Početna » Specijal » Vesti DANA »

FEDIS - Festival TV serija

 
FEDIS - Festival TV serija
ARHIVA
Vesti DANA | dodato 06.10.2011.
Detalji

Mesto dešavanja: Centru za kulturu Rakovica
Vreme dešavanja: od 12. do 14. oktobra 2011.

 
 

Premijernim prikazivanjem TV serije "Budva, pjenu od mora", reditelja Milana Karadžića, u utorak 12. oktobra otpočeće prvi Festival domaćih igranih serija FEDIS, koji se do 14. oktobra održava u Centru za kulturu Rakovica.

Po svečanom otvaranju uslediće projekcija prve epizode serije po tekstu Stevana Koprivice, a u kome glavne uloge tumače Dragan Bjelogrlić, Milutin Mima Karadžić, Marko Nikolić, Milorad Mandić i drugi.
Festival TV serija , prvi i jedini u Srbiji koji tretira domaći igrani program, svečano će otvoriti naš legendarni glumac Velimir Bata Živojinović koji je i predsednik Umetničkog saveta FEDIS-a. Prvog dana manifestacije biće upriličena i izložba fotografija sa snimanja TV serija koje uzele učešće manifestaciji : "Selo gori, a baba se češlja", "Iz iksa u iks", "Naša mala klinika", "Totalno novi talas" i "Miris kiše na Balkanu".

Urednik filmskog programa RTS-a, Ivan Karl ističe značaj Festivala domaćih igranih serija.
- Smatram veoma značajnim pokretanje ove manifestacije, jer osim protagonista uvažava i one televizijske radnike bez kojih se nijedno ostvarenje ne bi završilo. Naravno, veliki značaj je i u tome što slične manifestacije nema kod nas trenutno - ističe Karl.

Po svečanom otvaranju uslediće projekcija prve epizode serije po tekstu Stevana Koprivice, a u kome glavne uloge tumače Dragan Bjelogrlić, Milutin Mima Karadžić, Marko Nikolić, Milorad Mandić i drugi.

Drugog dana FEDIS-a, u velikoj sali rakovičkog Centra, održaće se koncert benda «Una latina», koji će u latino aranžamanima, izvesti songove iz najpopularnijih domaćih serija : «Vruć vetar», «Bolji život», «Otpisani», «Kamiondžije», kao i iz TV serija učesnica.

Trećeg dana Festivala domaćih igranih serija, biće dodeljene nagrade «Zlatna antena», serijima i njihovim protagonistima koji kandidovani za nagradu, a koja će biti dodeljena osnovu sms glasova fanova domaćih serija.

U konkurenciji za najpopularnijeg glumca takmiče se Nenad Okanović (Selo gori..), Siniša Ubavić (Miris kiše na Balkanu), Srđan Miletić (Naša mala klinika), Nikola Rakočević (TNT) i Bojan Dimitrijević (Iz iksa u iks).

Za nagradu za najpopularniju glumicu konkurišu: Ljiljana Stjepanović, Ljiljana Blagojević, Neda Arnerić, Jelisaveta Orašanin i Mirka Vasiljević.

Glumački parovi koji se takmčiče su: Nedeljko Bajić i Ana Sakić (Selo gori..), Milan Vasić i Tamara Dragićević (Miris kiše na Balkanu), Mladen Nelević i Sonja Damjanović (NMK), Danijel Korša i Katarina Ilić (TNT), Milorad Mandić i Anja Mandić (Iz iksa u iks).

Glumački žiri čine eminentni kritičari ove vrste TV forme: Branislava Džunov, Branka Otašević i Zoran Panović i odlučiće o tome ko će dobiti «Zlatnu antenu» za: najbolju režiju, scenario, direktora fotografije, montažu, kostimografiju i muziku.

Voditelji programa biće poznato TV lice Danijela Pantić i glumac Dejan Jelača.

Osim pomenutih nagrada organizatori su pripremili «Zlatne antene» i za nekolicinu proslavljenih imena našeg glumišta, koji su značajan trag ostavili u ovoj sferi televizijske forme.

Idejni tvorac i pokretač FEDIS-a, je novinar Nenad Milenković, a pokrovitelj Gradska opština Rakovica. Za izgled bine pobrinuće se poznati rakovički «Garden centar».

Dan pre početka Festivala, u utorak, 11. oktobra u restoranu «Filmski grad», biće organizovana velika žurka uz prisustvo kandidata za nagrade i velikog broja javnih ličnosti iz sveta kulture, politike i privrede. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Moj deda je aut
Komad "Moj deda je aut" dekonstruiše porodične odnose i ispituje granice isključivosti i razumevanja....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Treći Književni festival “Pisci u fokusu”

Obaveštavamo Vas da će se treći Književni festival “Pisci u fokusu” održati od 29. do 31. marta u Amfiteatru Otvoren...

Tereza Kesovija

Tereza će na koncertu nastupiti sa orkestrom Camerata Serbica pod dirigentskom palicom Đele Jusića, koji je i autor većin...

Etno festival Kladovo br. 5

Tradicionalni peti Etno - festival "Kladovo 2010" bice odrzan 16. i 17. jula. Na saboru narodnog stvaralastva posetioci ce mo...