Početna » Fun » Vikend automobil »

Prvo Prius hibridno vozilo na utičnicu

 
Detalji

 
 

Prvo Prius hibridno vozilo na utičnicu predato gradonačelniku Strazbura

Toyota je danas predala prvo vozilo nove generacije Prius hibrida na utičnicu (PHV) za evropski kontinent gospodinu Rolandu Riesu, gradonačelniku Strazbura (Francuska), tokom ceremonije u Tokiju. Ovaj gest obeležava početak vrlo važne prezentacije kojom upravljaju partneri Toyota, EDF, i grad i urbana zajednica Strazbura, koja će uključiti oko 100 hibridnih vozila na utičnicu - Plug-in Hybrid Vehicles (PHV). Ovaj projekat je deo Toyota panevropskog programa zakupa PHV, kojim će približno 200 vozila biti ponuđeno odabranoj javnosti i privatnim kupcima u preko 10 evropskih država uključujući Francusku, VB, Portugaliju, Holandiju i Nemačku.

"Plug-in Hybrid tehnologija je ključni pokretač na našem putu ka održivom kretanju", rekao je izvršni potpredsednik Toyota Motor Corporation (TMC) Takeshi Uchiyamada na ovom događaju. "Zasnovan na Toyotinom potpuno hibridnom pogonskom sklopu, PHV danas predstavlja najpraktičniji način da se raširi upotreba električne energije za lični transport. Sada treba da ispitamo prijem ove nove tehnologije i veoma nam je drago što nam se grad Strazbur pridružio kao jedan od naših ključnih partnera u ovom ambicioznom projektu."

Prilikom ovog događaja, predsednik EDF, Henri Proglio, naglasio je da je EDF grupa, kao glavni akter u održivom razvoju zahvaljujući svojoj proizvodnji električne energije uz niske emisije, veoma zadovoljna što učestvuje u kretanju sutrašnjice, zajedno sa Toyotom i ostalim učesnicima u projektu: "Ova prezentacija u Strazburu je trostruka svetska premijera, gde će sto vozila na hibridni pogon sa litijum-jonskim baterijama biti testirano po prvi put, upotrebom inovativne infrastrukture za punjenje. "

"Strazbur su izabrali Toyota i EDF za domaćina ovog inovativnog testiranja, čime se potvrdila njegova pionirska uloga u održivom i ekološki prihvatljivom kretanju", rekao je Roland Ries, gradonačelnik Strazbura. "Ovo je međunarodno priznanje inicijative ka održivom kretanju, koja je počela pre više od 20 godina. Dolazak ovih hibridnih vozila nove genereacije na utičnicu u našu urbanu sredinu otvoriće novo poglavlje u našoj politici transporta. To je logički nastavak prethodnih inicijativa preduzetih u glavnom gradu Evrope, kao što je dolazak tramvaja 1994.godine, razvoj zajedničkog korišćenja automobila i promocija bicikala, što sve doprinosi smanjenju emisija gasova staklene bašte. "

Ovaj projekat dobio je finansijsku podršku preko Fonda za istraživanje kojim upravlja Agencija za upravljanje okolinom i energijom Francuske ADEME. To je deo globalnog Toyotinog projekta koji uključuje 600 Prius vozila na utičnicu koja će takođe biti puštena u promet u Japanu, SAD, Kanadi i Australiji. Toyotin glavni cilj je da dalje ispita tehnologiju i performanse PHV. Cilj EDF je da proceni različite funkcionalne opcije za infrastrukturu dopunjavanja. Zajednički cilj je da kupci što bolje shvate i prihvate ovu tehnologiju, dok je široka buduća komercijalizacija u pripremi.

Za ovu prezentaciju, EDF i njena filijala Electricité de Strasbourg (ES) učestvovaće u tehničkom i finansijskom partnerstvu sa svim licima uključenim u rad, tako što će postaviti nekoliko stotina mesta za punjenje u domovima korisnika, u objektima partnera, na javnim parkinzima i na javnim putevima. Neka vozila biće opremljena inovativnim sistemom punjenja koji je razvila EDF, a koji će biti u mogućnosti da podrže komunikaciju između utičnice i vozila, identifikacije vozila i zaduženja za naplatu, dok obezbeđuju bezbedno dopunjavanje.

Grad i urbana zajednica Strazbura daće pod zakup 5 PHV, podržati postavljanje javnih mesta za punjenje i pružiti finansijsku podršku lokalnoj kompaniji za zajedničko korišćenje automobila koja će davati pod zakup 3 PHV. Ostala vozila biće davana pod zakup raznim javnim institucijama i privatnim kompanijama.

PHV koristi Toyotinu tehnologiju potpunog hibrida, uz dodatnu prednost da se baterija može dopunjavati upotrebom standardne utičnice za struju. Toyotin PHV je “najbolje iz oba sveta”: za male razdaljine, može se voziti kao električno vozilo, uz tihu vožnju bez emisija CO2. Za veće razdaljine, PHV radi kao klasični hibridni automobil, jer pruža sve prednosti Toyotine tehnologije potpunih hibrida, uključujući nizak nivo emisija i potrošnje goriva uz odlične performanse u vožnji. Toyota očekuje da PHV donese nenadmašnu efikasnost goriva i rekordno niske emisije u poređenju sa nekim drugim vozilom koje je danas masovno na tržištu. Zasnovan na trećoj generaciji Priusa, novi Prius hibrid na utičnicu opremljen je litijum-jonskom baterijom i emituje svega 59g CO2 po km u novom evropskom ciklusu vožnje (New European Driving Cycle (1)).

U kontekstu partnerstva EDF-Toyota, testovi hibridnih vozila na utičnicu na putevima u Evropi počeli su u Francuskoj na jesen 2007.godine i prošireni su na Veliku Britaniju 2008.godine.

Današnja ceremonija ustupanja PHV bila je deo konteksta božićnog tržišta Strazbura (Strasbourg Christmas Market) na međunarodnom forumu u Tokiju (Tokyo International Forum (2)).

Napomene:
(1) emisije CO2 Prius hibrida na utičnicu su merene prema novim zvaničnim međunarodnim propisima za električne pogonske sklopove hibrida na utičnicu, kako je usvojila Ekonomska komisija Ujedinjenih Nacija za Evropu.
(2) fotografije sa događaja predaje vozila biće na raspolaganju na internet stranici za medije Toyota Motor Europe (corporatemedia.toyota.eu) i to od 14.decembra u 20h (vreme u Japanu) – 00h (CET).

Kontakti za medije:

Toyota City of and Urban community of Strasbourg
Etienne Plas Véronique Petitprez
+32 2 745 20 22; +32 479 999 613 +33 3 88 60 96 81; +33 6 45 64 22 74
etienne.plas@toyota-europe.com veronique.petitprez@cus-strasbourg.net

Maria Mack
+32 2 745 20 53; +32 478 904 072
maria.mack@toyota-europe.com

EDF
Anne Gaublomme Marie Casanova
+32 2 745 20 41; +32 473 633 541 +33 1 40 42 51 40
anne.gaublomme@toyota-europe.com marie.casanova@edf.frPogledaj i:

toyota

,

prius

,

hybrid

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Opel Insignia sa najmodernijim IntelliLux LED® Pixel svetlima
Nova adaptivna IntelliLux LED® Pixel svetla sada imaju 84 LED elementa po jednom faru...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Ichiban nagrada

Toyota Centar Beograd je ovogodišnji dobitnik Evropske nagrade "zadovoljan kupac"....

Toyota GT86

GT86, Toyotin sportski auto, stigao je na evropsko tržište. Namenjen je svima kojima je vožnja strast, a ne nužda ili pot...

Toyota prodala najviše automobila

Japanski proizvođač automobila Toyota prodao je 2008. godine najviše automobila u svetu, prestigavši tako američki Gener...