Početna » Specijal » Vesti DANA »

Srpski filmovi u Vašingtonu

 
Srpski filmovi u Vašingtonu
ARHIVA
Vesti DANA | dodato 03.06.2008.
Detalji

Vreme: 31. maj i 3. jun
Mesto: Vasington

 
 

Srpsko kulturno udruženje Krug Orfelin organizuje četvrti put u Vašingtonu dvodnevnu reviju srpskog kratkog i dokumentarnog filma, prema izboru selektora Vladimira Perovića.

Osnivači Kruga Orfelin se nadaju da će takvi događaji doprineti da slika o Srbiji postane potpunija od one koju američkoj javnosti pružaju dnevne vesti o aktuelnim političkim dešavanjima.
Projekcije filmova su 31. maja i 3. juna u art-biskopu Avalon, a biće prikazani “21. sekund” Željka Mirkovića, “Tata Morgana” Siniše Vidovića, “Ogledalo” Marka Radete, “U zemlji malog princa” Blagoja Lupe, “Da bude svetlost” Vladimira Perovića, “Tačka prekida” Igora Toholja, “Helijum” Đuzepea Skatina (Giuseppe Scettino), “Između sna i sna” Marije Stojnić, “Muha” Dragana Mišića, “Tenzin Vasiljević” Olivere Todorović i “Čemerište” Svetlane Paroški.
Ulaz je besplatan, a predložena donacija za odrasle je deset dolara, a za studente pet.
Sve donacije oslobođene su federalnog poreza i namenjene su za aktivnosti Kruga Orfelin, koji je na prethodna tri festivala predstavio vašingtonskoj publici više od 20 dokumentarnih i kratkih filmova.
Ta organizacija osnovana je 2004. godine u Vašingtonu kako bi prvenstveno američkoj, ali i internacionalnoj publici, omogućila u glavnom gradu SAD dodir sa umetnicima i autorima iz Srbije.
Osnivači Kruga Orfelin se nadaju da će takvi događaji doprineti da slika o Srbiji postane potpunija od one koju američkoj javnosti pružaju dnevne vesti o aktuelnim političkim dešavanjima.
Prema navodima Kruga Orfelin, “umetnost prenosi emocije i duh zemlje i naroda koji se ne mogu naći u agencijskim izveštajima. Ovo je takođe šansa da se naši stvaraoci u širem obimu predstave američkoj publici”.
Osnivači Kruga Orfelin nadaju se i da će kontinuirano predstavljanje najdarovitijih umetnika iz oblasti filma, muzike, likovnih umetnosti, književnosti i pozorišta iz Srbije pomoći da srpska kultura postane prepoznatljiv deo “vašingtonskog internacionalnog kulturnog prostora”.
Krug Orfelin je do sada Vašingtonu predstavio profesora Đorđa Vida Tomaševića, braću Teofilović u pratnji Spasoja Tufegdžića, profesorku Ljubicu Popović, Šabana Bajramovića, Beogradski gudački kvartet, baletski film “Nikola Tesla” režisera Ljiljane Kojić Bogdanović, vajara Milomira Jevtića, Zvezdara teatar iz Beograda, u saradnji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske iz Banjaluke, trio Balkanske žice, Dečji ansambl Carpe Diem i violinistu Stefana Milenkovića. (SEEcult.org)
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Put pod noge - 42. Međunarodni beogradski sajam turizma
Pod sloganom „Put pod noge“ od 20. do 23. februara 2020. godine u halama Beogradskog sajma...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Međunarodni festival podvodnog filma

Još jednom zaranjamo u decembru "14. Međunarodni festival podvodnog filma" u Beogradu održaće se od 10. do 12. decembra u...

Triler "Kasa 507" u Institutu Servantes

U subotu u 20:00 u Svečanoj sali Instituta Servantes biće prikazan film „Kasa 507“ španskog reditelja i scenariste Enr...

Dani Sarajeva

U okviru festivala Dani Sarajeva, ove godine se prikazuju nagrađeni dokumentarni filmovi sa Sarajevskog Filmskog Festivala (...