Početna » Specijal » Vesti DANA »

Knjizevnost na filmskom platnu

 
Knjizevnost na filmskom platnu
ARHIVA
Vesti DANA | dodato 01.05.2008.
Detalji

Vreme: Od 4. do 25. oktobra svake subote u 20:00h
Mesto: Svečano sala Instituta Servantes.
Ulaz slobodan.

 
 

U subotu, 4. oktobra, biće prikazan film «Ljubav, prozak i ostala čuda» (2001) Migela Santesmasesa sa Giljermom Toledom i Rosom Mariskal, snimljen po istoimenom romanu Lusije Ećevarije.

Maestralno su odigrale uloge Pilar Punsano, Rosa Mariskal i Silvija Marso koje su dobile posebnu zajedničku nagradu na Filmskom festivalu u Malagi.
Institut Servantes povodom ovogodišnjeg Sajma knjiga, predstavlja ciklus filmova pod nazivom «Književnost na filmskom platnu» u okviru kog će biti prikazana četiri španska filma zasnovana na remek delima španske književnosti:
· «Ljubav, prozak i ostala čuda» reditelja Migela Santesmasesa, po delu Lusije Ećevarije;

· «Istina o slučaju Savolta» reditelja Antonija Drouva, po književnom predlošku Eduarda Mendose;

· «Slabost boljševika» Manuela Martina Kuenke, zasnovana na romanu Lorensa Silve i

· «Vojnici iz bitke na Salamini» reditelja Davida Truebe, po romanu Havijera Serkasa.
U subotu, 4. oktobra, biće prikazan film «Ljubav, prozak i ostala čuda» (2001) Migela Santesmasesa sa Giljermom Toledom i Rosom Mariskal, snimljen po istoimenom romanu Lusije Ećevarije. Film je osvojio nagrade na Filmskom festivalu u Malagi i Tuluzu. Biće prikazana originalna verzija titlovana na srpski jezik. Ulaz slodoban dok se ne popune mesta.
Film «Ljubav, prozak i ostala čuda» predstavlja drugi film Migela Santesmasesa koji opisuje život tri žene, sestre, koje na prvi pogled nemaju ništa zajedničko. Kristina ima 24 godine, mlada je, dinamična i uklapa svoje studije književnosti sa radom u noćnom klubu. Njen život je pravi haos. Rosa ima 30 godina, ima dobar posao u multinacionalnoj kompaniji, zarađuje više no što je ikada sanjala, ali se oseća usamljeno i izgubljeno. Ana je srećno udata... u stvari, ne baš tako srećno. Njen suprug je preokupiran samim sobom a dete joj je po ceo dan u školi. Svaka od njih misli da je izabrala najbolji mogući život, ali dolazi trenutak kada će morati da se odluče na velike promene, i trebaće jedna drugoj više nego što žele sebi da prizanju. Maestralno su odigrale uloge Pilar Punsano, Rosa Mariskal i Silvija Marso koje su dobile posebnu zajedničku nagradu na Filmskom festivalu u Malagi.
Lusija Ećevarija je višestruko nagrađivana španska autorka rođena 1966. godine u Valensiji. Njena prva knjiga, biografija Kurta Kobejna i Kortni Lov, objavljena je 1996. godine. Njen prvi roman Ljubav, znatiželja, prozak i sumnje (1997), naišao je na odobravanja i publike i kritike. Zahvaljujući ovom romanu, Lusija Ećevarija je svrstana među nove glasove španske književne scene. Romani koji su usledili ovenčani su nekim od prestižnijih književnih nagrada u Španiji. Pored četiri romana, njena bibliografija uključuje i nekoliko zbirki poezije, eseja i biografija.Pogledaj i:

film

,

knjizevnost

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Put pod noge - 42. Međunarodni beogradski sajam turizma
Pod sloganom „Put pod noge“ od 20. do 23. februara 2020. godine u halama Beogradskog sajma...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Lista ostvarenja AFV festivala

Žiri u sastavu Žan Gabrijel Perio (Francuska), Jurij Meden (Slovenija) i Stevan Vuković (Srbija), na Listu značajnih ostv...

Festival alternative film/video

Medjunarodni takmicarski program otvoren je za sve forme novog filma i videa, i konkurs za prijave otvoren je do 25. oktobra...

Film Majkla Mura besplatno na Internetu

"Slacker uprising" je ime najnovijeg filma režisera poznatog po dokumentarnim filmovima koji kritikuju američki pravosudni ...