateljstvu od rođenja, dolazi na biznismenovo novo venčanje i u igri skrivenih kutija ga ubija, ali i sam u obračunu sa mafijom gubi život. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Crna kutija
Koliko poznajemo one najbliže sa kojima i pored kojih živimo? Šta je istina, a šta tajna?...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Sajam vina u Skadarliji

Ugostiteljsko preduzeće Stari grad, u čijem sastavu posluju najstariji i najpoznatiji beogradski ugostiteljski i hotelski o...

KUD Lola, Krsmanović, Abrašević

Akademsko kulturno-umetnička društva su već više od šest decenija posvećena negovanju i afirmaciji tradicionalnih obraz...

Užice - Potpećka pećina

Turistička organizacija Užica
Adresa: Trg partizana 10, 31000 Užice
Tel.: +381 31 513 485, 514 761...