Početna » Specijal » Vesti DANA »

Zagrli me čvrsto i pusti me

 
Zagrli me čvrsto i pusti me
ARHIVA
Vesti DANA | dodato 16.06.2008.
Detalji

Vreme: 16. jun u 20h
Mesto: Kulturni centar Rex

 
 

Film ”Zagrli me čvrsto i pusti me” bavi se decom sa problemima u ponašanju i predstavlja potresnu, intrigantnu studiju o disfunkcionalnosti u porodici svedočeći o velikom uticaju, i dobrom i lošem, koji odrasli imaju u odrastanju dece.

Privučena pričom o neobičnom internatu, rediteljka Kim Longinoto provela je godinu dana snimajući svakodnevicu četiri šarmantna, ali vrlo problematična dečaka.
Neprilagođenoj deci, nesposobnoj da se integrišu u redovan školski sistem u Engleskoj, pruža se poslednja šansa u internatu “Malberi Buš” u Oksfordu. “Malberi Buš” nije obična škola – u njoj je razvijen jedinstven metod rada sa decom koja pate od teških emotivnih trauma. Školski odbor je veoma selektivan u odabiru svojih štićenika, a godišnja školarina iznosi 113.000 funti. Skupo školovanje plaćaju lokalne obrazovne ustanove koje često nemaju novaca ni da kupe knjige svojim učenicima - plaćaju jer ne znaju kako da se nose sa problematičnom decom.
Privučena pričom o neobičnom internatu, rediteljka Kim Longinoto provela je godinu dana snimajući svakodnevicu četiri šarmantna, ali vrlo problematična dečaka. Dečaci imaju ozbiljan problem sa kontrolom besa i nasilnošću: udaraju, pljuju i psuju svoje izuzetno strpljive nastavnike koji ih ohrabruju u iskazivanju emocija, obučeni da na svoje štićenike nikada ne podižu glas. Koristeći terapiju zagrljaja, vaspitači i vaspitačice ovog neobičnog internata pružaju priliku traumatizovanoj deci da preokrenu svoje živote i da se vrate u redovnu školu.

O rediteljki:

Kim Longinoto je jedna od najpriznatijih savremenih rediteljki, a prepoznatljiva je po svojoj fokusiranosti na život ljudi u neuobičajenim okolnostima. Dobitnica je brojnih prestižnih festivalskih nagrada. Studirala je u engleskoj Nacionalnoj filmskoj školi, gde je snimila film “Ponos mesta” i dokumentarac o hostelu za beskućnice “Pozorišne devojke”. Našoj publici poznati su njeni filmovi “Dan koji nikada neću zaboraviti” i “Razvod na iranski način”. Longinoto je 1986. godine zajedno sa Kler Hant oformila produkcijsku kuću Twentieth Century Vixen.
Nagrade i festivali:
Specijalna nagrada žirija, IDFA Međunarodni festival dokumentarnog filma
Najbolji britanski dokumentarac, BritDoc
Festival dokumentarnog filma, Docfest, Šefild
Cena ulaznice je 100 din. Sav prihod namenjen je Svratištu za decu i mlade koja žive i rade na ulici. Prodaja karata u REXu od ponedeljka 8. juna, radnim danom od 10:00 do 16:00, a na dan projekcije od 10:00 do 20:00.


 
 
 
Za Vašu pažnju
 
ARZAMAS
„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

37. Fest 09

Međunarodni filmski festival FEST u Beogradu predstaviće od 20. februara do 1. marta više od 70 filmova, uključujući pob...

Filmovi Želimira Žilnika

Želimir Žilnik, verovatno najneobičnija autorska ličnost domaće kinematografije, godinama stvara originalna i angažovan...

Međ. festival etnografskog filma 2011.

Međunаrodni festivаl etnološkog filmа obeležаvа jubilej, svoje dvаdeseto izdаnje, od 17. do 22.oktobrа 2011. godin...