Početna » Specijal » Vesti DANA »

Sarajevo Film Festival

 
Sarajevo Film Festival
ARHIVA
Vesti DANA | dodato 04.05.2008.
Detalji

Vreme: Od 15. avgusta do 23. avgusta
Mesto: Sarajevo

 
 

Sa ovom namjerom Sarajevo Film Festival je osnovao i regionalni koprodukcijski market CineLink.

Zbog činjenice da se poseban naglasak stavlja na regionalni program ovaj festival je priznat od strane FIAPF kao specijalizovan takmičarski festival.
Sarajevo Film Festival je međunarodni filmski festival čiji je cilj da podržava i promovira filmsko stvaralaštvo i autore unutar regiona. Sa ovom namjerom Sarajevo Film Festival je osnovao i regionalni koprodukcijski market CineLink. Zbog činjenice da se poseban naglasak stavlja na regionalni program ovaj festival je priznat od strane FIAPF kao specijalizovan takmičarski festival.
Sarajevo Film Festival predstavlja glavno stjecište za sve producente i autore iz regije i važi među filmskim profesionalcima širom svijeta kao vrhunsko mjesto za razmjenjivanje informacija i ideja za sve one koji žele saznati nešto više o mogućnostima koje ova regija nudi.
Program Festivala
Sarajevo Film Festival predstavlja široki spektar filmova kako u takmičarskim tako i u netakmičarskim programima. Fokus je na filmovima iz regiona Jugoistočne Evrope i njenim autorima koji se takmiče u kategorijama igranog, kratkog i dokumentarnog filma. Cilj ovog festivala je da predstavi bitne i inovativne filmove visoke umjetničke vrijednosti iz cijelog svijeta.Godine 2007. na festivalu je prikazano170 filmova.
CineLink
CineLink je dio Sarajevo Film Festivala koji je posvećen industrijskom aspektu filma. To je jednogodišnji razvojni program koji je kulminira tokom godišnjeg koprodukcijskog marketa u vrijeme trajanja festivala.
Nakon izvršene selekcije i niza specijaliziranih radionica, CineLink Market svake godine predstavlja oko 10 najboljih regionalnih projekata u oblasti dugometražnog igranog filmova koji imaju potencijal za kino distribuciju. Da bi projekt ušao u razmatranje mora biti djelo autora iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Srbije, Mađarske, Grčke i od 2007. godine Turske.
CineLink gostima festivala nudi posebnu priliku da se upoznaju sa filmskim radnicima iz regionalne filmske industrije, a poseban naglasak se stavlja na mlade filmske autore, producente i režisere i njihove najnovije projekte i produkcije, kao i filmove koji su još u fazi snimanja. Najbolji djelovi ove regionalne produkcije se predstavljaju stranim distrubuterima, televizijskim kućama i festivalskim selektorima, te je stoga CineLink najbitniji međunarodni market za nove filmove iz Jugoistočne Evrope.
Sarajevo Talent Campus
Tokom godina Sarajevo Film Festival je organizovao različite edukativne aktivnosti za filmske autore i radnike, i studente filma u regionu. 2007. godine u saradnji sa Berlinskim međunarodnim filmskim festivalom i Berlinale Talent Campusom, po prvi put je na festivalu organizovan i Sarajevo Talent Campus, platforma za edukaciju i kreativne projekte novih filmskih stvaratelja, studenata filma i mladih stručnjaka u regionu.
Publika
Sarajevo Film Festival je jedan od najvećih i najposjećenijih kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini. Godine 2007. trinaest festivalskih programa je posjetilo više od 100.000 gledalaca.
Zvanican program festivala mozete preuzeti ispod u delu multimedijaPogledaj i:

festival

,

Sarajevo

 
 
 

LOKACIJA I VREME

Nema unosa u repertoaru za ovaj objekat

MULTIMEDIA

Za Vašu pažnju
 
Crna kutija
Koliko poznajemo one najbliže sa kojima i pored kojih živimo? Šta je istina, a šta tajna?...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Festival svetla

Prezentacije su posvecene Tokiju (Saiko Tanuma), Njujorku (Eleni Savvidou), Kopenhagenu (Katja Bülow), Pekingu (Tewa Srilakl...

Počinje Refresh festival u Kotoru

Refresh festival počinje u četvrtak 7. avgusta i trajaće četiri dana do nedelje 10. avgusta. Po svom konceptu, programu, ...

Prodaja jednodnevnih ulaznica za Exit

Počinje pretprodaja jednodnevnih ulaznica za Exit festival koji će se održati od 12. do 15. jula 2012. godine na Petrovara...