Početna » Specijal » Vesti DANA »

Merlinka u Domu omladine

 
Merlinka u Domu omladine
ARHIVA
Vesti DANA | dodato 04.11.2000.
Detalji

Vreme: Od 16. do 19. novembra
Mesto: Dom omladine

 
 

Internacionalni festival queer filma "Merlinka" biće održan prvi put od 16. do 19. novembra u Domu omladine Beograda.

Festival je dobio ime po ubijenoj trans personi Vjeranu Miladinoviću Merlinki.
Prikazaće petnaestak gej-lezbijskih dokumentarnih i igranih filmova iz Srbije i sveta, uz tribinu o queer momentima u domaćem filmu i dodelu nagrade “Dorotina cipelica” za najbolje ostvarenje prema izboru publike.

Promovišući filmove koji se bave gej, lezbijskom i transseksualnom tematikom, a retko kad dođu do domaće filmske publike, Festival “Merlinka” ima za cilj i da kroz filmsku umetnost promoviše gej-lezbijska prava i utiče na smanjenje homofobije u srpskom društvu.

Festival je dobio ime po ubijenoj trans personi Vjeranu Miladinoviću Merlinki, koja je glumila u ostvarenju Želimira Žilnika "Dupe od mramora", koje će takođe biti prikazano.

Biće prikazan i Žilnikov film “Kenedi se ženi”, kao i “Diši duboko” Dragana Marinkovića, te nemački filmovi “Ghosted” i “Otto: Or, Up with the dead people”, britanski igrani “An Englishman in New York” i dokumentarni film “Beyond the Pink Curtain”, bosanski dokumentarac “Queer Sarajevo” i kratki film “Čakarovi doci”, te islandsko-francuski “The Amazing Truth About Queen Raquela”, rumunski “Love sick” (Ljubavni jadi) i francuski “Les ćansons d'amour” (Ljubavne pesme).

Festival otvara dokumentarac “Iza ružičaste zavese” (Beyond the Pink Curtain) novinara BBC-ja Metjua Čarlsa (Mathew Charles), koji pravi paralelu između Britanije, Srbije i Litvanije u pogledu pitanja prava LGBT osoba.

Autor tog filma, premijerno prikazanog krajem 2008. u londonskom hotelu “Covent Garden”, ukazuje da je slom komunizma u Istočnoj Evropi doneo i legalizovanje homoseksualnosti, ali je homofobija i dalje ostala institucionalna praksa - gej-lezbijska populacija i dalje trpi nasilje, parade ponosa su nasilno prekidane, zakonska zaštita je slaba ili nepostojeća.., a pripadnici LGBT zajednice gledaju na Zapad kao na savršeno mesto bez homofobije. Iako su gej-lezbijska prava na Zapada na mnogo višem nivou nego na Istoku, autor tog filma želi da pokaže da situacija ipak nije savršena i da postoji veliki prostor za učenje jednih od drugih.

Prvog dana biće održana i tribina na temu “Queer momenti u domaćem filmu” na kojoj će govoriti Žilnik i Mladen Đorđević, reditelj filma “Život i smrt porno bande”, te glumci Ana Franić, Aleksandar Lazić, Lena Bogadnović i teoretičari filma Olga Dimitrijević i Zoran Janković.

Festival organizuju Gej lezbejski info centar GLIC i DOB, uz podršku Centra za nenasilnu akciju, Queeria centra, Gete instituta, Francuskog kulturnog centra, Britanskog saveta i Ministarstva za ljudska i manjinska prava Srbije.
Ulaz na sve projekcije je besplatan, osim za termin u 20 sati, za koji karta košta sto dinara.
(SEEcult.org)Pogledaj i:

merlinka

,

dom omladine

 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Pubune i strasti

Revija francuskih filmova novije produkcije koji za temu imaju pobune i strasti, od političkih pa do onih najintimnijih....

Koncert povodom praznika muzike

Dom omladine Beograda i Francuski kulturni centar, uz podršku filijale Renault i Meridian banke Credit Agricole grupe, najav...

Filmovi Želimira Žilnika

Želimir Žilnik, verovatno najneobičnija autorska ličnost domaće kinematografije, godinama stvara originalna i angažovan...