Početna » Specijal » Vesti DANA »

BELDOCS 2014

 
BELDOCS 2014
ARHIVA
Vesti DANA | dodato 16.04.2014.
Detalji

 
 

Od 8. do 14. maja, u okviru festivala Beldocs, moći ćete da uživate u 3D projekcijama Katedrala kulture.

Katedrala kulture - pravog dokumentarističkog remek dela koje uz proslavljenog Vima Vendersa potpisuju i vanserijski reditelji Robert Redford, Mihael Glavoger, Karim Ajnuz, Margaret Olin i Mihael Madsen.

Nesvakidašnji omnibus pred beogradsku publiku donosi šest priča o „dušama zgrada“, a trodimenzionalnom filmovanju svog eksterijera, enterijera i ljudi koji se u njima nalaze podvrgnute su Berlinska filharmonija, Narodna biblioteka Rusije, Halden zatvor (najhumaniji na svetu), Salk institut, Opera u Oslu i Centar Žorž Pompidu. Svaki od ovih objekata krase ne samo veličanstven dizajn i jedinstvena arhitektonska vizija, već i posebno mesto u kulturološkom i istorijskom tkanju naše civilizacije.

U nedavnom intervjuu Venders tvrdi da prikazana zdanja, na izvestan način, pokazuju osobine živih, svesnih bića. Nastala spletom divergentnih uticaja, jasno svedoče o trenutku u kome su kreirana. Vremenom se menjaju, sazrevaju, ostavljajući bogato kulturno nasleđe budućim generacijama. Interaguju sa svojom okolinom, sa ljudima koji u njima borave i koji ih koriste, a u ovom slučaju - kroz potpuno realističnu 3D interpretaciju prostora – čak i sa gledaocima filma.

Završivši režiju veličanstvenog ostvarenja Pina, Vim Venders postaje veliki pobornik 3D tehnologije. Čini se da sada, producirajući Katedrale kulture, oduševljenje trodimenzionalnim filmom uspeva da prenese i na kolege uključene u projekat. Većina angažovanih reditelja bila je potpuno fascinirana „mogućnostima i izazovima novog medija“.

3D tehnologija, pored unapred zacrtane teme, dovodi do strukturalnog jedinstva ovog projekta, budući da su autori po sopstvenom nahođenju birali zdanja i uobličavali vizuelnu poetiku i narativnu strukturu pojedinačnih priča.
Nakon festivalskih projekcija u bioskopu Cineplexx, Katedrale Kulture moći ćete da pogledate i u bioskopu Fontana 16, 17. i 18. maja u 21 sat. Zalaganjem festivala Beldocs, svaka od projekcija biće upriličena u najkvalitetnijoj 3D tehnologiji.Pogledaj i:

beldocs 2014

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Put pod noge - 42. Međunarodni beogradski sajam turizma
Pod sloganom „Put pod noge“ od 20. do 23. februara 2020. godine u halama Beogradskog sajma...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Oskarovci na Beldocs-u

Činjenica da će na predstojećem Beldocs-u biti prikazana četiri filma koji su ove godine bili u nominaciji za Oskara......

Beldocs 2011.

BELDOCS 2011 međunarodni festival dokumentarnog filma održaće se od 4. do 11. maja u Sava Centru, Domu omladine Beograda, ...

Legendarni japanski režiser Kazuo Hara stiže na Beldocs

Čuveni japanski dokumentarista Kazuo Hara ...