Početna » Specijal » Vesti DANA »

14. Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture – BINA 2019.

 
Detalji

 
 

Kao i prethodnih godina, Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2019, organizuje brojne šetnje po Beogradu i okolini, kao i dva specijalna izleta: u Novi Sad i Pančevo.

BESPLATNE ŠETNJE U OKVIRU BINA 2019 PROGRAMA
Ove godine, BINA vas vodi kroz aleje Novog groblja, staro jezgro Zemuna, naselje Cerak Vingoradi, zgrade Radio Beograda, Tanjug-a, Jugoslovenske Udružene banke Huga Erliha, a upoznaće vas i sa ženama u arhitekturi između 1900 i 1960. godine, kao i jevrejskim nasleđem u Beogradu.

Izlet u Novi Sad pod nazivom Arhitekta Aleksandar Stjepanović – Prostori obrazovanja / Novi Beograd – Novi Sad zakazan je za nedelju, 19. maj, dok će se poseta Pančevu organizovati 26. maja.

U nedelju, 12. maja na programu su tri šetnje: Alejama Novog groblja – Vojna groblja koju vodi Violeta Obrenović, Žene u arhitekturi između 1900. i 1960, koju vode Milena Zindović i Marija Pavlović i Arhitektura i sećanje: jevrejsko nasleđe u Beogradu koju vodi Milica Rožman

Novo groblje predstavlja istorijsko-spomenički memorijal od posebnog značaja za nacionalnu istoriju i kulturu. Ove godine pažnja će biti usmerena na vojna groblja koja su inače zatvorena za javnost, te će posetioci imati jedinstvenu priliku da obiđu austrougarsko, francusko, italijansko i bugarsko vojno groblje.

U okviru programa šetnje Žene u arhitekturi, proći ćemo pored znamenitih objekata iz prve polovine 20. veka, do 1960, čiji su autori žene.

Šetnja Arhitektura i sećanje: jevrejsko nasleđe u Beogradu predstaviće osnovnu topografiju jevrejskog nasleđa, čije se prisustvo u Beogradu beleži još od 16. veka.

U utorak, 14. maja na programu je šetnja Zgrada Radio Beograda koju vodi Snežana Ristić, dan kasnije kroz Jugoslovensku Udruženu banku Huga Erliha vodi Tanja Damljanović Konli, a u četvrtak, 16. maja, Snežana Ristić vodi kroz zgradu Prizada (Tanjug-a).

Šetnja kroz Erlihovu banku ima za cilj da upozna sa jednim od prvih modernistički-koncipiranih poslovnih objekata izgrađenih u Kraljevini Jugoslaviji.

Od 1947. Radio Beograd je u zgradi na uglu Svetogorske i Hilandarske ulice. Zgrada je poznata kao Zanatski dom što je do Drugog svetskog rata i bila.

Četiri godine posle izgradnje Zanatskog doma (današnjeg Radio Beograda), arhitekta Bogdan Nestorović 1937. godine opet dobija na konkursu mogućnost da projektuje i realizuje još jednu multifunkcionalnu i urbanistički intrigantnu zgradu – administrativni objekat Privilegovanog izvoznog akcionarskog društva (PRIZAD). Tokom okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu tu je bio smešten Gestapo, a od šezdesetih godina prošlog veka Tanjug - Telegrafska agencija nove Jugoslavije.

Za ponedeljak, 20. maj zakazana je šetnja kroz staro jezgro Zemuna koju vodi Aleksandra Dabižić, a poslednja šetnja na ovogodišnjem programu, koju vodi Ivana Vesković – Naselje Cerak Vinogradi, zakazana je za 24. maj.

Istorijski razvoj starog jezgra Zemuna, od formiranja u prvoj polovini 18. veka do danas, pokazuje prirodni kontinuitet nastajanja, širenja i definitivnog oblikovanja urbanističke celine, sa svim elementima koji održavaju složene društvene odnose, strukturu populacije, privredna kretanja, kulturne prilike, socijalne mogućnosti i, uopšte, totalitet urbanog života u rasponu od dvesta pedeset godina.

Stambeno naselje Cerak vinogradi izgrađeno je u periodu od 1978. do 1985. godine na prostoru bez nasleđenih urbanističkih slojeva. Izvedeno je prema projektu arh. prof. Darka Marušića, arh. Milenije Marušić i dr Nedeljka Borovnice. Ove godine je zbog očuvanosti originalne strukture i arhitekture proglašeno za kulturno dobro i time postalo prvi stambeni kompleks u Srbiji koji je u celosti stavljen pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Izlet pod nazivom Arhitekta Aleksandar Stjepanović – Prostori obrazovanja / Novi Beograd – Novi Sad zakazan je za nedelju, 19. maj, a vodiće ga Jelica Jovanović i Sonja Jankov. Šetnja će početi u Bloku 22, ispred kombinovane dečije ustanove - danjašnjeg vrtića Zeka, zatim preko centra mesne zajednice do pešačke pasarele ka Bloku 23 i osnovnoj školi Sedam sekretara SKOJ-a, današnjoj školi Laza Kostić i KDU„Pčelica“ i „Leptirić“, a zatim duž Autoputa kroz Beograd prema Bloku 39 i Fakultetu dramskih umetnosti, te nastaviti ka Novom Sadu i Filozofskom fakultetu. Kroz fenomene vezane za prelazak grada preko Save i zaboravljenu terminologiju, predstavićemo opus profesora Stjepanovića i pričati o mehanizmima koji su rezultirali takvom arhitekturom: o konkursnoj praksi, laboratoriji stanovanja, ulozi univerziteta u planiranju gradskih centara i kasnijem napuštanju ovog načina planiranja i razvoja gradova.

Izlet u Pančevo koji vodi Aleksandar Stanojlović, pod nazivom Pančevo, priče o građevinama i građanima, zakazan je za nedelju, 26. maj i obuhvata obilazak centra Pančeva, tri trga, građevine, spomenike i urbani dizajn, jedan napušteni urbanistički projekat iz šezdesetih, Muzej Stari magistrat i novu opštinu, industrijske spomenike i priče o znamenitim građanima, Đorđu Vajfertu, Urošu Prediću, Mihajlu Pupinu i Nebojši Glogovcu. Poseban utisak ostavlja poseta manastiru Vojlovica i kontrast srednjovekovne i barokne arhitekture i neposrednog futurističkog okruženja Rafinerije nafte.

Četrnaesta Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2019 održava se pod sloganom “Pozitivno/Aktivno”, I kroz različite formate - izložbe, predavanja, performanse i instalacije, predstavlja savremenu arhitektonsku praksu koja nastaje u potpuno drugačijem društvenom, političkom i tehnološkom kontekstu, a čije su osnovne karakteristike: brzina, diktat kapitala, fleksibilnost i transdisciplinarnost.Pogledaj i:

beldocs

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Klaustrofobična komedija
Klaustrofobična komedija napisana je 1986. a praizvedbu je imala 6.11. 1987. u režiji Dušana Kovačevića......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Treći BELDOCS

U Domu kulture Studentski grad od 13. do 20. aprila 2010. održava se treći Međunarodni festival dugometražnog dokumentarn...

Legendarni japanski režiser Kazuo Hara stiže na Beldocs

Čuveni japanski dokumentarista Kazuo Hara ...

Oskarovci na Beldocs-u

Činjenica da će na predstojećem Beldocs-u biti prikazana četiri filma koji su ove godine bili u nominaciji za Oskara......