Početna » Specijal » Sport DANA »

Dom za vešanje

 
Dom za vešanje
ARHIVA
Sport DANA | dodato 28.02.2012.
Detalji

Punk opera Emira Kusturice
Mesto dešavanja: Velika dvorana Sava Centra
Vreme dešavanja: 24. i 25. mart 2012. godine u 20.00

 
 

Punk opera Emira Kusturice "Dom za vešanje" ("Time of the Gypsies"), na muziku Dejana Sparavala, Neleta Karajlića i Stribora Kusturice.

Mladić ubija ujaka, žena mu rodi sina, ali umire. Mladić ispunjava svoje obećanje. Ne uzima dete.
Glavne uloge - Perhana i lepu Azru igraju mladi Stevan Andjelković i Milica Todorović, negativca Ahmeda - Ivan Jevtović a Perhanovu babu poznata glumica - Gorica Popović.
U ansamblu su i Ognjen Šućur, Mirjana Bizumić, Dejan Sparavalo, Stanko Tomić, Zlatko Sakulski, Nataša Tomić i drugi.

Muziku izvodi "The No Smoking Orchestra".
Autor libreta je Nenad Janković.

Sinopsis:
U malom ciganskom naselju žive dvoje dece koja nemaju roditelje, već žive sa bakom i ujakom. Mladić je simpatičan, zaljubljen u jednu devojku koju "napada" njegov ujak, ženskaroš. Njegova sestra je teški invalid u kolicima. Ljubav između mladića i devojke iz komšiluka ometa njena majka, želeći da kćerku uda za nekog ko je mnogo bogatiji.

U naselje se vraća veliki biznismen, čiji je veliki imetak sumnjivog porekla. U okviru svoje kampanje, podizanja spomenika njegovoj majci, drži konferenciju za štampu. Njegov govor se završava pijanstvom koje je prekinuto informacijom da mu je dete bolesno.
Mladićeva baka je jedina osoba koja detetu može pomoći. Ona to i čini, a biznismen obećava da će njeno dvoje unučadi odvesti u svet, sestru izlečiti, a mladića učiniti bogatim. Uz suze oni odlaze u Italiju.

No, umesto obećanja, biznismen sestru u kolicima predaje makrou koji od nje pravi prosjaka, a mladića pretvara u kriminalca. Mladić u jednoj uspešnoj akciji krade umetnička dela iz velikog muzeja. U međuvremenu njegov ujak napada njegovu devojku i uz silna obećanja zadobija njeno srce i telo. Mladić se vraća kući, bogat i moćan, ali umesto obećane kuće i verne ljube koja ga čeka, zatiče svoju straćaru i trudnu devojku. Na nagovor babe, ipak se ženi ali ne priznaje dete. Svadba počinje tužno, a završava tragično.

Mladić ubija ujaka, žena mu rodi sina, ali umire. Mladić ispunjava svoje obećanje. Ne uzima dete.

Godinama kasnije, mladić postaje veliki kriminalac, i u svom kampu za prosjake prepoznaje vlastito dete. Policija mu dovodi sestru koju godinama nije video. Ona je bez ruku. Jasno mu je da iza tog čina stoji Biznismen koji ga je odveo u beli svet. Mladić odlučuje da se osveti.

Uz pomoć svog kuma, kepeca, s kojim je u prijateljstvu od rođenja, dolazi na biznismenovo novo venčanje i u igri skrivenih kutija ga ubija, ali i sam u obračunu sa mafijom gubi život. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
ARZAMAS
„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Daniel Bell u KC Grad

Daniel Bell je devedesetih godina u Detroitu kreirao novi muzički rečnik elektronske muzike baziran na repetitivnim ritmovi...

Mećavnik - Kusturičino etno selo

Ovo živopisno mesto Emir Kusturica je odredio kao svoj dom, utočište, i oazu svih ljubitelja prirode snimajući film „Ž...

Extra Nena 2008

Preko 5.500 gledalaca i postovalaca Extra Nene doslo je na veoma lep, svečani koncert pod nazivom “Zaljubljena Žena”. N...