Početna » Specijal » Vesti DANA »

Ciklus nadrealnog i horor filma

 
Ciklus nadrealnog i horor filma
ARHIVA
Vesti DANA | dodato 21.09.2011.
Detalji

Vreme dešavanja: od 23. septembra do 14. oktobra 2011.
Mesto dešavanja: Institut Servantes, Beograd

 
 

Institut Servantes prikazaće od 23. septembra do 14. oktobra svakog petka u 20.00h u Svečanoj sali kultne španske filmove koji će nam pružiti neočekivane obrte i šokove.

Ciklus nas vodi na uzbudljivo putovanje koje počinje sa kultnim filmom „Šesto čulo“, starim crno-belim filmom pa sve do modernih, animiranih filmova.
Ciklus fantastičnog i horor filma „U šoku“ već je prikazan u Institutima Servantes u Brazilu, Nju Delhiju, Krakovu, Istanbulu i izazvao je interesovanje ljubitelja originalne i neponovljive španske kinematografije, koja pored francuske spada u najstarije u Evropi.

Ciklus nas vodi na uzbudljivo putovanje koje počinje sa kultnim filmom „Šesto čulo“, starim crno-belim filmom pa sve do modernih, animiranih filmova.

Ovog petka (23.09.2011) imaćemo priliku da pogledamo kratkometražni film „Poremećen“ dobitnika nagrade Goja za najbolji kratkometražni film 1993. godine i film „Šesto čulo“ iz 1929. godine. Titlovi na engleskom jeziku. Ulaz slobodan.

Ciklus „U šoku“ počinje prikazivanjem kratkometražnog filma „Poremećen“ („Perturbado“) iz 1993. godine. Glavni glumac i reditelj, poznat našoj publici po urnebesnim filmovima Torente („Torente 2: Misija u Marbelji“), na početku svoje karijere snimao je kratkometražne filmove. Njegov film „Poremećen“ dobio je 1993. godine nagradu Goja i upravo ta nagrada otvorila je njegovu filmsku karijeru. Danas je i međunarodno poznat po seriji filmova Torente, prikazivanih i na našim malim ekranima. Biće prikazana originalna verzija sa titlovima na engleskom jeziku.

Siže: „Poremećen“ govori o psihopati, asocijalnom tipu opsednutim seksom koji sve što vidi povezuje sa seksualnim ponašanjem. Jedne noći poludi i ubija privlačnu ženu, zbog čega će nekoliko psihijatara pokušati da izleče njegovu opsesiju.

U nastavku biće prikazan stari, crno-beli film iz 1929. godine „Šesto čulo“. Film „Šesto čulo“ je dugo bio zaboravljen u Španiji i zahvaljujući kinemateci film je sačuvan i objavljen na DVD-ju. Ponovo privlači pažnju pre svega zato što pripada početku avangardnih filmova i koristi tehniku „film u filmu“ – toliko popularnu u savremenim ostvarenjima. Zanimljivo je da reditelj Nemesio Sobrevila kao šesto čulo prikazuje novi izum u to vreme – filmsku kameru. Kritičari izvajaju dva momenta u filmu 1) prikazivanje novog dostignuća – filmske kamere i 2) rečenica koja se pojavljuje u filmu i koja objašnjava ceo film je „Uprkos mnogim filozofskim sistemima, ne poznajemo Istinu. Da bi je spoznali, moramo da pridodamo našim nesavršenim čulima, mehaničku preciznost“. Iako danas znamo da nam ni sva tehnika nije pomogla da spoznamo istinu, vredi pogledati ovaj film koji nas podseća da barem moramo da nastavimo da je tražimo.

Siže: Karlos i Karmen su večiti optimisti i savetuju svojim prijateljima, pesimistima, Leonu i Luisu da posete profesora Kamusa koji može da im izleči pesimizam svojim novim izumom, filmskom kamerom.

Originalna verzija sa titlovima na engleskom jeziku. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
57.Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije
Najznačajniji regionalni i evropski događaj u sferi dizajna, proizvodnje i distribucije nameštaja, drvne industrije i pratećih grana u jugoistočnoj Evropi...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Izlozba fotografija: Pogledi iz istorije

Institut Servantes, u saradnji sa Ambasadom Španije, organizuje svečano otvaranje izložbe fotografija Pogledi iz istorije,...

Svetska proslava španskog jezika

Institut Servantes obeležiće po drugi put međunarodni Dan španskog jezika (Día E) u 73. centra Instituta Servantes na sv...

Festival srpskog filma fantastike

Novo izdanje Festivala srpskog filma fantastike (FSFF), najstarije žanrovske filmske svetkovine u Srbiji, biće održano od ...