Početna » Fun » Vikend automobil »

Nove tablice čekaju pravilnik

 
Detalji

Još se ne zna tačan datum za početak izdavanja novih registarskih tablica i saobraćajnih dozvola, iako je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prošle nedelje najavio da će zamena oznaka i dokumenata početi uskoro.

 
 

Kako kažu u MUP-u, izdavanje novih registarskih tablica počeće tek nakon donošenja i početka primene novog Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila.

Nove registarske tablice biće rađene po evropskim standardima, a na njihovoj levoj strani biće plavo polje u kome treba da bude oznaka države Srbije (SRB).
Još se ne zna tačan datum za početak izdavanja novih registarskih tablica i saobraćajnih dozvola, iako je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prošle nedelje najavio da će zamena oznaka i dokumenata početi uskoro.

Zamena starih za nove registracije i dozvole trebalo je da počne još sredinom 2008. godinem ali se njihovo izdavanje stalno odlagalo. Za "Blic nedelje" u MUP-u su još dodali da će novi pravilnik o registraciji biti donet u roku popisanom novim Zakonom o bezbednosti u saobraćaju na putevima.

Primenom novog pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila, nove registarske tablice izdavaće se u upravnom postupku nakon upisa vozila u jedinstveni registar vozila, zajedno sa novom saobraćajnom dozvolom i registracionom nalepnicom – kažu za naš list u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Kako saznajemo, stare registarske tablice važiće do isteka roka naznačenog u saobraćajnoj dozvoli, tako da će vlasnici vozila zameniti stare tablice novim prilikom produženja važnosti registracije. Međutim, ukoliko vozač prvi put registruje automobil, nakon upisa vozila u jedinstveni registar vozila, vlasniku će biti izdate nove tablice, saobraćajna dozvola i registraciona nalepnica.

Za vozila koja su upisana u registar i za koja su izdate registarske tablice i saobraćajna dozvola, umesto dosadašnjeg produženja važenja registracije vozila, izdaje se registraciona nalepnica kao dokaz da vozilo može da učestvuje u saobraćaju u određenom roku – kažu za naš list u MUP-u.

Kako trenutno nije poznato kada će vozači početi da zamenjuju stare tablice i saobraćajne dozvole, tako nije poznato ni koliko će ova zamena koštati. Cena novih registarskih tablica, saobraćajne dozvole i registracione nalepnice utvrdiće se uredbom Vlade o visini naknada za usluge koje pruža MUP.

Nove registarske tablice biće rađene po evropskim standardima, a na njihovoj levoj strani biće plavo polje u kome treba da bude oznaka države Srbije (SRB). Planirano je da na tablicama bude crveni štit sa belim krstom i četiri ocila, ispod kog će ćirilicom biti ispisana oznaka registarskog područja. Međutim, registarska oznaka će biti ispisana i latinicom.
I nova saobraćajna dozvola će drugačije izgledati, kako kažu u MUP-u, ličiće na kreditnu karticu i imaće dimenzije 54 sa 86,5 milimetara, a podaci će biti ispisani na srpskom i engleskom jeziku.

Tablice će izrađivati Zavod za izradu novčanica i kovanog novca. U ZIN-u će takođe izrađivati i registarske nalepnice, koja će se lepiti na prednje vetrobransko staklo vozila, a koja će sadržati podatke o vozilu, datumu isteka registracije i druge elemente. (Izvor: http://www.blic.rs )Pogledaj i:

tablice

,

automobil

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Crna kutija
Koliko poznajemo one najbliže sa kojima i pored kojih živimo? Šta je istina, a šta tajna?...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Automobil na vazduh

Izvori nafte su sve manji, benzin sve skuplji, a ekološki sistem u alarmantnom stanju – izumitelji se sve više i više do...

Citroenu DS3 titula "Automobil godine"

Neki kažu da Citroen DS3 nije samo najbolji mali automobil, to je sveukupno najbolji automobil kada se nađete na putu....

Tojota opozvala oko 105.000 prijusa

Japanska "Tojota" najavila je povlačenje više od 105.000 ranijih modela "prijus" u Japanu i inostranstvu, kako bi se rešio...