Početna » Specijal » Vesti DANA »

Slobodna zona u Rex-u

 
Slobodna zona u Rex-u
ARHIVA
Vesti DANA | dodato 20.05.2008.
Detalji

Vreme: 20. maj
Mesto: Rex, Jevrejska 16
Cena ulaznice je 100 din.

 
 

Putovanje crvenog frižidera je priča o neobičnom životu sedamnaestogodišnjeg dečaka, Harija Raja, stanovnika malenog sela na Himalajima.

Jednostavna ideja, očaravajući glavni junak, film za sve uzraste.
Projekcija dokumentarnog filma + razgovor sa autorima, Putovanje crvenog frizidera autora Lucian i Nataša Muntean
(52 min, Srbija, 2007)
Hari je učenik, ali da bi mogao da se školuje i izdržava, radi kao nosač. Svakodnevno prelazeći velike razdaljine, na svojim leđima prenosi najraznovrsnije stvari, od prtljaga turista do vreća sa žitom i domaćih životinja, pa čak i prenosi najnovije vesti i pozdrave porodicama. Njegov poslednji teret je svakako najneobičniji: zastareo, crveni koka-kola frižider. Probijajući se kroz fascinantne i često neprohodne predele Himalaja, glavni junak nam otkriva svoje misli, nade i snove, ali i približava kulturu i način života svojih sunarodnika. Više od 60.000 dece u Nepalu rade kao nosači. Hari Rej je jedan od malobrojnih koji imaju priliku i da se školuju.

O autorima:
Lucian i Nataša Muntean su osnivači nezavisne producentske kuće Lunam Docs, iz čije laboratorije izlaze dokumentarni filmovi koji se bave ljuskim pravima i socijalnom pravdom, sa posebnim akcentom na pravima dece i njihovom iskorišćavanju kao radne snage. Njihov prvi film, pod nazivom Panam, prikazivan je na više od 50 međunarodnih festivala i dobitnik je 8 nagrada. Jedna od njih je i nagrada Unicefa za kvalitetno izveštavanje o deci i njihovim pravima.

Nagrade i festivali:
učesnik preko 50 filmskih festivala
dobitnik preko 20 međunarodnih nagrada

Kritike:
Jednostavna ideja, očaravajući glavni junak, film za sve uzraste...
- Tue Steen Muller, direktor Evropske dokumentarne mreže
Ovaj film dokazuje da je veća moć nade nego kuknjave i žalopojki
- Siba Shakib, rediteljka

Cena ulaznice je 100 din. Sav prihod namenjen je Svratištu za decu i mlade koja žive i rade na ulici. Prodaja karata u REXu od ponedeljka, 11. maja, radnim danom od 10:00 do 16:00, a na dan projekcije od 10:00 do 20:00.
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Crna kutija
Koliko poznajemo one najbliže sa kojima i pored kojih živimo? Šta je istina, a šta tajna?...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Animacijski sok

Ciklus: Šok uživo//Koridori DOB....

Festival Italijanskog filma

U Beogradu, od 24. do 26. septembra, novi FESTIVAL ITALIJANSKOG FILMA!...

Premijera: Božje Čudo - Pilerovi

Dokumentarni film BOŽJE ČUDO koji govori o porodičnom uspehu malih muzičara Sandre, Darka i Danijela Pilera urađen u re...