Početna » Specijal » Vesti DANA »

IX Festival evropskog filma

 
IX Festival evropskog filma
ARHIVA
Vesti DANA | dodato 02.07.2012.
Detalji

Od 14. do 20. jula 2012. godine na više lokacija u fenomenalnom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

Pogledaj još detaljnije na:
http://www.palicfilmfestival.com

 
 

Najznačajniji filmski festival Palić u regionu

Na čudesnoj Letnjoj pozornici koja se nalazi u centru rustičnog parka kraj Palićkog jezera i važi za jedan od najlepših bioskopa na otvorenom u celoj Srbiji, biće i ove godine prikazana najrelevantnija evropska ostvarenja u Glavnom takmičarskom programu.

Festivalski program čini devet filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi švedski film, Novi mađarski film, Eco Dox i Dečji program.

Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa biće dodeljene nagrade - Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a biće dodeljena i Specijalna nagrada žirija. Međunarodni žiri kritike dodeliće Tolerance Award za najbolji film iz programa Paralele i sudari. Umetnički savet Festivala nagradiće evropskog filmskog autora nagradom Underground Spirit za izuzetno umetničko stvaralaštvo na polju nezavisnog filma.

Festival će i ove godine uručiti dve nagrade Aleksandar Lifka za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Ovogodišnji dobitnici ove prestižne nagrade koja nosi ime začetnika kinematografije na ovim prostorima su francuski glumac, reditelj i producent Žan Mark Bar (Jean-Marc Barr) i srpski kompozitor i muzičar Zoran Simjanović. Laureatima će nagrade biti uručene na Festivalu. Prošle godine je ova prestižna nagrada dodeljena kultnom hrvatskom reditelju Lordanu Zafranoviću i čuvenom srpskom reditelju Srđanu Karanoviću.

U okviru selekcije Paralele i sudari biće prikazano deset ostvarenja, od kojih čak sedam debitantskih filmova mladih evropskih reditelja koji predstavljaju budućnost kinematografije na Starom kontinentu.

U okviru bogatog pratećeg programa Festivala posetioce očekuju radionice, promocije dve nove festivalske publikacije – “Kratka istorija Vojvođanske kinematografije od 1896 do 1941.” i “Filmska lica Subotice”, kao i okrugli stolovi na teme„Dometi srpske kinematografije u 2011.“ i „Klimatske promene i politika“, debata inspirisana istoimenom studijom “Klimatske promene i politika” jednog od najpoznatijih sociologa današnjice, lorda Entonija Gidensa (Anthony Giddens) koji će biti i gost ovogodišnjeg Festivala.

I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju humanističko-emancipatorsku misiju boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije.
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
16. Beogradski salon vina
16. Beogradski salon vina, biće održan 6. i 7. decembra 2019. u hotelu Hyatt Regency...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Muzički program filmskog festivala

Obaveštavamo vas da je objavljen muzički program 16. Festivala evropskog filma koji će se održati u okviru selekcije Mlad...

Festival etno stvaralaštva "ETNOS"

Udruženje građana "Bečejska inicijativa građana" organizator je tradicionalne manifestacije Festival etno stvaralaštva "...

Nagrađeni "Mister Dolar" iz Subotice

Subotičko Narodno pozorište izvešće komad „Mister Dolar“ Branislava Nušića, u režiji Snežane Trišić, 25. maja n...