Početna » Specijal » Vesti DANA »

Beldocs 2011.

 
Beldocs 2011.
ARHIVA
Vesti DANA | dodato 27.04.2011.
Detalji

Mesto dešavanja: Sava Centar, Domu omladine Beograda, Kinoteka, Dom kulture Studentski grad, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Dvorana kulturnog centra.

Vreme dešavanja: od 4. do 11. maja 2011.

 
 

BELDOCS 2011 međunarodni festival dokumentarnog filma održaće se od 4. do 11. maja u Sava Centru, Domu omladine Beograda, Kinoteci, Domu kulture Studentski grad, Centru za kulturnu dekontaminaciju i Dvorani kulturnog centra.

Ovogodišnje, četvrto po redu, izdanje festivala donosi nam 78 dokumentarnih filmova rađenih u produkciji ili koprodukciji 29 zemalja.
Festival se otvara 4. maja u 20h u Sava Centru novim filmom Darka Bajića „O, Gringo!“, o srpskoj legendi brazilskog fudbala Dejanu Rambu Petkoviću, koji je u 37-oj godini ’pokorio’ brazilsku fudbalsku scenu. Film prati karijeru Dejana Petkovića od Majdanpeka do legendarnih uspeha u Brazilu. Svoj utisak o Dejanu iznose svetska fudbalska imena, kao i njegovi saigrači u Flamengu, Vasku, Fulminezeu, Santosu i Crvenoj Zvezdi. Dejan sasvim otvoreno govori o svom privatnom i profesionalnom životu, kao i o nostalgiji za rodnom Srbijom, a svojim prisustvom uveličaće svečano otvaranje BELDOCS-a.

Ovogodišnje, četvrto po redu, izdanje festivala donosi nam 78 dokumentarnih filmova rađenih u produkciji ili koprodukciji 29 zemalja. U procesu selekcije programa festivala učestvovali su režiseri dokumentarnog filma i članovi saveta BELDOCSa: Vladimir Perović, Boris Mitić, Igor Toholj, Ivan Ikić i direktor festivala Mladen Vušurović, koji pruzima odgovornost za finalni izbor filmova koji će biti prikazani u dva takmičarska i četiri revijalna programa. U međunarodnom takmičarskom programu biće prikazano 15 dugometražnih dokumentarnih filmova koji su već prikazivani i nagrađivani na najprestižnijim svetskim festivalima: IDFI, Sandensu, Berlinalu, DOK Leipzigu... BELDOCS ove godine po prvi put formira Srpsku takmičarsku selekciju u okviru koje će biti prikazano 16 dokumentarnih filmova.

Odluku o najboljem filmu u Međunarodnoj selekciji doneće žiri u sastavu: Rob Lemkin (režiser filma „Neprijatelj naroda“, pobednik na prošlogodišnjem BELDOCSu), Martijn te Pas (programski koordinator IDFE), Mattias Heeder (selektor DOK Leipzig festivala), dok će zvanje „najbolji srpski dugometražni dokumentarni film“ dodeliti žiri u sastavu: Veronika Radović (filmski producent iz Pariza), Puriša Đorđević (režiser) i Vanja Kovačević (režiser filma „Zvezda je rođena“ pobednik na prošlogodišnjem BELDOCSu). Nagrađeni filmovi biće proglašeni na svečanom zatvaranju festivala 11. maja u Domu omladine.

Posebna programska celina BELDOCS 2011 u CZKD-u predstavlja dokumentarne filmove o ljudskim pravima, kao i društveno angažovane filmove, koji će ujedno biti i povod za tribine posle projekcija. Još jedna novina ovogodišnjeg BELDOCS-a je Omladinski program sa projekcijama 6 kratkih dokumentarnih filmova (autori su srednjoškolci) i 5 dugometražnih dokumentaraca, nakon kojih će Ivan Ikić moderirati diskusije. U saradnji sa Medijskim edukativnim centrom i MadiaLab-om, BELDOCS organizuje radionice na kojima beogradski srednjoškolci imaju priliku da naprave svoj prvi dokumentarni film i da ga prikažu u okviru festivala. Najstariji evropski festival dokumentarnog filma biće predstavljen u okviru programa Best of DOK Leipzig u selekciji Mattias Heeder-a. Retrospektiva kubanskog režisera Santjaga Alvareza odvijaće se u Domu kulture Studentski grad.

U okviru BELDOCS FORUM-a održaće se 2 master časa režisera Rob Lemkin-a i Gorana Radovanovića, 3 predavanja: Martičke Božilove iz Balkanskog Dokumentarnog Centra, Dr Aleksandra Jankovića, profesora Istorije filma na FDU i distributera Irene Taskovski, koja će govoriti o tržištu i marketingu u dokumentarnom filmu. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Trpele
Potresne ispovesti zlostavljanih žena koje su na nasilje odgovorile nasiljem – pretočene u savremenu, verbatim dramsku formu....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Beogradski festival hrane i pića

Posle Njujorka, Londona, Praga, Melburna, Singapura, Dubaija i brojnih drugih svetskih metropola, konačno je dobijena licenc...

Još jedna tragedija na festivalu

Najmanje petoro ljudi je poginulo a preko 40 je povređeno na belgijskom Pukkelpop kada se srušila bina....

Trenchtown festival 2012.

Obaveštavamo vas da će se 12. po redu regionalni muzički festival Trenchtown održati od 30. aprila do 2. maja u prelepoj ...